Eșecul spectaculos al răpirii lui Maduro. Cine a fost creierul, cum s-a negociat și cum a declanșat dezastrul o banală restanță la chirie

Captură video

Schemele rapide de îmbogățire se pot dovedi neobișnuit de complicate. Invadezi o țară străină despre care știi foarte puține. Îi răpești președintele și îl transporți în SUA. Încasezi o recompensă de 15 milioane de dolari de la guvernul SUA și, poate, încă și mai mult de la cei care preiau puterea, scrie The Guardian. Publicația britanică pune cap la cap detaliile și prezintă imaginea de ansamblu a unei operațiuni spectaculoase de răpire a dictatorului Nicolas Maduro, de la cum și cine a negociat totul, până la motivele dezastrului cu care s-a soldat.

Planul de a-l răsturna pe președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, de a-l lega și duce în Florida pentru a răspunde acuzațiilor de trafic de droguri i s-a părut simplu de pus în practică unui fost sergent al armatei americane, Jordan Goudreau, atunci când l-a conceput, într-un apartament de lux din Miami, la sfârșitul lui 2019. Canadiano-americanul în vârstă de 43 de ani se baza pe experiența sa de beretă verde în Irak și Afganistan.

Iar pentru adversarii lui Maduro, ar fi trebuit de asemenea să sune convingător, chiar și după eșecul unei tentative de lovitură de stat, anterioare, din 2019.

Reprezentanți ai lui Juan Guaido, liderul opoziției recunoscut drept președinte legitim al Venezuelei de către SUA și majoritatea aliaților, au semnat un contract gras, angajându-l pe Goudreau să-l răstoarne pe Maduro.

Însă, în discuții cu The Guardian, un reprezentant de vârf al opoziției venezuelene a declarat că tabăra sa începuse să se îndoiască de Goudreau și, în cele din urmă, a rupt legăturile cu el cu câteva luni înainte de lansarea operațiunii dezastruoase de săptămâna aceasta. Un raid care reînviat ecourile invaziei eșuate din Golful Porcilor, din 1961.

Breșele planului său au ieșit la iveală când doi foști militari ai forțelor speciale ale SUA au fost târâți alături de alți membri zdrențuiți ai forței invadatoare. Aaron Barry și Luke Denman au fost prinși pe mare, înainte de a pune piciorul pe pământul venezuelean.

Opt persoane au fost ucise în timpul operațiunii eșuate, iar alte 100 arestate. Ulterior, Barry și Denman au apărut la televiziunea de stat venezueleană, care prezenta presupusul plan de capturare a palatului prezidențial, răpire a lui Maduro și transportarea în SUA a liderului de la Caracas.

Goudreau a anunțat ceea ce el a numit un „raid îndrăzneț și amfibiu”, duminică după-amiază. Operațiunea a purtat numele „Gideon”. „Unitățile noastre au fost desfășurate în sudul, vestul și în estul Venezuelei”, a spus el, îmbrăcat într-o cămașă de golf și stând alături de un fost căpitan al garzii naționale venezuelene, cu vestă anti-glonț pe el, Javier Nieto Quintero.

Până artunci, complotul eșuase deja. Cu două zile mai devreme, Associated Press publicase o lungă anchetă care expunea planul. Dacă AP știa, este probabil ca și guvernul venezuelean să fi fost la curent cu el.

Goudreau a servit în armata canadiană în anii ’90 și a studiat la Universitatea din Calgary înainte de a se alătura beretelor verzi din SUA. El a petrecut 15 ani ca sergent medical, având la activ mai multe stagii în Irak și Afganistan.

După ce a părăsit armata, Goudreau a fondat o companie de securitate, Silvercorp USA, în 2018. Planul inițial al firmei era să pună la dispoziție școlilor americane personal de pază pentru, pentru a le proteja de episoade precum împușcături în masă.

Site-ul web al Silvercorp trâmbițează câteva adevăruri umflate, inclusiv faptul că Goudreau a condus „echipe internaționale de securitate pentru președintele Statelor Unite” (de fapt, a oferit servicii de securitate privată la mitingurile politice ale lui Trump).

