Foto: INQUAM/Octav Ganea

Potrivit unor date prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă, PSD și PNL alocă sume importante din subvenția încasată de la bugetul de stat pentru finanțarea presei favorabile și pentru promovarea în mass-media. Pe de altă parte, AUR nu a cheltuit banii încasați de la stat, dezvăluie Europa Liberă.

De la începutul anului, partidele sunt obligate să raporteze într-o aplicație dezvoltată de Autoritatea Electorală Permanentă cum cheltuiesc sumele primite ca subvenție. Este primul an în care se întâmplă acest tip de raportare lunară. În 2021, bugetul de stat a alocat pentru partidele aproape 30 de milioane de euro.

Suma încasată de partide în primele trei luni ale anului este de aproape 10 milioane de euro, cea mai mare cotă revenind Partidului Social Democrat, datorită rezultatului de la alegerile locale și parlamentare.

Și Partidul Național Liberal a alocat sume importante pentru mass media: 1,4 milioane de lei în ianuarie și peste 1,1 milioane de lei în februarie. Un total de 2.5 milioane de lei.

Comparativ, sumele cheltuite de USR sunt la un nivel redus: aproape 60.000 de lei în cele două luni. Alianța pentru Unirea Românilor a primit peste 3 milioane de lei în lunile ianuarie și februarie, dar a cheltuit doar 8 lei pentru comisioane bancare.

Recent, AUR a inițiat un proiect legislativ care ar permite partidelor să folosească banii pentru construirea unor așezăminte culturale, medicale sau sociale, în beneficiul public.

Considerăm că acest proiect ar depărta scopul subvențiilor de la cel din lege și, în general, de la standardele și practicile internaționale, întrucât aceste fonduri au obiectivul de a facilita consolidarea partidelor politice. Deși atenția către bunăstarea cetățenilor trebuie să fie un scop primar al partidelor politice, construirea unor astfel de clădiri trebuie să rămână totuși atribuția administrației publice sau a altor entități; de altfel, nu oprește nimic partidele politice să inițieze astfel de proiecte din bani privați, pe care nici nu îi prea mai strâng în afara campaniilor, sau să pună pe agenda publică aceste nevoi. De asemenea, menționăm că AUR ar putea solicita AEP să nu mai transfere acești bani, dacă nu vrea să îi folosească”, susține Septimius Pârvu – Expert Forum.

Probleme financiare pentru partidul lui Tăriceanu

ALDE și Pro România au avut probleme în rambursarea sumelor cheltuite la alegerile locale și parlamentare. Paguba este de peste un milion de euro.

Conform cererii de rambursare pe care ALDE a depus-o după alegerile locale suma cerută era de peste 6,7 milioane de lei. Echipa de control din Autoritatea Electorală Permanentă a validat însă doar 2.83 milioane de lei și a invalidat suma de 3,88 milioane de lei din cauza încălcării mai multor prevederi legale.

Probleme au fost și pentru Pro România în urma alegerilor parlamentare. Autoritatea Electorală Permanentă a decis să nu ramburseze peste 2,6 milioane de lei.

Astfel, în urma celor două campanii, partidele lui Călin Popescu Tăriceanu au rămas fără aproape 6,5 milioane de lei (aproape 1,3 milioane de euro).

Partidele au cerut spre rambursare după alegerile parlamentare peste 145 de milioane de lei, de aproape 3 ori mai mult decât în 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here