David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA: România a ajuns foarte departe, dar mai sunt lucruri de făcut

David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, a declarat, miercuri, că evoluţia României în cei 25 de ani de la semnarea Parteneriatului strategic cu SUA este uimitoare şi că ţara noastră a ajuns foarte departe, dar mai sunt multe lucruri de făcut, ceea ce este valabil pentru toate ţările, informează Agerpres.

„Este chiar uimitor. Am avut privilegiul să lucrez în diferite ţări foste comuniste. Pot face o comparaţie. România chiar a ajuns foarte departe, mai departe ca multe ţări, desigur alăturându-se NATO şi UE – realizări foarte importante. Ştim cu toţii că mai sunt multe lucruri de făcut pe mai departe, acesta este adevărul pentru fiecare ţară şi pentru aici. Ne place să spunem ‘nu rata pădurea pentru copaci’, ceea ce înseamnă că, dacă vezi unde a ajuns România în cei 25 de ani (de la semnarea Parteneriatului strategic – n.r.), în cei 32 de ani de când s-a încheiat comunismul este uimitor. Este complet diferită. Chiar zilele trecute mă uitam la un material video din 1997, la Televiziunea Română, la cum arăta totul şi cum erau oamenii îmbrăcaţi şi cum se purtau, aceste lucruri s-au schimbat în timp şi se pot vedea schimbările sociale şi economice. Cred că este în beneficiul nostru să ne uităm la astfel de lucruri şi să ne reamintim şi să fim pozitivi în ceea ce priveşte viitorul”, a subliniat David Muniz, cu ocazia deschiderii expoziţiei fotografice itinerante „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic”.

 

El a descris relaţia dintre România şi SUA ca fiind foarte puternică.

„Lucrăm împreună în atâtea domenii, cel al securităţii, energie nucleară, petrol şi gaze şi alte domenii în care România este lider în zona Mării Negre – independenţă energetică şi securitate. Relaţia dintre popoarele noastre înfloreşte”, a arătat Muniz.

 

Expoziţia, care marchează 25 de ani de Parteneriat strategic între România şi SUA, a fost deschisă, miercuri, în Piaţa Universităţii de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.

 

„Aceste fotografii ilustrează emblematic relaţiile puternice dintre ţările noastre, relaţii care devin mai puternice în fiecare zi”, a mai spus însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

El a mărturisit că una dintre fotografiile sale preferate este din 2021 de la un eveniment la care a participat – exerciţiul Defender 21 care s-a desfăşurat în România.

 

 

Curatorul expoziţiei, muzeograful Irina Hasnaş, a precizat că fotografiile se întind pe o perioadă de 25 de ani şi ilustrează legăturile dintre oameni.

 

„Este vorba de legăturile dintre oameni, este vorba despre prietenie, relaţiile diplomatice, politice, de business, culturale, de la copii care se ţin în braţe până la veterani”, a spus Irina Hasnaş.

Expoziţia fotografică itinerantă „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic” a fost deschisă în Piaţa Universităţii cu un moment muzical, la care au participat zeci de oameni, oferit de formaţia Diviziei Aeropurtată 101 (Asalt Aerian) a Forţelor Terestre ale SUA şi Muzica reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale. Finalul concertului i-a aparţinut unei fetiţe din public, care a fost invitată să dirijeze.

„Este un lucru extraordinar de frumos pentru că ne-am reunit două muzici pe care lumea le place. (…) Muzica este un limbaj universal”, a afirmat colonelul Aurel Gheorghiţă, şeful Muzicii reprezentative a MApN.

 

„Când cântăm vorbim aceeaşi limbă. Nu am mai cântat împreună înainte de ziua de azi. Ziua de astăzi a fost singura în care ne-am pregătit şi cred că este o ilustrare uimitoare a ceea ce naţiunile noastre, armatele noastre, popoarele noastre pot realiza când sunt împreună”, a subliniat comandantul James Landrum.

Printre cei care au participat la eveniment s-au numărat fostul preşedinte Emil Constantinescu, parlamentarii Robert Cazanciuc, Radu Oprea, Alexandru Muraru, primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

 

Oficialii au vizitat expoziţia, timp în care Emil Constantinescu le-a arătat locul în care a fost făcută una dintre fotografiile în care apare. Fotografia realizată în iulie 1997 în Piaţa Universităţii îl ilustrează pe Emil Constantinescu alături de fostul preşedinte american Bill Clinton.

 

Expoziţia organizată cu sprijinul Primăriei Capitalei – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cuprinde trei teme: security cooperation, mutual understending şi economic prosperity şi un panou selfie. Sunt prezentate 150 de fotografii care se axează pe tema „Noi, Poporul”/”We the People”, care reprezintă preambulul Constituţiei Statelor Unite şi întruchiparea legăturilor umane care formează punţi de înţelegere şi cooperare între popoare.

Agenţia Naţională de Presă Agerpres a contribuit cu 20 de fotografii din fluxul de fotografie şi din arhivă.

 

 

Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a venit cu 13 fotografii.

Expoziţia a fost prezentată deja la Craiova şi Timişoara.

 

La Bucureşti ea va putea fi văzută din 26 octombrie până pe 30 noiembrie. Ulterior, va fi prezentată la Sibiu (8 decembrie – 10 ianuarie 2023), Cluj-Napoca (11 ianuarie – 7 februarie 2023), Iaşi (8 februarie – 7 martie 2023) şi Constanţa (9 martie – 6 aprilie 2023).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here