EXCLUSIV. Un document oficial prezintă cifre cutremurătoare. Lipsurile care-i omoară cu zile pe bolnavii de cancer

În aprilie 2018, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M.S. Curie” solicită oficial Ministerului Sănătății sprijin pentru dotarea cu aparatură de radioterapie a noului spital oncologic pentru copii, ridicat în curtea unității prin donațiile strânse de Asociația Dăruiește Viață de la 260.000 de oameni și 1.700 de companii.

Documentul, consultat de Universul.net, face și o radiografie la zi a situației dezastruoase a infrastructurii medicale destinată pacienților bolnavi de cancer din România, copii, dar și adulți. Lipsurile cronice din sistem ating o gamă largă.

Dotarea precară, constată materialul transmis ministerului de resort, are un impact negativ evident asupra șanselor de vindecare ale bolnavilor, mai ales în cazul copiilor (pe larg, mai jos).

Prezentarea acestui document este o verigă esențială în cadrul dezbaterii create pe marginea spitalului oncologic pediatric ridicat de Asociația Dăruiește Viață din banii a 260.000 de donatori persoane fizice și 1.700 de companii. De ce? Răspunsul, pe puncte, mai jos:

 • Ministrul Sănătății, Sorina Pinta, și reprezentantele Asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, s-au acuzat reciproc că nu au făcut demersurile necesare pentru ca statul român să poată contribui cu dotarea cu echipamente de radioterapie a spitalului pentru copiii bolnavi de cancer.
 • Într-un interviu acordat Universul.net, ministrul Pintea declara zilele trecute: „Adică dacă dorește aparatură medicală pentru dotarea acelei secții, pentru că a fost solicitare din partea Asociației Dăruiește Viața, dar eu nu pot ca și minister să finanțez asociații. Nu am voie. Și dacă finanțez spitalul, am nevoie de o solicitare conform legii”.
 • Într-un dialog tot cu Universul.net, Carmen Uscatu, de la Dăruiește Viață, arăta că demersurile necesare s-au făcut și s-au făcut tocmai de către conducerea Spitalului Marie Curie.
 • Construită în curtea Spitalului Marie Curie, noua unitate a devenit ținta unor atacuri furibunde în ultimele zile din partea unor figuri centrale ale Partidului Social Democrat, în frunte cu primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Răspunsul Ministerului Sănătății

În iulie 2018, Ministerul Sănătății răspunde cerând date suplimendare din care să reiasă de ce sunt necesare două buncăre, „nu doar unul” (deci și două aparate de radioterapie, nu unul).

Totodată, anunță ministerul, „se vor solicita date statistice de la CNAS privind incidența cancerelor pediatrice care au indicație de radioterapie, în raport cu analiza Cost-Eficiență, știut fiind că un centru de radioterapie este eficient și se poate asigura sustenabilitatea dacă se iradiază un număr minim de 120 pacienți/zi”.

Doar că la acest ultim capitol, conducerea Spitalului Marie Curie propusese o soluție pentru a surmonta eventualele probleme puse de proceduri și „lipsa” copiilor bolnavi de cancer.

Astfel, spitalul recunoștea faptul că numărul copiilor diagnosticați anual în România cu forme de cancer este de aproximativ 500, iar numărul total al celor aflați sub tratament este în jur de 5.000.

Aparatele cerute, mai explica spitalul, au o funcționare medie de 80 de pacienți/zi, dar pentru a atinge nivelul de sustenabilitate, se are în vedere amenajarea lor astfel încât să poată fi utilizate și de pacienți adulți.

În acest fel, reiese din materialul realizat de conducerea Spitalului Marie Curie, urma a fi atins parametrul de 120 de pacienți/zi.

În 2006, se asigura tratament radioterapeutic doar pentru 27% din pacienții care aveau nevoie, iar de atunci situația nu s-a îmbunătățit substanțial.

Conducerea unității spitalicești sublinia totodată că nevoile sunt oricum foarte mari și la capitolul adulți, ca atare dotarea în acest fel a spitalului construit de Asociația Dăruiește Viață vine să umple o parte din golurile din sistem pe acest palier.

De altfel, conducerea spitalului Marie Curie atrage atenția asupra contextului deosebit de grav din țara noastră: „datele statistice arată că un copil bolnav de leucemie sau alte tipuri de cancer are peste 80% șanse de vindecare în UE și doar 50% în România”.

DOCUMENTE. Ce conține solicitarea transmisă de Spitalul Marie Curie către Ministerul Sănătății

