Efectele adverse și riscurile puse de leacul „miraculos” în tratarea de Covid-19

Sursa: Pixabay

Pe fondul creșterii popularității clorochinei și a speranțelor tot mai multe care se leagă de această substanță, pe fondul pandemiei de coronavirus, noi cercetări pun în lumină câteva seturi de nuanțe.

Un studiu, publicat miercuri, sugerează că „adaptarea” unor medicamente precum hidroxiclorochina, pentru a fi introduse în tratamente pentru vindecarea unor boli noi, ar putea duce la probleme cardiace severe cu deces subit, indus de medicamente”. Lucrarea, întocmită de Mayo Clinic, citată de The Guardian, a descoperit că clorochina și Kaletra, un medicament utilizat împotriva HIV, dar și a coronavirusului, pot influența decisiv dinamica miocardului: mușchiul cardiac va avea nevoie de mai mult timp pentru a-și reveni după o contracție.

Clorochinele au fost analizate pentru prima dată de cercetători în timpul focarului din Sars 2002-2003, un coronavirus cu asemănări substanțiale cu Covid-19.

Un studiu apărut în Virology Journal, în 2005, a descoperit că clorochina a inhibat virusul SARS în celulele maimuțelor expuse la infecție. De asemenea, că a inhibat infecția când administrarea a fost făcută anterior expunerii la virus, reducând cu succes așa-numita încărcătură virală despre care unele studii susțin că poate fi un indicator al apariției cazurilor severe.

Ideea este că medicamentele existente, cum ar fi clorochina care ar putea încetini sau chiar ucide coronavirusul, ar putea salva viața pacienților grav bolnavi și, de asemenea, să protejeze lucrătorii din sănătate.

Interesul pentru cloroquina și hidroxiclorochina este suficient de ridicat încât Organizația Mondială a Sănătății le-a identificat ca fiind una dintre cele patru terapii potențiale pentru a fi inccluse într-un studiu global, cunoscut sub numele de Solidaritate.

Totuși, în pofida interesului pentru clorochină ca tratament anti-viral, s-a dovedit anterior a duce într-un punct mort (cazul unor studii pe oameni, făcute pe virusuri precum febra dengue și chikungunya).

„Cercetătorii au încercat acest medicament pe virus după virus și nu funcționează niciodată la om. Doza necesară este prea mare”, declara recent Susanne Herold, expertă în infecții pulmonare la Universitatea din Giessen.

Cu toate acestea, agitația creată în jurul medicamentului a făcut ca unele țări să se grăbească să achiziționeze stocuri, generând avertismente că e posibil să nu fie disponibil pentru cei care au nevoie de el în tratamente în care s-a demonstrat deja că funcționează. De pildă, în cele împotriva malariei și unelor forme de artrită.

Indonezia, de pildă, importă milioane de pachete atât de medicamente antigripale Avigan, cât și de clorochină. Președintele Joko Widodo declara recent că aceste medicamente „s-au dovedit că vindecă Covid-19 în alte țări, deși nimeni nu a descoperit anti-viralul Covid-19”.

Widodo, însă, se confruntă cu critici puternice în țara sa din cauza modului în care a gestionat până acum focarul de coronavirus din Indonezia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here