La începutul lui 2019, Goudreau oferea securitate pentru un concert în ajutorul refugiaților venezueleni de la granița cu Columbia, organizat de Richard Branson, miliardarul proprietar al conglomeratului Virgin. Acolo l-a cunoscut pe Cliver Alcalá, un fost general venezuelean care trecuse în opoziție. Cei doi au început să vorbească despre cum să-l răstoarne pe Maduro.

Până în septembrie, complotul inclusese și o întâlnire, la Miami, între Goudreau și Juan José Rendón, un exilat venezuelean desemnat de Guaidó pentru a gândi moduri de preluare a puterii.

Rendón era bine cunoscut în politica latino-americană. El și-a dat demisia din funcția de strateg în campaniile de realegere a președintelui columbian Juan Manuel Santos, pe fondul acuzațiilor de luare de mită de la lorzii drogurilor.A fost, de asemenea, acuzat că a încercat să manipuleze alegerile din 2012 din Mexic. Rendon a negat vehement ambele acuzații.

Guaidó a înființase un grup consultativ menit să pună în mișcare modalități de a pune capăt regimului Maduro. Sarcina lui Rendón a fost să sfătuiască comisia despre cum să facă acest lucru.

Potrivit acestuia, comisia a examinat toate mijloacele legale de a-l elimina pe Maduro, inclusiv legile pirateriei. De asemenea, comisia a intervievat consultanți de securitate, majoritatea foști soldați care oferă servicii de specialitate contra unor tarife astronomice. „Nu existau limite – 1 miliard de dolari, 1,5 miliarde de dolari”, a declarat Rendón pentru Guardian.

Firma lui Goudreau a cerut mult mai puțin: aproximativ 213 milioane dolari, din veniturile viitoare obținute de Venezuela din petrol, plus un onorariu pe loc de 1,5 milioane de dolari.

„Se presupunea că pregătea ceva în Venezuela care ar fi trecut prin granița cu Columbia”, a spus Rendón. Goudreau le-a spus venezuelenilor că are 800 de oameni pregătiți pentru invazie.

După câteva întâlniri, s-a ajuns la un acord, în octombrie, pentru „o operațiune de capturare/reținere/îndepărtare a lui Nicolás Maduro … înlăturarea regimului actual și instalarea președintelui venezuelean recunoscut Juan Guaidó”.

Goudreau a făcut publice pagini din acord – una dintre ele aparent semnată e Guaidó. Presedintele Guaido a negat că semnătura i-ar aparține, la fel și orice implicare.

Rendón luase relația suficient de în serios pentru a-i plăti lui Goudreau 50.000 de dolari din banii săi pentru a acoperi cheltuielile.

Potrivit acordului, Silvercorp avea la dispoziție 45 de zile pentru a antrena și a echipa forța de invazie înainte ca echipele să se infiltreze în Venezuela, să ocupe locații specifice și clădiri-cheie și să încurajeze o revoltă generală.

Însă, în scurt timp, Rendón a ajuns să se îndoiască că Goudreau avea resursele sau competențele militare pe care le pretindea și a devenit îngrijorat de comportamentul său dezordonat, inclusiv de cererile sale repetate de bani.

Rendón le-a prezentat jurnaliștilor The Guardian copii ale unor mesaje din ce în ce mai furioase care, susține el, veneau de la Goudreau, cerând un avans de 1,5 milioane de dolari. „Voi obține cele 1,5 milioane pe cale legală. Ce păcat”, suna unul dintre ele. Sau: „V-am dat asta pe o tavă de argint și ați dat peste cap totu”. Sau: „S-a dus credibilitatea ta în DC”. Sau: „Ești multimilionar. Să-ți fie rușine că nu îți ajuți țara. Nu meriți să trăiești în SUA”.

Nici Goudreau, nici avocatul său nu au fost disponibili pentru comentarii.

În timp ce operațiunea eșuată era în curs, Goudreau a declarat pentru Factores de Poder, un canal de Youtube cu sediul în Miami: „Au tot promis că vor plăti, săptămână după săptămână. Așa că a durat aproximativ o lună, apoi am înțeles că nu se va întâmpla nimic”.

