Cutremur de 7,8 grade în Turcia. Peste 500 de morți și 3.000 de răniți, în Turcia și Siria. Seismul amintește de cel din 1939, soldat cu 30.000 de victime

ACUTALIZARE. Un cutremur cu magnitudinea de  7,8 s-a produs luni dimineaţă, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în sudul Turciei, provincia Gaziantep, spre graniţa cu Siria. Peste 500 de oameni au fost uciși, iar alți aproximativ 3.000 răniți, în Turcia și Siria, transmite CNN.

  • Turcia: 284 de morți și 2.300 de răniți
  • Siria: 237 de morți și 639 de răniți

Dezastrul s-a produs la ora locală 4:17, la adâncimea de 24,1 kilometri (14,9 mile), la 23 de kilometri (14,2 mile) est de Nurdagi, provincia Gaziantep, potrivit USGS.

Regiunea Gaziantep este unul dintre principalele centre industriale şi de producţie ale Turciei şi se învecinează cu Siria. Totodată, zona adăpostește și numeroşi refugiaţi.

Decese au fost înregistrate în Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman şi Malatya. Sute de oameni au fost răniţi în provinciile Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.

AFAD anunţă că au avut loc 42 de replici, cea mai puternică fiind de 6,6.

Potrivit CNN, cutremurul de luni este unul dintre cele mai puternice seisme care au lovit Turcia în ultimii 100 de ani. USGS, institutul american pentru geologie, aminteşte de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 care a lovit estul Turciei în 1939. Acel seism s-a soldat cu peste 30.000 de morţi.

Seismul a fost resimțit puternic și în Siria, unde decese au fost înregistrate în regiunile Aleppo, Hama şi Latakia. Mai multe clădiri din Siria s-au prăbuşit.

Grupul Căştile Albe, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă Siriană, a anunţat, de asemenea, că există zeci de victime şi că sute de oameni sunt prinşi sub dărâmături în regiunea Idlib.

Cutremurul care a lovit sudul Turciei a mai fost resimțit în Cipru și Liban, dar și în Israel, la Ierusalim și Tel Aviv. Poliția israeliană susține că a primit peste 3.000 de astfel de rapoarte. Nu au fost înregistrate victime sau pagube.

Clădiri dărâmate în Siria

Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbuşit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbuşit şi acolo.

„Au căzut tablouri de pe pereţii din casă”, a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. „M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă”, a povestit sirianul.

Locuitorii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.

Oamenii, rugați să nu blocheze drumurile, să nu sune pe telefoanele mobile

Potrivit CNN Turk, citat de News.ro, cutremurul a fost resimţit în mai multe oraşe mari, precum Kahramanmaraş, Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Adana şi Hatay. Autorităţile fac apel la populaţie să lase drumurile libere, pentru a se putea interveni. De asemenea, oamenilor li s-a cerut să evite să folosească serviciul de telefonie mobilă şi să se folosească numai de mesajele text sau de mesaje transmise prin internet.

Se înregistrează în continuare replici după unda de şoc. O replică având magnitudinea de moment de 5,2 s-a produs la ora locală 5:23 (4:23, ora României), la 21 de kilometri est de Nurdagi.

O schimbare majoră, după 10 ani: China nu se mai poate bălăci cum vrea în Marea Chinei de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here