Judecătorii au respins apelul lui Ion Cristoiu în procesul pe care „jurnalistul” l-a intentat după ce a fost deconspirat drept colaborator al Securității, a anunțat Mădălin Hodor, cercetător la CNSAS. Hodor reamintește ce presiuni infernale s-au făcut asupra lui pentru a nu spune ce știa despre Cristoiu.

Procesul deschis de Ion Cristoiu împotiva istoricului Mădălin Hodor a venit după ce acesta din urmă a acordat revistei Newsweek România un interviu în care vorbea despre faptul că jurnalistul este menționat, în documente din arhiva fostei Securități, ca sursa „Coroiu”.


Tocmai am primit vestea că recursul domnului Cristoiu în procesul pe care mi l-a intentat a fost respins. Sper să afle și dânsul pe acestă cale, ca să aibă o zi bună. O merita”, anunță Hodor.

În continuare, el reamintește ce presiuni s-au făcut asupra lui din partea șefilor din CNSAS, alaturi de ziarul Evenimentul zilei, pentru a-și înceta dezvăluirile despre Cristoiu.

Ion Cristoiu m-a dat în judecată pentru o afirmație făcută de mine într-un interviu dat Ramonei Ursu, pentru publicația ”Newsweek”. Întrebat fiind dacă Ion Cristoiu se afla pe listele colaboratorilor Securității (era vorba despre cele trei liste publicate de mine în revista 22) răspunsul meu a fost „Da”.

La data respectivă publicasem doar două liste și anunțasem publicarea celei de a treia. Am spus că Ion Cristoiu se afla pe a treia listă și că ea urmează să fie publicată în ”revista 22”.

Înainte de acest interviu, prietenii din CNSAS ai domnului Cristoiu au aflat că el se afla pe aceasta listă și că urmează să apară.

Cum nu mai puteau opri publicarea listelor (au încercat din greu, dar nu au reușit) au început presiunile asupra mea. Doi colegi au făcut plângeri la Comisia de Disciplină a doua zi după ce „Evenimentul Zilei” cerea imperios să fiu „dat afară” (invocând alte motive, dar motivul erau listele) am fost anchetat într-o ședință a Colegiului CNSAS (chipurile pentru a explica de ce și cum am publicat listele, în realitate pentru a fi intimidat și pentru că domnul Cazemir Ionescu să încerce să însăileze acuzații de „furt de documente” și să mă acuze că am publicat listele ilegal) apoi „Evenimentul Zilei” a început o campanie de discreditare (la care vârf de lance au fost Marius Oprea, Andronic și încă vreo câțiva „specialiști” care se întreceau în a demonstra că eu nu sunt un istoric credibil, că listele respective sunt contrafăcute și cate și mai câte).

Au urmat pe rand: retragerea acreditărilor că cercetător (adică interdicția de mai accesa documente din arhiva CNSAS în scop de publicare sau cercetare, valabilă până astăzi) sancțiune disciplinară cu reducerea salariului pe trei luni de zile cu 15%. Apoi domnul Cristoiu m-a acționat în judecată. Au anunțat și alții intenția să îl urmeze, doar doamna Lucia Hossu a și făcut-o.

Procesul a parcurs toate etapele, și am câștigat pe rând în fond, apel și acum recurs. Odată cu respingerea recursului pot spune că acest episod s-a terminat definitiv și că a rămas exact cum am spus: Cristoiu este „Coroiu” al Securității. Eu mi-am făcut datoria. Ce anume decide societatea românească să facă în privința acestui fapt probat nu mai este în puterile mele”, a mai spus Hodor.

Cercetătorul spune că și acum este nevoit să „plătească” pentru îndrăzneală sa.

„Continui să plătesc pentru asta și pentru restul numelor de pe liste. Dar, ca de obicei, sunt optimist. Trăim în vremea mea, nu în vremea lor. A lor dispare în fiecare zi câte puțin. Și dacă este ceva ce aș vrea să transmit cu demersul început de mine, asta este. Vremea voastră a apus. Nu veți opri adevărul să iasă din arhive, nu mai puteți să le țineți închise, nu mai puteți decide voi cine și ce anume trebuie sau nu să știe. Și dacă mă opriți pe mine, nu o să puteți să îi opriți pe toți cei care citesc rândurile astea și văd că se poate. Vă bazați pe abuz, frica și obediența unor slugi gata să vă execute ordinele. Dar ăștia sunt egali cu zero. Irelevanți în afara borcanului în care stau.

(…) Mi se mai pregătește ceva, dar despre asta voi vorbi la timpul potrivit. Între timp mi s-au luat atribuțiile de serviciu pe care le aveam la momentul publicării listelor, am fost mutat disciplinar (sub pretextul „interesului instituției”) și am înghițit atâtea mizerii în 3 ani, cât ar fi făcut pe oricine să plece din CNSAS (ceea ce era și idea și motivul pentru care uite că nu am vrut să plec).

Cam atât deocamdată. Hodor 1- Securitatea Veche și Noua 0″, a încheiat Hodor.

10 COMENTARII

  1. L-am intrebat o data pe Cristoiu, pe blogul lui, de unde a avut marci RFG-iste pentru excursile facute in Germania Federala inainte de 90, pentru ca eu am plecat in DDR in 84 cu contract de munca si nu am avut voie sa schimb nici un leu in marci DDR-iste. Desi dupa inceperea contractului , trimiteam 10 la suta statului roman.

    • Ne intereseaza foarte mult ca nea’ Coroiu asta vrea sa fie lider de opinie astazi si sa aiba credibilitate in societatea romaneasca. Daca stau si ma uit la ultimii 30 de ani post decembristi a facut un macel sustinand toti coruptii din PSD ea si alte partide, toata mafia post-decembrista.

  2. Este consatean cu mine.Il stiu din liceu.Am terminat amandoi la Ion Slavici din Panciu.Era de pe atunci turnator incepand cu pedagogul,directorul,organizatia UTC si militia.S-a specializat apoi pana cand i s-a atribuit chiar titlul de „maestru” de catre televiziuni.Au avut dreptate este un adevarat maestru in manipulari.Mi-l amintesc pe Rares Bogdan cand il gratula cu acest titlu si-o vizita pe mama lui Cristoiu la Gagesti ca pe o eroina.Culmea,pe siteul comunei Bolotesti,este singura personalitate inscrisa in timp ce mitropolitul Varllam si Istratie Dabija Voda s-au pierdut in istorie.

  3. Adică, nu a fost dizident Cristoiu Coroiu? Presupuneam
    că toți susținătorii acestui trădător al bunei conviețuiri sunt dizidenți cu stea în frunte.

  4. Se vede ca inca colcaie acesti nemernici din vina carora au patimit sute, mii de romani. Trebuie marginalizati si huiduiti peste tot pe unde mai apar si ne dau noua lectii de democratie !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here