Cum să facem aerul din interior mai sigur în fața pericolului Covid-19

Dacă vă așteptați să luați o pauză de la știrile proaste legate de COVID, nu vă țineți respirația sau mai bine zis, țineți-vă respirația, scrie Kaleigh Rogers într-un articol publicat pe platforma FiveThirtyEight.

  • Redăm integral articolul:

Experții au înțeles deja de câteva luni că noul coronavirus ce cauzează COVID-19, se poate răspândi prin contactul cu picăturile expulzate pe cale respiratorie ce sunt puse în circulație atunci când cineva tușește, strănută sau vorbește. Dar sunt tot mai multe dovezi care arată că particule mai mici purtate pe calea aerului numite aerosoli pot purta și răspândi virusul în egală măsură.

Metodele pentru prevenirea răspândirii picăturilor pe cale respiratorie sunt deja cunoscute: distanțare socială, spălarea frecventă a mâinilor și purtarea măștii. Dar metodele pentru stoparea aerosolilor, care sunt extrem de ușori și ar putea pluti în aer timp de câteva ore, sunt mai puțin cunoscute și deseori se bazează pe tehnologie. Dar oare ar putea  ceva gen un filtru de aer să oprească cu adevărat o pandemie ce pare de neoprit?

Să începem cu elementele de bază. Picăturile mai mari despre care se știe că răspândesc corona-virus sunt acele picături mai mari de salivă și mucus pe care o persoană le propulsează în afară când expiră cu forță. Dacă persoana este infectată, aceste picături pot fi impregnate cu particule de virus care la rândul lor, dacă își găsesc drum către nasul, gura sau ochii dumneavoastră, pot intra în organism și pot cauza infecția. Picăturile au o dimensiune între 5 și 10 microni (un fir de păr uman are o dimensiune în medie de aproximativ 70 de microni în diametru) sunt grele, după cât pot circula secrețiile organismului, așadar ele cad rapid pe podea – sau pe o suprafață din apropiere sau pe un orificiu facial. Dar când vorbim sau râdem, cântăm ori doar respirăm, producem în mod asemănător particule mai mici și mai ușoare (mai puțin de 5 microni) care se evaporă înainte ca gravitația să-și facă datoria, fapt ce cauzează ca rămășițe uscate să plutească în aer ca un puf microscopic.

La începutul pandemiei, experții nu erau siguri dacă acești aerosoli pot conține suficient virus sau dacă plutesc prin aer suficient de mult pentru a infecta într-adevăr o persoană. O persoană nu poate fi infectată prin inhalarea unui virus sau doi – este nevoie de o expunere la o anumită concentrație a virusului înainte de a prinde rădăcini, dar totuși experții nu sunt încă siguri cam care ar fi pragul pentru această concentrație, numit doza de infectare. Dar acum sunt tot mai multe dovezi că – DA, într-adevăr, aerosolii pot purta virusul, iar dacă este o concentrație suficient de ridicată, atunci pot cauza infectarea.

Este un fel de proces de eliminare. Ajungi în punctul în care spui: „Arată ca o transmisie prin aerosoli”, a declarat Lisa M. Brosseau, cercetător consultant la  Centrul pentru Cercetare și strategie pentru boli infecțioase de la Universitatea din Minnesota. ”În mijlocul unei pandemii, asta este ce ai. Iei dovezile pe care le ai, ceea ce poți observa și tragi o concluzie din asta.

Când oamenii sunt afară, transmisia prin aerosoli este mai puțin îngrijorătoare deoarece în spații deschise aceste particule sunt dispersate și dizolvate rapid, fapt ce face aproape greu de realizat o mare concentrație infecțioasă, a mai declarat Brousseau. Este ca și cum ai pune colorant alimentar într-un râu. Dar în interior, mai ales dacă ventilația este foarte slab realizată, este mult mai ușor de realizat acumularea de aerosoli- semănând mai  mult cu picurarea colorantului alimentar într-un bazin pentru păsări. (bazine speciale pentru păsări amplasate în grădini).

Uneori totuși nu putem evita o imersiune în aceste ape sinistre. Partea bună este că sunt modalități de dizolvare și eliminare a aerosolilor din spațiile interioare. Însă este nevoie de efort.

Deschiderea unei ferestre poate ajuta, deoarece forțează intrarea aerului proaspăt și eliminarea/ieșirea unei părți  a aerului contaminat. ”Fără îndoială, în timp, media concentrației de aerosoli se va diminua dacă deschideți ferestrele”, a declarat Rajat Mittal, profesor de inginerie mecanică ce studiază aerodinamica la Universitatea John Hopkins. 

Dar dacă, să zicem, sunteți într-o clasă în Minnesota sau Arizona în Septembrie, deschiderea ferestrelor s-ar putea să nu fie cea mai bună soluție.

În schimb, conducerile școlilor și ale birourilor ar trebui să fie atente la sistemele  de încălzire, ventilație și aer condiționat ale clădirilor (HVAC).

 Însă nu putem amesteca aerul în jurul unei clădiri – asta ar  răspândi virusul către și mai multe locuri. Va trebui să înlocuim aerul.

