Capitala rusă, Moscova, a înăsprit de miercuri aplicarea măsurilor de izolare a populaţiei prin introducerea permiselor digitale pentru deplasările limitate autorizate prin aceste măsuri menite să oprească înmulţirea cazurilor de COVID-19, al căror număr creşte puternic în Rusia, scrie Agerpres, citând EFE. Criticii sistemului spun însă că tehnologia reprezintă o amenințare fără precedent la adresa vieții private, anunță și CNN.

Moscova este epicentrul focarului de coronavirus din Rusia, cu 11.513 de cazuri din numărul total de 18.328 de cazuri raportate oficial în țară.

„Dacă până de curând aveam în jur de 500 de spitalizări zilnic, acum avem 1.300″, a spus primarul capitalei, Serghei Sobyanin, vineri. El a susținut că sistemul de supraveghere digitală este un răspuns la creșterea rapidă a numărului de cazuri din Moscova.

Locuitorii din Moscova și din localitățile din vecinătate în vârsă de peste 14 ani trebuie să descarce un cod QR dacă doresc să iasă din casă. Se înregistrează pe un site al guvernului sau descarcă o aplicație pe smartphone, prin intermediul căreia declară ruta și scopul deplasării, apoi primesc un cod QR cu care pot fi verificați de autorități.

Urmând exemplul Chinei, Primăria Moscovei a repartizat până în prezent circa 2,3 milioane de coduri QR, pe care oamenii le pot solicita online sau prin telefon dacă doresc să se deplaseze la serviciu, la centre medicale ori dacă vor să folosească mijloacele de transport public sau privat pentru a merge la cumpărături, la casele lor din afara oraşului sau către o staţie de tren.

Măsura se va aplica inițial doar persoanelor care folosesc transportul în comun, dar autoritățile spun că restricțiile se vor extinde treptat și pentru deplasările scurte în apropierea casei.

Guvernul s-a folosit deja de pandemia de coronavirus pentru a testa o serie de noi tehnologii, în special instrumente de inteligență artificială și recunoaștere facială. Iar folosirea permiselor pentru verificarea deplasărilor nu este unică pentru Rusia. În timp ce orașele europene precum Paris au introdus formulare pe bază de hârtie, decizia Moscovei de a folosi coduri QR seamănă mai mult cu ce s-a întâmplat în China pentru monitorizarea extinsă a populației.

Moscova cumulează peste 60% din cele 24.490 de cazuri de coronavirus confirmate până miercuri în Rusia, dintre care 3.388 depistate în ultimele 24 de ore. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a pus această situaţie pe seama indisciplinei locuitorilor Moscovei, care nu ar respecta indicațiile de a rămâne în case şi de a ieşi afară doar pentru puţinele activităţi autorizate.

Implementarea noului sistem cu permise digitale în acest oraş cu 13 milioane de locuitori nu este însă lipsită de probleme. În primele ore ale dimineţii, pe şoselele de la intrarea în capitală s-au format cozi de până la cinci kilometri, în timp ce la unele staţii de metrou s-au produs aglomerări ca urmare a controalelor făcute de poliţie pentru verificarea codurilor QR şi a actelor de identitate, astfel că nu s-a reuşit păstrarea distanţei de siguranţă de doi metri între oameni recomandată de autorităţi.

Prin urmare, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a cerut poliţiei să ia măsuri pentru a nu se mai forma cozi şi aglomerări.

Decizia de introducere a permiselor digitale este criticată de activişti, opozanţi şi organizaţii de apărare a drepturilor omului, una dintre acestea, Agora, considerând ilegală acţiunea primăriei Moscovei, întrucât ”anumite restricţii privind drepturile şi libertăţile pot fi stabilite numai în cadrul unei stări de urgenţă cu indicarea obligatorie a limitelor şi duratei”.
În replică, primarul Sobianin a asigurat că stocarea datelor personale prin emiterea codurilor QR se va face ”conform legislaţiei privind datele personale”, iar după aplicarea acestei măsuri ”informaţiile despre permise vor fi distruse”.

De exemplu, site-ul de autorizare solicită tuturor utilizatorilor să se înregistreze pe un portal guvernamental, care stochează date despre amenzi rutiere, facturi la utilități sau pașapoarte. De asemenea, utilizatorii trebuie să menționeze punctele de plecare și destinația, indicativul fiscal al angajatorului, numărul mașinii auto și să încarce o poză a cărții de idenitate.

Daria Besedina și Maxim Katz, consilieri locali din opoziție care au votat împotriva acestui sistem, spun că este vorba despre un „cyber Gulag”, un „lagăr de concentrare digital”. Ei critică și comunicarea autorităților pe tema coronavirusului.

„Dacă, pe de o parte, le spui oamenilor toată ziua că situația este sub control și numai oamenii în vârstă mor, iar pe de altă parte nu oferi niciun sprijin economic, oamenii nu vor rămâne acasă, oricâte permise ai impune”, a scris Katz pe Twitter.

Roskomsovoda, un grup care monitorizează libertatea internetului în Rusia, spune că noul sistem este o parte a „cursei pentru supraveghere” și a întocmit o hartă a „abuzurilor digitale privind drepturile civile” pentru a monitoriza restricțiile care ar putea rămâne în vigoare și după ce trece pandemia de coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here