De ce ne iubesc câinii? Răspunsul dat de știință

Sursa: Wikimedia

Este cât se poate de real: există cercetări serioase care susțin afirmația potrivit căreia câinii își adoră cu adevărat proprietarii. Un expert în comportamentul animalelor a confirmat, pentru Invers, că în creierul cățelușilor apar tot felul de bunătăți chimice atunci când se află în preajma noastră.

Deși nu știm exact când au început oamenii să domesticească aceste animale, unii specialiști cred că prietenia noastră ar putea merge până în urmă cu 40.000 de ani. Iar câinii au continuat să crească alături de oameni, făcând o gamă diversă de lucruri, de la a ne ajuta să vânăm mamuți până la alergarea după băț. I-am iubit pe tot parcursul și, se pare, sentimentul este reciproc.

„Câinii își iubesc stăpânii”, spune Amy Shojai, consultant în comportamentul animal. Atunci când au contact cu cineva plăcut, și la oameni, și la câini este secretată oxitocina. Acest „hormon al dragostei” ajută la cimentarea și la creșterea legăturilor noastre. Este chiar hormonul care inundă sistemul nervos al noilor mămici, pentru a le îmbunătăți atașamentul față de nou-născuți”.

Mirosul stăpânului este deja suficient să facă fericit un câine.

Potrivit unui studiu din 2015, publicat în revista Behavioral Processes, la câini se face această conexiune între mirosul unic al proprietarului și plăcere. Cu ajutorul scanărilor funcționale de rezonanță magnetică (IRM) – care măsoară nivelurile celulelor nervoase ale creierului – cercetătorii și-au făcut o idee despre cum reacționează câinii la mirosul binecunoscut al stăpânului lor, comparativ cu situația în care se confruntă cu mirosul altor oameni, dar și al altor câini (cunoscuți sau necunoscuți).

Echipa a descoperit că, atunci când puii își adulmecau proprietarii, li se activa în creier un soi de centru de recompense, numit nucleul caudat. În schimb, nu au mai reacționat la fel atunci când au fost expuși altui miros.

Câinii reacționează pozitiv și atunci când le vorbim cu voce pițigăiată. Cercetătorii de la Universitatea din York au descoperit recent că adresarea adaptată câinilor (dog0directed speech, DDS) le place acestora mai mult decât vorbirea obișnuită.

Oamenii de știință au pus 37 de câini să îi asculte pe oameni vorbindu-le în „vorbirea câinilor” – acea voce înaltă, însoțită de fraze „relevante pentru câine” (de exemplu, „Cine este un câine bun?”). Participanții vor vorbi apoi cu câinii normal, despre lucruri obișnuite. Într-o proporție covârșitoare, câinii au preferat „vorbirea câinilor”, pe care cercetătorii au comparat-o cu modul în care oamenii vorbesc cu bebelușii.

Nu putem înțelege niciodată toate misterele care se învârt în mințile cățelușilor noștri. Dar știm un lucru sigur: câinii sunt buni și suntem oameni mai buni din cauza lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here