Echipa lui Navalnîi: A fost otrăvit cu noviciok la hotel, cu ajutorul unei sticle de apă

Foto: Twitter

Echipa lui Aleksei Navalnîi a anunţat, joi, că urmele agentului neurotoxic cu care a fost otrăvit opozantul rus au fost găsite pe o sticlă de plastic, pe care a luat-o din camera de hotel în care acesta s-a cazat la Tomsk în Siberia, relatează AFP, preluată de News.ro.

Opozantul numărul unu al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, s-a simţit rău la 20 august, la bordul unui avion către Moscova, de la Tomsk, în Siberia, unde venise să susţină candidaţi în alegeri municipale şi să efectueze anchete cu privire la corupţia elitelor locale.

Echipa sa a anunţat, joi, într-un mesaj postat pe Instagram, că urme ale unui agent neurotoxic de tip noviciok au fost găsite pe o ”sticlă de apă din platic obişnuită”, pe care membrii echipei au luat-o din camera de hotel în care Navalnîi a stat la Tomsk.

Ea precizează că aceste urme au fost identificate ”două săptămâni mai târziu” de către un laborator militar german.

Mesajul este însoţit de o înregistrare video în care susţinători ai lui Navalnîi caută minuţios într-o cameră de hotel şi adună posibile indicii, înainte ca poliţia să viziteze locul.

Înregistrarea a fost filmată imediat după ce echipa opozantului a aflat că lui Navalnîi i s-a făcut rău.

”Cum era absolut clar că Navalnîi nu era «uşor bolnav» (…), noi am decis să adunăm tot ceea ce putea fi util şi să trimitem medicilor în Germania”, afirmă echipa lui Navalnîi.

”Era de asemenea evident că nu se va face vreo anchetă în Rusia”, adaugă ea.

”Acum înţelegem că (otrăvirea sa) a avut loc înainte să plece din cameră pentru a se duce la aeroport”, continuă ea.

Anterior, echipa lui Navalnîi susţinea că acesta a fost otrăvit pe aeroportul din Tomsk.

Laboratorul militar german a găsit urme de noviciok pe această sticlă de apă marca ”Saint Spring” din camera de hotel.

Potrivit site-ului de investigaţii Proekt, care l-a intervievat pe unul dintre dezvoltatorii noviciok în epoca sovietică, otrava nu se afla în apă, ci probabil pe sticlă, scrie Reuters.

Contaminarea ar fi avut loc pe cale cutanată şi într-o doză mică, ceea ce ar explica faptul că opozantului i s-a făcut rău mai târziu.

Opozantul rus a difuzat marţi un prim mesaj şi o fotografie în care apare pe patul de spital, în Germania, bucuros că poate respira din nou singur.

Un laborator militar german a conchis la 3 septembrie că a fost otrăvit cu o substanţă de tip noviciok, concepută în scopuri militare în epoca sovietică, acuzaţii pe care Moscova le respinge.

Un laborator francez şi unul suedez au confirmat cincluziile germane, iar Parisul şi Berlinul au insistat din nou asupra necesităţii unei anchete ruse.

Rusia a refirmat că este străină de problemele de sănătate ale criticului numărul unu al Kremlinului şi că nu vede nicio tentativă de asainat cu noviciok.

1 COMENTARIU

  1. Și care e problema??..tot Rus e …și nu îl mai pupati în cur pe acest KGB-ist ..voie ce credeți că în Russia va fi vreodată democrație??… indiferent de cine vine la conducere ei .. tot comuniști rămân….amprenta genetică a lui Lenin și Stalin este așa de puternică încât nici peste o mie de ani rușii nu se vor lepăda de ei…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here