Die Welt: În noua fază a războiului, Kremlinul vorbește despre „războiul sfânt”

Majoritatea rușilor susțin în continuare războiul cu Ucraina, dar din ce în ce mai puțini vor să moară pentru Putin. Kremlinul a decis să intre într-o nouă fază de propagandă patriotică și să folosească pentru aceasta moartea Dariei Dughina. Ceea ce face Putin amintește de cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Die Welt, citat de onet.pl.

„Primul cuvânt al Dariei a fost „Rusia”, a susținut Alexander Dughin în timpul ceremoniei de doliu pentru fiica sa, care a fost ucisă recent în atac. Se spune că „puterea noastră de stat”, „poporul nostru” și „imperiul nostru” făceau parte din vocabularul original rusesc.

Nimic nu este prea mult în acest moment, nicio exagerare nu este prea absurdă. În Rusia, un jurnalist de dreapta ucis este ridicat la rangul de martir național.

*Kremlinul vrea să folosească moartea lui Dughina în propriile sale scopuri

În urmă cu câteva săptămâni, aproape nimeni din Rusia nu o cunoștea pe femeia de 30 de ani care era fiica lui Alexander Dughin, celebrul promotor al putinismului. De când a murit într-un atac cu mașină-bombă, aproape că a devenit un simbol al patriotismului.

Contextul atacului rămâne un mister, iar Rusia, neavând dovezi solide, dă vina pe Ucraina. În ziua înmormântării sale, Putin a decorat-o pe activistă cu Ordinul Curajului.

Președintele Rusiei are nevoie de o figură ca Dughin, pentru a ajuta la găsirea de noi recruți pentru războiul cu Ucraina. Dacă un tânăr „patriot” și-a dat viața pentru Rusia, a spus recent Putin, este o datorie sacră pentru fiecare rus să lupte pentru o „victorie a Rusiei”.

*Mass-media lui Putin

În ceea ce privește războiul din Ucraina, Putin se confruntă cu o dilemă: pe de o parte, vrea să-i facă pe oameni să se simtă normali – de exemplu, când vorbește despre o „operație specială” în loc de război. Pe de altă parte, îi lipsesc soldații, iar problema recrutării în forțele armate este în creștere. Așa că a început o strategie de mobilizare cu ajutorul unui martir.

Joi, Alexander Kotz de la „Komsomolskaya Pravda” – pro-Kremlin – a distribuit pe canalul său Telegram o fotografie în care apare un militar în fața unui vehicul de luptă al infanteriei ruse. Pe tun este un slogan: „Pentru Daria Dughina!”.

Deja, mass-media loială Kremlinului vorbește despre sacrificiul „războiului sfânt”.

Duminică seara, principalul canal de propagandă rusesc a difuzat un film intitulat „Viața și moartea Dariei Dughina”, care s-a bazat pe interviuri cu Alexander Dughin. Acolo, ideologul cere „mai mult decât răzbunare” pentru fiica sa și pentru „victoria noastră”.

*Rusia vrea să înceapă un „război sfânt”

Dar Vladimir Putin are nevoie de tot mai mulți soldați. Săptămâna trecută, el a anunțat că armata va crește cu 137.000. oameni. Acesta este un plan ambițios care ar putea fi implementat doar dacă Rusia anunță că luptătorii informali, deja dislocați ca parte a armatei ruse în Ucraina, sunt membri regulați ai forțelor armate.

Acești „soldați din umbră” sunt bărbați care au fost recrutați cu forța în autoproclamatele „republici populare” ale Donbasului și mercenari din grupul Wagner.

Potrivit estimărilor agențiilor de informații ucrainene și occidentale, invazia Ucrainei a provocat pierderi fără precedent în forțele armate obișnuite ruse. Potrivit ultimelor estimări ale Departamentului de Apărare al SUA, până la 80.000 ar fi putut fi uciși sau răniți. Soldați ruși, inclusiv un număr peste medie de ofițeri și generali.

*Putin are nevoie urgentă de soldați

Putin are mare nevoie de personal nou, deoarece contractele multor soldați profesioniști pot expira sau pot fi reziliate prematur. Până când Rusia declară război, soldații pot face acest lucru.

În sondaje – tot de către institute independente – populația rusă continuă să susțină ostilitățile. Kremlinul știe, totuși, că susținerea războiului este una, iar lupta în Ucraina este alta. Pentru Putin se repetă tiparul din 2014 și 2015. Și atunci, majoritatea rușilor au urmat propaganda de stat și au susținut anexarea Crimeei, dar foarte puțini oameni s-au oferit voluntari să lupte pe front.

În cazul războiului din Ucraina, ceea ce observatorii numesc „ mobilizare ascunsă ” are loc în Rusia de mult timp. În cel puțin 25 de regiuni, „batalioane de voluntari” sunt formate de administrația locală.

În Rusia, toate acestea sunt asociate cu Marele Război Patriotic, așa cum este numit acolo al Doilea Război Mondial. Pe atunci, adolescenții pretindeau că sunt majori pentru a lupta împotriva naziștilor și chiar bătrânii mergeau la război.

Cu toate acestea, în 2022, în Ucraina, militarii plătiți pe contracte semestriale sau anuale vor lupta ca „voluntari”. Statul îi trimite să lupte practic fără nicio pregătire, deși cu perspectiva unor salarii neobișnuit de mari. În unele locuri, chiar și 5.000. euro pe lună, care în provincii corespunde cu un salariu mai mare de un an.

*Invitație la „voluntariat”

Guvernatorii anunță recrutarea, iar pe străzi, bărbații sunt chemați prin difuzoare să se ofere voluntari. „Lupta în slujba Rusiei este o muncă reală”, proclamă afișe de recrutare în fața stațiilor de metrou din Moscova și Sankt Petersburg.

După cum a raportat recent mass-media rusă independentă, soldații sunt chiar recrutați în închisori în numele mercenarilor Grupului Wagner, loiali Kremlinului. Au fost dezvăluite mai multe cazuri de condamnați care au vrut să obțină amnistia în acest fel, dar au murit în cele din urmă pe front.

Productivitatea „voluntarului” rămâne scăzută. Nu există date oficiale, dar vârsta maximă a potențialilor recruți spune multe: în funcție de regiune, variază de la 50 la 60 de ani. Sondajele arată că tinerii ruși sunt mult mai puțin probabil să susțină o „operație specială” decât rușii mai în vârstă.

Mobilizarea cu ajutorul noului „martir” urmărește să treacă astfel de dispute pe plan secund. La urma urmei, este vorba despre „poporul rus” și „imperiu”, așa cum a spus Alexander Dughin.

Singura alternativă ar fi mobilizarea universală. Aceasta ar fi o noutate în istoria recentă a Rusiei. Măsura este periculoasă din punct de vedere social pentru autorități, dar i-ar permite lui Putin să ajungă la orice bărbat care a servit în armată și chiar și la femei, cum ar fi asistentele medicale.

Din punctul de vedere al Kremlinului, ridicarea Dariei Dughina pe postamentul unui „martir național” ar putea fi, de asemenea, un acompaniament propagandistic adecvat pentru această conscripție în masă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here