De la Pfizer la Moderna – Topul companiilor care vor câștiga miliarde din vaccinul anti-Covid

Sursa: Pixabay

„Apariția vaccinurilor pentru Covid-19 promite revenirea la o viață mai normală și a creat o piață globală în valoare de zeci de miliarde de dolari, în vânzări anuale, pentru unele companii farmaceutice”, scrie The Guardian, care face o radiografie a celei mai râvnite afaceri a momentului.

<< Printre cei mai mari câștigători vor fi Moderna și Pfizer – două firme farmaceutice din SUA, care ambele percep mai mult de 30 de dolari pe persoană pentru protecția oferită de vaccinurile lor în două doze. Moderna a fost fondată acum doar 11 ani, nu a avut niciodată profit și angajase doar 830 de oameni înaintea pandemiei. Pfizer, în schimb, are rădăcini din 1849, a realizat un profit net de 9,6 miliarde de dolari anul trecut și are aproape 80.000 de angajați.

Dar alți producători de medicamente, precum compania britanico-suedeză AstraZeneca și farmacia americană Johnson & Johnson, s-au angajat să își ofere vaccinurile pe baze non-profit, până la încheierea pandemiei.

Pfizer/BioNTech – vaccinul ARNM

Vaccinul Pfizer, Comirnaty, dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech, a fost primul aaprobat și trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute (-70C). Guvernele au comandat aproximativ 780 de milioane de doze, inclusiv SUA (doze de 200 de milioane, pentru 3,9 miliarde de dolari) și UE (300 de milioane). 40 de milioane de doze vor fi direcționate către țările cu venituri mai mici, prin facilitatea Covax. În SUA, costul a două doze este de 39 de dolari, iar în UE de 30 de dolari.

Vânzări preconizate în 2021: 15-30 miliarde dolari

Pfizer, care împarte costurile și marjele de profit în mod egal cu BioNTech, se așteaptă la 15 miliarde de dolari, din vânzările pe 2021, pe baza tranzacțiilor actuale. Cifra ar putea fi de două ori mai mare, deoarece Pfizer spune că poate livra 2 miliarde de doze în acest an. Analistul de la Barclays, Carter Gould, prezice vânzări de 21,5 miliarde de dolari în 2021, 8,6 miliarde de dolari anul viitor și 1,95 miliarde de dolari în 2023, pe ipoteza că se va ajunge la o singură injecție.

Modificarea prețului acțiunilor în ultimele 12 luni

  • Pfizer: +1,8%
  • BioNTech: +156%

Cei doi fondatori ai BioNTech, soții Ugur Sahin și Özlem Türeci, ambii medici, au devenit multimiliardari anul trecut, când potențialul vaccinului și acordul cu Pfizer au determinat creșterea acțiunilor.

Moderna – vaccin ARNM

Vaccinul produs de firma americană din Massachusetts trebuie păstrat la temperatura congelatorului (-20° C). Marea Britanie a comandat 17 milioane de doze, UE a cumpărat 310 milioane, cu o opțiune pentru încă 150 milioane în 2022, în timp ce guvernul SUA a comandat 300 milioane de doze. Japonia a cumpărat 50 de milioane. Moderna percepe de la SUA 30 de dolari pentru cele două injecții necesare și 36 de dolari de la UE.

Vânzări preconizate în 2021: 18-20 miliarde dolari

Moderna a declarat că se așteaptă la vânzări de 18,4 miliarde de dolari, în 2021. Analista de la Barclays, Gena Wang, prognozează vânzări de 19,6 miliarde de dolari, 12,2 miliarde de dolari în 2022 și 11,4 miliarde de dolari în 2023, presupunând că va fi nevoie de vaccinări recurente.

Modificarea prețului acțiunilor în ultimele 12 luni

  • +372%

Un grup de investitori care a susținut compania când a fost înființată, în 2010, va avea rezultate substanțiale. Directorul executiv, Stéphane Bancel, un francez în vârstă de 48 de ani, deține 9% din acțiuni, acum în valoare de aproape 5 miliarde de dolari.

Johnson & Johnson – vaccinul adenovirus

J & J’s jab, primul vaccin Covid-19 care necesită o singură injecție, a fost dezvoltat de divizia sa Janssen, din Belgia. Folosește adenovirus-26, o variantă rară a virusului rece. A fost aprobat în SUA la sfârșitul lunii februarie și poate fi păstrat la temperatura standard a frigiderului timp de cel puțin trei luni. Comenzile mari includ SUA, Marea Britanie (30 de milioane de doze plus o opțiune pentru 22 milioane), UE (până la 400 milioane doze) și țările Covax (500 milioane de doze până în 2022).

Vânzări preconizate în 2021: până la 10 miliarde de dolari

Compania își propune să livreze cel puțin 1 miliard de doze în acest an, ceea ce ar genera 10 miliarde de dolari. Guvernul SUA a comandat 100 de milioane de doze, cu opțiune deschisă pentru încă 200 de milioane, și plătește 10 dolari pe bucată.

Modificarea prețului acțiunilor în ultimele 12 luni

  • +7,7%

AstraZeneca – vaccin vector adenovirus

Vaccinul dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford folosește un virus rece modificat de la cimpanzeu și poate fi păstrat la temperatura frigiderului. Vaccinurile vectoriale virale utilizează un virus inofensiv pentru a livra o bucată de cod genetic către celule. Comenzi mari au venit din Marea Britanie (100 milioane), UE (până la 400 milioane), SUA (300 milioane) și Japonia (120 milioane).

