Editorial Le Monde: Rusia e un sat Potemkin: în spatele fațadei ce dă iluzia rezistenței, fisurile amenință bazele economiei

Sursa: Kremlin.ru

<< Sancțiunile occidentale impuse Moscovei după izbucnirea războiului din Ucraina încep să-și facă efectul. Treptat, dar cumulativ, ele duc economia rusă într-o fundătură >>, notează editorialistul Stéphane Lauer, în Le Monde.

<< În toropeala verii, o micuță muzică s-a instalat insidios în dezbaterea publică. Sancțiunile occidentale luate împotriva Rusiei, în urma invaziei din Ucraina, ar fi un eșec. Nu numai că embargoul nu ar funcționa, dar s-ar și întoarce împotriva intereselor promotorilor săi. Mai rău, economia rusă ar da dovadă de o rezistență nebănuită.

Odată limitat la extrema dreaptă și la periferia populismului miop, acest discurs câștigă influență pe măsură ce pagubele cauzate de inflație și criza energetică încep să se simtă în Uniunea Europeană (UE). Este alimentat în mare măsură de lipsa de fiabilitate a statisticilor disponibile, deoarece Kremlinul a încetat să mai publice cifre actualizate și verificabile, în beneficiul datelor incomplete și manipulate pe scară largă.

A susține că sancțiunile ar fi ineficiente nu este doar fals. Este mai presus de toate a da credit narațiunii distilate de propaganda rusă, care are un singur obiectiv: să spargă unitatea occidentală în încercarea de a slăbi menghina care amenință să-i asfixieze economia. Nu are alt scop nici folosirea, în ultimele zile, a armei gazului, menită să cufunde democrațiile europene în incertitudine și frica de penurie. Este vorba de a opri cu orice preț o coborâre în iad care, fără o ipotetică razgândire a liderilor occidentali, pare inevitabilă.

A 11-a economie mondială

Desigur, dezintegrarea este mai lentă decât s-a anticipa. Între datoria externă scăzută și rezerve abundente de valută, a fost naiv să credem că a 11-a economie a lumii se va prăbuși ca un castel de cărți. La începutul războiului, scăderea PIB a fost estimată la 15%. În cele din urmă, recesiunea ar trebui să fie la jumătate. Chiar și așa. Scara rămâne echivalentă cu cea înregistrată de zona euro în 2020, la declanșarea crizei pandemice. Dar, de data aceasta, Rusia nu a pus în operă niciun demers de tipul „orice este nevoie”, nici un plan masiv de șomaj parțial pentru a amortiza lovitura.

Serghei Guriev, director de formare și cercetare la Sciences Po și fost consilier economic al guvernului rus, care s-a refugiat în Franța, subliniază că în ajunul războiului, Rusia mai conta pe o creștere de 3%. Sancțiunile au contribuit așadar la o scădere de 9 puncte a economiei. Doar creșterea prețului petrolului, care reprezintă o treime din PIB, jumătate din veniturile fiscale și două treimi din exporturi, a făcut posibilă limitarea prejudiciului. „Dar cu prețurile actuale ale petrolului, fără sancțiuni, potențialul de creștere al economiei ruse ar trebui să fie în jur de 7%”, subliniază domnul Guriev.

De fapt, Rusia s-a transformat într-un sat „Potemkin”: în spatele unei fațade care dă iluzia rezistenței, fisurile amenință deja fundațiile. Teza unei economii rusești rezistente se bazează pe faptul că țara înregistrează un excedent comercial record, în timp ce rubla arată o putere neașteptată. Dar, acești doi indicatori sunt bine orientați din motive greșite.

Otravă lentă

Balanța comerțului exterior poartă în principal semnele prăbușirii importurilor. În ceea ce privește mitul unei monede puternice, situația este înșelătoare pentru că se explică în esență prin intervențiile masive ale băncii centrale ruse de susținere a rublei și prin controale valutare drastice.

Consumul a scăzut cu 10% și, din cauza lipsei de componente și a desfacerii, producția industrială a scăzut cu 7%. În sectorul auto, scăderea a ajuns la 90%. Pentru a nu se ajunge la zero, guvernul a fost nevoit să relaxeze standardele de siguranță, prin autorizarea vehiculelor fără airbag-uri și frânare ABS.

Peste 1.200 de companii străine au părăsit Rusia, echivalentul a 40% din PIB, inversând aproape toate cele trei decenii de investiții străine, potrivit unui studiu recent al unui grup de cercetători de la Universitatea Yale, care vorbește despre o economie rusă paralizată. Interzicerea importurilor de componente industriale acționează și ca o otravă lentă. Flota aeriană comercială rusă nu este încă la sol, dar companiile sunt nevoite să demonteze unele aeronave pentru a le întreține pe altele.

Mai jenantă pentru „operațiunea specială”, denumirea oficială a războiului cu Ucraina, este lipsa componentelor electronice care sunt esențiale pentru fabricarea rachetelor și tancurilor de ultimă generație. În ciuda utilizării canalelor de contrabandă, potențialul militar rusesc este în scădere, din lipsă de autonomie tehnologică.

Rămân hidrocarburile. În timp ce gazul rusesc este în centrul dezbaterilor din Europa, acesta reprezintă doar o treime din veniturile din petrol ale țării. Aurul negru este, prin urmare, o problemă crucială pentru efortul de război. Până acum, veniturile din petrol au continuat să umple cuferele statului. Anunțate în luna mai, sancțiunile au majorat prețurile mondiale, dar nu vor fi implementate pe deplin până în decembrie. Între timp, europenii au continuat, în lipsa unei alternative, să cumpere petrol rusesc mai scump, dând iluzia că embargoul nu a avut efect. Chiar dacă China și India preiau parțial controlul prin cumpărarea de barili din Rusia la prețuri de nimic, prăbușirea cererii occidentale din 2023 va fi un moment cheie în raportul de putere cu Rusia.

„Efectele sancțiunilor sunt treptate și cumulative”, a declarat Agathe Demarais, director de prognoze globale la Economist Intelligence Unit. Este un maraton, care necesită răbdare. Cea a europenilor este pusă la încercare, pe măsură ce se profilează raționalizarea energetică și o recesiune. Ei trebuie să se convingă de faptul că timpul este de partea democrațiilor. Renunțarea la confortul energetic și la puterea noastră de cumpărare are un cost, dar apărarea valorilor noastre și a suveranității noastre este neprețuită. >>

Cum văd 4 economiști ruși efectul sancțiunilor: broasca la foc mic, boa constrictor, venituri incompatibile cu un război la aceeași scară

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here