Sursa foto: Inquam photos/Octav Ganea

Impactul negativ al pandemiei asupra economiei României a fost puțin peste așteptările inițiale în trimestrul al doilea, astfel că pentru acest an se estimează o scădere economică cuprinsă între -2% și -3%, a declarat miercuri seară, la Antena 3, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

„Aprilie și mai sunt lunile în care am avut cel mai mare impact (al pandemiei asupra economiei – n.r.), dar vă dau o veste bună: în iunie, economia, din punct de vedere al fiscalității, începe să se relanseze și vedem încasări la buget – din estimările pe care le am – ce depășesc veniturile fiscale de anul trecut. (…) Pe ansamblu, trimestrul doi este unul negativ, dificil, am spus acest lucru dintotdeauna. Revenirea economică – și aici îmi dau speranțe cifrele pentru luna iunie – revenirea va începe din trimestrul trei și rămânem la scenariul de bază cu revenire în V”, a declarat Florin Cîţu într-o intervenție la Antena 3, după ce a participat, alături de colegii din Cabinetul Orban, la evenimentul de lansare a Planului Național de Investiții și Relansare Economică al Guvernului.

Întrebat care sunt ultimele estimări privind contracţia economică din acest an, ministrul Florin Cîţu a explicat:

„Pentru rectificarea bugetară (ce va fi făcută în cursul acestei luni – n.r.), Comisia Națională de Prognoză va veni cu o nouă estimare. S-ar putea ca acea estimare pe care am avut-o inițial, de -1,9%, să fie modificată. E adevărat, trimestrul doi a avut un impact negativ puțin mai mare poate decât ne așteptam, dar nu foarte mult. Rămânem în afara acelor estimări apocaliptice care arătau o scădere a economiei cu -6%, -8%, -9%… Nu vom ajunge acolo. Cred că tot în jurul a -2% va fi, între -2% și -3%”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here