Donald Trump l-a concediat pe John Bolton din cauza Coreei de Nord

Preşedintele american Donald Trump a dat mai multe detalii miercuri despre demiterea consilierului său pentru securitate naţională John Bolton. Liderul de la Casa Albă a explicat că el şi Bolton aveau dezacorduri într-o serie de probleme, în special în privinţa abordării faţă de Coreea de Nord, potrivit dpa, citat de G4Media.ro

Donald Trump a declarat că Bolton ”a făcut nişte greşeli foarte mari când a vorbit de modelul libian pentru Kim Jong Un”, referindu-se la liderul nord-coreean. ”Nu a fost o declaraţie bună de făcut. Amintiţi-vă doar ce s-a întâmplat cu (Muammar) Gaddafi”, a remarcat liderul de la Casa Albă.

Dictatorul libian a renunţat la o mare parte din arsenalul său şi le-a permis inspectorilor internaţionali să intre pe teritoriul ţării sale, aşa cum vor SUA să facă în Coreea de Nord. Dar el a fost totuşi ucis în 2011 în cursul aşa-numitei Primăveri Arabe, o mişcare de revoltă susţinută de SUA.

Bolton făcuse această sugestie pentru a-l convinge pe Kim să răspundă cerinţelor SUA.

Trump a spus că declaraţia ”ne-a costat” la negocierile menite să convingă Coreea de Nord să renunţe la arsenalul său nuclear.

Mass-media americane au informat marţi că, în ultimele săptămâni, Bolton şi Trump s-au contrat dur pe tema abordării faţă de Afganistan, chiar în toiul negocierilor menite să ducă la un acord de pace cu talibanii. De atunci acest proces a intrat în impas, iar miercuri Donald Trump a declarat din nou că negocierile ”sunt moarte”.

Preşedintele american a spus că va numi un înlocuitor al lui Bolton săptămâna viitoare, apreciind că cinci persoane foarte calificate ”şi-au manifestat interesul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here