Rendón a spus că își pierduse încrederea în Goudreau din cauza „caracterului său, a dispozițiilor sale” și a „lipsei de respect”. Potrivit acestuia, Guaidó începuse, de asemenea, să suspecteze că Goudreau vorbea prea mult. „S-a întâlnit cu oameni din Columbia înainte de a ne întâlni cu noi, oameni care aveau legătură cu grupuri de care ne ținem departe întrucât pentru că au legătură cu regimul”, a mai declarat Rendón.

Disputa din jurul onorariului de 1,5 milioane de dolari a ajuns la final, în noiembrie,când a avut loc un scandal între Goudreau și Rendón în apartamentul din Miami al acestuia din urmă. Mai participaseră la ea și Nieto, dar și alți exilați. „Acea discuție a devenit tot mai aprinsă, iar la final a intervenit Nieto și am ieșit pe balcon să ne mai răcorim”, a spus Rendón.

Goudreau a plecat de aoclo fără banii lui. Rendón susține că nu a mai auzit nimic de el până în aprilie, când a primit o scrisoare de la un avocat care îi cerea să facă plata de 1,5 milioane de dolari.

Rendón nu a fost prima persoană care s-a îndepărtat de un acord cu Goudreau. Drew White, care a servit alături de Goudreau, Berry și Denman în Orientul Mijlociu, a ajutat la înființarea Silvercorp. Însă el a ieșit în 2019, când Goudreau a început să conceapă planul de răpire a lui Maduro, hotărând că este prea hazardat. „Capul lui nu era în lumea reală”, a declarat White, pentru Associated Press.

Ephraim Mattos, un fost membru al forțelor speciale SEAL, a declarat, pentru Wall Street Journal, că a încercat să oprească operațiunea. Însă Goudreau a decis să meargă înainte.

Pregătirile din teren au început să fie descoperite la sfârșitul lunii martie, când poliția columbiană l-a oprit pe Jorge Alberto Molinares conducând pe coasta Caraibelor. Renault Duster-ul său era plin cu puști de asalt, jachete cu fulgi și căști militare pe care le muta într-o casă conspirativă din Riohacha, la 55 de mile de granița cu Venezuela.

Autoritățile au început să supravegheze casa după ce proprietarul se plânsese că complotiștii nu-și plăteau chiriae. Molinares le-a spus anchetatorilor că destinatarul transportului era un bărbat cunoscut ca „El Pantera”, despre care autoritățile venezuelene susțin că ar fi Robert Levin Colina Ibarra, care a murit în timpul invaziei eșuate.

Planurile lui Goudreau s-au complicat și mai mult atunci când aliatul său, Alcalá, fostul general, a fost pus sub acuzare pentru același tip de acuzații – trafic de droguri – cu care se confruntă și Maduro. Alcalá a declarat, pentru The Guardian, că „contractori americani și guvernul columbian” sunt la curent cu activitatea sa, dar nu poate oferi alte detalii.

Autoritățile americane au oferit, de asemenea, o recompensă de 15 milioane de dolari pentru informații care ar fi putut conduce la capturarea și urmărirea penală a lui Maduro.

Cum înțelegerea cu Rendón picase, recompensa pusă de Washington devenise și mai importantă pentru Goudreau. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a negat orice implicare „directă” în complot.

Berry, unul dintre mercenarii americani capturați, a declarat la televiziunea de stat că planul era să-l răpească pe președinte din palatul său oficial, situat în inima Caracasului, deși nu era sigur cum ar putea să pună în practică așa ceva. Denman a afirmat, tot la televiziunea venezueleană, că el trebuia să securizeze un aeroport militar din apropiere și să aducă avioane pentru a-l scoate din țară pe Maduro.

Petinșii eliberatori ai Venezuelei pornit spre țărm, dar Maduro susține că agenții săi se inflitraseră în operațiune cu mult timp în urma si au fost pregătiți. „Știam totul”, a declarat liderul de la Caracas. „Ce au mâncat, ce nu, ce au băut, cine i-a finanțat”.

Juan Guaidó a declarat că, dacă Nicolas Maduro are mâinile pătate de sânge dacă a permis continuarea operațiunii știind despre ce este vorba.

Goudreau a avut o reacție rece chiar și după ce Operațiunea Gideon a eșuat: „Am rămas fără mulți bani. Am fost toată viața un luptător pentru libertate. E tot ce știu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here