 • Solicităm Ministerului Sănătății să vină în sprijinul acestui proiect atât de necesar României prin dotarea noii Secții de radioterapie care se construiește în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii M.S. Curie cu următoarele tipuri de echipamente achizționate prin programul finanțat de BIRD: două sisteme de tip accelerator liniar pentru radioterapie (inclusiv toate sistemele și accesoriile necesare realizării tratamentului de radioterapie) și un sistem CT-simulator pentru simularea virtuală a planului de tratament pentru radioterapie.
  Fundamentare:
 • Accesul gratuit și nediscrimatoriu la radioterapie pentru pacienții oncologici copii sub 10 ani și care în prezent nu pot beneficia de radioterapie specifică în niciun centru din România pentru că nu poate fi asigurată anestezia zilnică, necesară realizării tratamentului.
 • Accesul gratuit și nediscriminatoriu la radioterapie pentru pacienții oncologici copii și adulți care necesită transplant de celule stem și care în prezent nu pot beneficia de radioterapie specifică lor, TBI (Total Body Irradiation), în niciun centru din România.
 • Eliminarea inechității privind accesul la radioterapie dintre pacienții oncologici adulți și pacienții oncologici copii, pentru că în România radioterapia la copii se face de către personalul medical specializat pe adulți (radioterapeut, fizician).
 • Creșterea ratei de supraviețuire a pacienților atât copii cât și adulți bolnavi de diferite tipuri de afecțiuni maligne ale sângelui sau de alte tipuri de cancer, prin facilitarea accesului gratuit și nediscriminatoriu la tratamente moderne, complete și standardizate.

Situația actuală, conform documentului transmis de Spitalul Marie Curie: Copiii care au nevoie de sedare nu beneficiază de radioterapie în România

 • Datele statistice arată că un copil bolnav de leucemie sau alte tipuri de cancer are peste 80% șanse de vindecare în UE și doar 50% în România.
 • În România cancerul este a doua cauză a mortalității, cu șanse de a ajunge pe primul loc.
 • În România se estimează că, anual, 500 de copii sunt diagnosticați cu cancer, iar 5.000 se află în prezent sub tratament.
 • În 2006, se asigura tratament radioterapeutic doar pentru 27% din pacienții care aveau nevoie, iar de atunci situația nu s-a îmbunătățit substanțial.
 • Numărul aparatelor de radioterapie achiziționate și folosite, la stat și la privat, este mai mic decât al celor scoase din uz, astfel și mai puțini pacienți au acces azi la radioterapie.
 • Dintr-un raport al Ministerului Sănătății rezultă că „realitatea situației este șocantă pentru o țară membră UE. Singura concluzie care se impune este aceea a necesității unui efort material și organizatoric care trebuie demarat cu maximă urgență pentru finanțarea unui program național de radioterapei, realizabil în trepte, cu repere bine fixate, bazate pe criteriile necesarului de resurse și a disponibilităților care trebuie identificate cu maximă răspundere”.
 • Copiii care au nevoie de sedare (anestezie) pe parcursul procedurii nu beneficiază de radioterapie în România întrucât niciun centru de radioterapie pentru adulți nu are persona medical specializat în anestezie pediatrică ceea ce înseamnă că acestor copii le este interzis accesul la tratament.
 • Radioterapia este o procedură medicală extrem de importantă în tratarea cancerului, fiind totodată o procedură care necesită rigurozitate și respectarea unor protocoale stricte. Acesta este motivul pentru care este indicat ca un laborator de radioterapie să dispună de 2 aparate simultan, care pot astfel asigura tratarea pacienților chiar și în perioadele de revizii sau defecțiuni ale unuia dintre aparate.
 • Pentru ca laboratorul de radioterapie să asigure eficiență, este necesar ca acesta să asigure servicii medicale atât pentru copii cât și pentru adulți.
 • Capacitatea medie a unui aparat este de 80 de pacienți/zi folosire eficientă însemnând o rată de utilizare cât mai apropiată de această capacitate. Ori se estimează că numărul copiilor care au nevoie de radioterapie nu depășește câteva sute anual.
 • În acest condițiii este absolut necesar ca laboratorul, care va funcționa în cadrul Spitalului Clinic pentru Copii Maria Sklodowska Curie, să fie conceput astfel încât să asigure circuitele medicale necesare tratării atât a copiilor cât și a adulților.

Recent, Asociația Dăruiește Viață a anunțat un nou proiect major: refacerea de la zero și tot din donații a Spitalului Marie Curie, o investiție de cel puțin 16 milioane de lei (clădirea).

5 COMENTARII

 1. In toate tarile civilizate radioterapia la copii se face cu protoni, aparatele de radioterapie normale trateaza cu fotoni. Cred ca in analiza cost eficienta e mai ieftin sa trimiti copiii intr-un centru din Europa unde pot beneficia de un tratament adecvat cu protoni.
  Nu se pot trata 120 pacienti /zi, iradierea propriu-zisa dureaza putin, mult mai mult dureaza pregatirea cu sedare, pozitionarea pacientului. La Institutul Regional de Oncologie Iasi au fost tratati copii de varste mici, cu sedare, cu echipa de anestezie mixta de la Spitalul de Copii si din IRO; la inceput procedura dura cam 1 ora, pe masura ce lucrurile s-au pus la punct dura cel putin 30 minute. In 12 ore se pot trata aproximativ 24 pacienti. Tratarea a 120 de copii/zi e imposibila, chiar detrimentala pentru pacient, calitatea actului terapeutic este sub semnul intrebarii !
  In afara de aparatura mai importanta e pregatirea personalului. Nu oricine poate trata copii cu afectiuni oncologice sau hematologice, inafara de o pregatire profesionala adecvata e nevoie si de o structura emotionala puternica. E nevoie de o echipa bine antrenata, intr-un centru cu experienta din Europa, cel putin 1 an; nu poti pune un bisturiu in mana unui medic generalist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here