“Putem obține o schimbare a aerului în unul sau două moduri”, a declarat David Krause, un reputat igienist industrial și proprietarul Health Care Consulting and Contracting.(îngrijire de sănătate, consultanță și contractare). Primul mod este prin

”schimbarea efectivă a aerului, aducând înăuntru aer de afară și eliminarea celui din cameră. Sau puteți obține asta prin folosirea unor filtre foarte eficiente care îndepărtează eficient particulele ce conțin virus din aer.”

Filtrele pot captura particulele încărcate cu virus prin mai multe metode, inclusiv prin prinderea acestora cu ajutorul unui filtru foarte fin și prin folosirea atracției electrostatice  care încarcă particulele și le forțează să iasă în afara aerului.

Pentru a prinde micii aerosoli ce ar putea purta corona virus, filtrele trebuie să fie unele de mai mare eficiență, – adică MERV. Ați auzit de valoarea minimă de raportare a eficienței, nu?

Un filtru cu o cotă MERV de 1 de exemplu, va prinde mai puțin de 20% din particulele care se încadrează între 3 și 10 microni dimensiune. Pe măsură ce puterea MERV crește, la fel crește și numărul de particule pe care le prinde, împreună cu cantitatea de forță de care sistemul HVAC are nevoie pentru a împinge aerul prin filtrul fin.

Pentru a neutraliza eficient transmiterea în interior a noului corona virus, ați avea nevoie de un MERV de cel puțin 13, conform Societății Americane a inginerilor pentru încălzire, răcire și aer-condiționat (ASHRAE).

“Nu recomandăm modificări majore la cele mai multe sisteme de aer condiționat. La cele mai multe se poate schimba pur și simplu filtrul cu altul mai eficient,” a declarat William Bahnfleth, profesor de inginerie arhitecturală la Universitatea de Stat din Pennsylvania și președinte al grupului de lucru epidemic al ASHRAE. “Eu am filtre MERV-13 la aparatul de aer condiționat de acasă.”

Dar doar schimbarea  filtrului s-ar putea să nu fie suficientă. Krause a făcut referire la îndrumările de la Centrele pentru Control și prevenire a bolilor, care au fost publicate înainte de pandemia COVID-19, care precizează exact ce standarde trebuie să îndeplinească o clădire pentru a realiza ”izolare față de infecții purtate de aer”, ceea ce înseamnă oprirea răspândirii aerosolilor mai mici de 5 microni.

La nivel minim, clădirile au nevoie de 6 schimbări ale aerului pe oră, conform acestor instrucțiuni ale CDC. Krause a  declarat că o clădire comercială de nivel mediu efectuează în prezent doar 2 schimbări de aer pe oră și ar putea introduce încă una cu un sistem de filtrare a aerului.

”Celelalte 4 și jumătate sau 5 schimbări pe oră, pe care ar trebui să le aveți și pe care să vă puteți baza la nivel interior, individuale sunt purificatoarele de aer HEPA” a declarat Krause, făcând referire la filtrele de aer de mare eficiență pentru particule.

”Va trebui să studiem aceste opțiuni dacă vrem să trimitem copiii înapoi la școală”

Totuși, toate sistemele de filtrare ar putea fi cam scumpe. Un filtru MERV-13 la comercializare este de 3-4 ori mai scump decât un filtru standard – cu putere mai mică, iar purificatoarele de aer portabile pot ajunge undeva la 1000$ fiecare, conform lui Krause și prin urmare, cheltuielile la birou sau în școli ar fi cam mari. Mai mult, folosirea unui sistem de filtrare creează un nou risc pentru oricine va trebui să schimbe filtrele deja existente, posibil îmbibate cu virus.

Totuși, sistemul HVAC nu poate garanta o siguranță de 100%. Ideea de la baza acestor schimbări de aer și de filtre este de a dilua și de a curăța aerul, astfel încât aerosolii să nu se adune în concentrații mari. Dar este imposibil să garantezi faptul că un aerosol va fi absorbit de un filtru sau de un sistem de ventilație înainte de a fi absorbit de către o persoană, mai ales dacă sunt mai mulți oameni la un loc pentru perioade mai  lungi de timp.

Filtrele cu lumină ultravioletă ar putea fi, de asemenea, folositoare: lumina UV poate omorî micro-organisme, inclusiv viruși, dar experții cu care am vorbit s-au arătat oarecum îngrijorați de această metodă. În primul rând – uciderea virusului prin această metodă necesită expunere în formă continuă la lumina UV pentru câteva minute – dacă acesta plutește  prin raza luminii, dar dacă ar fi un virus expus la curenți de aer, s-ar putea să nu fie eficientă lumina UV. Un alt motiv ar fi acela că lumina UV are și alte posibile riscuri, inclusiv afectarea pielii și a ochilor.

Indiferent ce măsuri vor adopta managerii clădirilor, eforturile lor vor fi discutabile dacă oamenii nu  întreprind măsuri pentru prevenirea răspândirii  COVID-19 prin particulele respiratorii, și nu vor pune în aplicare măsuri precum purtarea măștilor, spălarea frecventă a mâinilor și a distanțării sociale.

Toate ferestrele deschise din această lume nu vor fi de folos dacă înghițiți particule de salivă încărcate cu virus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here