De ce a plecat Andrei Șerban de la Universitatea Columbia: „Nu pot să cred că el poate juca Julieta. Acest băiat care a devenit fată de trei ani”

andrei serban
Lansarea cartii "Bricabrac" semnata de regizorul Lucian Pintilie, la cinematograful "Elvire Popesco", in Bucuresti, joi, 29 iunie 2017. Inquam Photos /Alexandru Busca

Regizorul Andrei Șerban a fost invitatul Eugeniei Vodă la emisiunea „Profesioniștii”, de la TVR. Regizorul, care și-a dat demisia de la Universitatea Columbia din SUA, a explicat pe larg motivele deciziei sale.

„Puteam să fiu profesor la Columbia până aş fi avut o sută de ani. Nu mă dădea nimeni afară, pentru că aveam un statut de profesor emerit,  un statut în care pe viaţă eşti considerat un profesor de excepţie, pentru că ai avut rezultate extraordinare în învăţământ şi în carieră, astfel că poţi fi titular pe viaţă. (…)

În epoca Trump, dreapta e foarte radicală, stânga e foarte radicală. Universităţile în America sunt, de obicei, de stânga, iar la Columbia University este un fel de socialism care merge spre comunism, e o nouă formă de comunism. (…)

Corectitudinea politică este un fel de icter galben al Americii. Am fost chemaţi noi, profesorii de la Şcoala de Actorie, în care eu eram şeful Şcolii de Actorie, şi ni s-a spus că trebuie să facem o comisie în care să angajăm un profesor nou, pentru că cineva se pensionase şi rămânea un loc liber. Eram cinci – şase profesori. Ne-a spus decăneasa Şcolii de Artă că suntem prea mulţi profesori albi, prea mulţi profesori bărbaţi heterosexuali, şi este de dorit să luăm un nou cadru didactic, de preferinţă o femeie de culoare, care, dacă este gay, este foarte bine, iar, dacă este un bărbat, de preferinţă să fie portorican sau de culoare, «Sigur nu poate fi cineva cum esti tu, Andrei», mi s-a spus, «un bărbat care a fost căsătorit, care eşti heterosexual şi care ai copii»”, a spus regizorul Andrei Şerban.

Întrebat de Eugenia Vodă dacă nu este o glumă, Andrei Șerban a spus că nu.

„S-a adeverit că cineva care era foarte, foarte bun, nu a fost luat şi a fost luat altcineva, care era o persoană gay, de culoare. Ăsta a fost deja un punct în care am simţit că iau o decizie contra voinţei mele şi că sunt necinstiti şi că eu sunt şeful comisiei şi că eu accept ceva pentru ca mi se spune, pentru că mi se ordonă. Mă simţeam iar în comunism. (…)

Iar a doua întâmplare a fost în momentul în care aveam admitere pentru studenţi, unde veneau tineri din toată lumea, nu doar din California şi nu doar din America. Erau cam zece pe loc. Într-o audiţie vine un transsexual, un băiat care a decis să devină fată. Îl întreb ce-a pregătit şi-mi răspunde că a pregătit monologul Julietei. Julieta este o fată de 14 ani, puritatea întruchipată, era imposibil pentru mine să cred că acest băiat, care a devenit fată acum trei ani, poate fi Julieta.  Putea să încerce alte roluri. Şi l-am întrebat: «Altceva nu ai decât Julieta?»(n.r. – nu avea) A spus monologul şi, după ce a ieşit, restul comisiei care era lângă mine a început să mă blameze, că de ce nu pot eu să cred că el poate fi Julieta. (…) «Nu pot să cred că el poate juca Julieta şi nu pot să cred că, dacă el vine student la Columbia, eu voi putea să lucrez cu acest băiat care a devenit fată de trei ani de zile şi să-l învăţ să fie Julieta. Nu pot, aş fi necinstit faţă de mine însumi, dacă fac asta». Mi-am oferit demisia şi-am plecat”, a dezvăluit Andrei Șerban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here