După ce a sfidat măsurile, o mănăstire a ajuns cel mai mare focar de coronavirus: 20% din cazuri și 25% din decesele înregistrate în Kiev

Sursa: Wikimedia

Unul dintre centrele creștinismului ortodox a devenit un dintre punctele fierbinți ale pandemiei de coronavirus din Ucraina, scrie Washington Post. Potrivit publicației americane, situația delicată de la mănăstirea Kiev Pechersk Lavra este rodul sfidării explicite a avertizărilor date de specialiștii în sănătate publică, cu privire la gradul ridicat de contagiune al virusului apărut în Wuhan.

În primă fază, responsabilii mănăstirii – un așezământ renumit pentru sistemul său extins de catacombe care datează din secolul al XI-lea – au reacționat lent la avertismentele că noul coronavirus se răspândește cu repeziciune.

„Veniți iute la biserică, citiți Psalmii, Evanghelia, îmbrățișați-vă unul pe altul”, îndemna mitropolitul Pavel, starețul mănăstirii, într-un videoclip difuzat la mijlocul lunii martie, menționat de Washington Post.

„Cea mai cumplită epidemie este păcatul care distruge natura umană”, adăuga starețul, în mesajul său.

Trei săptămâni mai târziu, Pavel declara, pentru Reuters, că inițial nu apreciase corect cât de serioasă era de fapt situați. De atunci, mănăstirea a introdus măsuri stricte de carantină.

Cu toate acestea, oficialii de la Kiev susțin că peste 140 de călugări și alte persoane din zona mănăstirii au fost depistate pozitiv, iar cel puțin trei au murit din cauza Covid-19. Prin comparație, până la 13 aprilie, la nivelul capitalei Kiev au fost confirmate peste 700 de cazuri și 12 decese, iar pe întreg teritoriul Ucrainei sunt 4.660 de bolnavi, iar 125 au murit până acum.

Autoritățile statului ucrainean au intervenit în cazul mănăstirii Lavra. Printre măsurile de urgență luate aici se numără paza asigurată de poliție și garda națională la toate intrările testarea întregului personal și dezinfectarea suprafețelor din interior și exterior.

Potrivit autorităților bisericești, chiar starețul Pavel a fost internat în spital, dar refuză să lămurească public dacă a avut sau nu Covid-19.

Adresându-se națiunii, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a folosit situația de la Kiev Pechersk Lavra ca exemplu pentru a scoate în evidență rolul profilactic al măsurilor de distanțare socială luate de stat. „Toată această situație demonstrează că naționalitatea, sexul sau religia nu contează pentru coronavirus”, a adăugat Zelenski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here