Vânzări preconizate în 2021: 2 – 3 miliarde de dolari

Analiștii de la SVB Leerink prognozează vânzări de 1,9 miliarde de dolari anul acesta și de 3 miliarde de dolari în 2022. Cifra din 2021 ar putea fi mult mai mare dacă AstraZeneca își atinge obiectivul ambițios de 3 miliarde de doze. Compania s-a angajat să furnizeze vaccinul pe baze non-profit în timpul acestei pandemii și percepe în 4,30 și 10 dolari pentru două doze.

Modificarea prețului acțiunilor în ultimele 12 luni

  • -8,6%

Sinovac – vaccin cu virus inactivat

Vaccinul CoronaVac a fost administrată pentru utilizare de urgență în mai multe orașe chineze încă din vara anului trecut și a fost aprobat de autoritatea de reglementare a Chinei la începutul lunii februarie. Sinovac, cu sediul la Beijing, a încheiat acorduri cu Brazilia, Chile, Singapore, Malaezia și Filipine. În ianuarie, Turcia și Indonezia au început campaniile de vaccinare cu ajutorul său. Sinovac intenționează, de asemenea, să furnizeze 10 milioane de doze de vaccin națiunilor Covax.

Vânzări preconizate în 2021: neclar; evaluarea este de câteva miliarde de dolari.

Sinovac spune că poate produce mai mult de 1 miliard de doze în acest an. Vaccinul a avut un preț de 60 de dolari pentru două doze, în unele orașe din China. Partenerul indonezian al Sinovac, Bio Farma, care a comandat cel puțin 40 de milioane de doze, a declarat că, la nivel loca, va costa 27,20 de dolari pentru două doze.

Modificarea prețului acțiunilor în ultimele 12 luni

  • -21,6%

Institutul Gamaleya / Fondul rus de investiții directe – vaccinul adenovirus

Deși nu a fost încă aprobat de autoritatea de reglementare a UE, Ungaria și Slovacia au cumpărat vaccinul rus Sputnik V. În total, peste 50 de țări, inclusiv Iran, Algeria și Mexic, l-au comandat. AstraZeneca testează o combinație în două pași a vaccinului său cu Sputnik.

Vânzări preconizate în 2021: neclare, dar posibil în valoare de câteva miliarde

Dezvoltatorii se luptă să producă Sputnik în serie în Rusia, dar RDIF, un fond suveran, a declarat luna trecută, pentru Financial Times, că a semnat contracte cu 15 producători din 10 țări pentru a produce 1,4 miliarde de doze. Dezvoltatorii au spus că vor percepe 20 de dolari sau mai puțin pentru cele două doze necesare la nivel internațional, dar le oferă gratuit în Rusia.

Novavax – vaccin proteic recombinant

Vaccinul Novavax folosește un mic fragment dintr-o versiune fabricată în laborator a proteinei Sars-CoV-2. Firma americană speră la aprobarea de reglementare în Marea Britanie, SUA și alte țări, în prima jumătate anului. Compania cercetează vaccinurile de mai bine de 30 de ani și nu are încă la activ un produs aprobat. A fost de acord să furnizeze 300 de milioane de doze, inclusiv către Marea Britanie (60 de milioane de doze), UE, Canada și Australia. Speră să producă 150 de milioane de doze pe lună și se așteaptă să fie mai ieftin decât al rivalilor. Potrivit Financial Times, compania a fost de acord să perceapă 3 dolari pentru o inecție, în Africa. Vaccinul va fi făcut și în Stockton-on-Tees, în nord-estul Angliei, și poate fi păstrat la temperatura frigiderului.

Vânzări preconizate în 2021: „câteva miliarde de dolari”

Pe baza acestor tranzacții, Novavax a declarat săptămâna aceasta că vede un „potențial de venituri de câteva miliarde de dolari în următoarele 12 luni”. Dar Novavax se așteaptă să poată face doze de 2 miliarde de doze pe an până la mijlocul lui 2021, datorită unui parteneriat cu Institutul Serum din India.

Modificarea prețului acțiunilor în ultimele 12 luni

  • +1.128%

Cele mai mari câștiguri financiare vor reveni managerilor de fonduri precum Vanguard și BlackRock, care sunt cei mai mari acționari.

CureVac – vaccin ARNm

CureVac se așteaptă să publice rezultatele etapei târzii pentru vaccinul CVnCov în aprilie și speră să obțină aprobarea UE până în iunie. UE a precomandat doze de 225 milioane doze, cu opțiunea de a cumpăra încă 180 milioane. Spre deosebire de alte vaccinuri cu ARNM, produsul de la CureVac poate fi păstrat la temperatura frigiderului. Împreună cu GSK, care deține aproape 10% din firma germană, încearcă să dezvolte vaccinuri de generație următoare pentru mai multe variante emergente de Covid-19, într-un singur vaccin.

Vânzări preconizate în 2021: neclar – prețurile nu au fost încă dezvăluite, dar cu marjă de profit

Compania, cotată pe Nasdaq, își propune să producă până la 300 de milioane de doze în acest an și de la 600 milioane până la un miliard, în 2022. CureVac spune că produsul său necesită mai puțin ingredient activ decât al rivalilor, dar insistă că nu îl poate livra la prețul la cost întrucât investitorii așteaptă o rentabilitate.

Modificarea prețului acțiunilor

  • +45,5%

Cel mai mare acționar este miliardarul german Dietmar Hopp, cofondatorul firmei de software SAP. El deține mai mult de 80% din CureVac, acum în valoare de peste 12 miliarde de dolari. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here