Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, marţi seară, după ce comisiile din Camera Deputaţilor au aprobat dublarea alocaţiilor copiilor, dar şi reducerea TVA la 16%, că politicienii ”se joacă cu focul”, dintr-o ”răzbunare copilărească”, întrucât deficitul ar putea ajunge la 5%. Cîţu afirmă că deciziile luate în Parlament vor afecta în zilele următoare cursul valutar şi dobânzile, scrie news.ro.

Florin Cîţu a fost întrebat, marţi seară, la Digi 24, cum va face faţă dacă vor fi adoptate de Camera Deputaţilor deciziile din comisiile de specialitate, respectiv dublarea pensiilor şi reducerea TVA de la 19% la 16% şi a spus că impactul asupra bugetului va fi de 6 miliarde de lei pentru alocaţiile copiilor şi 11,8 miliarde de lei din reducerea TVA.

Asta înseamnă, doar din alocaţii, deficitul să se ducă la 4,13%, alături de reducerea TVA se duce la 5% cu deficitul. Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România şi nu-mi fac mie rău, nu fac rău PNL, ci fac rău românilor, pentru că ce s-a întâmplat azi în Parlamentul României este văzut de pieţele internaţionale, iar dacă se întâmplă ceva cu costul de finanţare al României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi ţara în aer. Vom găsi soluţii…Până acum, aceste legi sunt doar votate în comisii – unele au şi probleme tehnice şi de constituţionalitate. Până la urmă, politicienii români trebuie să înţeleagă că nu ne fac nouă rău, PNL-ului sau lui Florin Cîţu, ci fac rău românilor, atuncând ţara în haos. Asta se întâmplă azi în Parlamentul României, dintr-o răzbunare copilărească”, a spus Florin Cîţu.

Acesta a afirmat că ”pieţele au văzut ce s-a întâmplat şi la asta reacţionează”.

Zilele următoare veţi vedea presiunea pe cursul valutar, cât şi pe dobânzi, pentru că pieţele nu aşteaptă.  Şi evaluarea S&P- riscul cel mai mare nu a fost politica fiscală în 2020, ci volatilitatea politică şi aceste măsuri din Parlament şi iresponsabilitatea politicienilor români”, a mai spus Cîţu.

Comisia de muncă a adoptat, marţi, un amendament prin care alocaţiile copiilor se vor dubla de la 150 de lei la 300 de lei.  Legea urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor care este for decizional.

Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor a adoptat, tot marţi, un raport favorabil asupra unui proiect privind reducerea TVA de la  19% la 16% şi a cotei de TVA pentru alimente de la 9% la 5%, începând din anul 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here