Fosta șefă a Direcției Investigații din CNSAS: Ce înseamnă reverificarea relației lui Mihai Șora cu Securitatea

Mihai Șora. Inquam Photos/Octav Ganea

Situația fiolosfului Mihai Șora, din perspectiva colaborării sau necolaborării cu fosta Securitate, va fi din nou verificată de CNSAS, potrivit unor informații apărute în presă. În acest sens, site-ul publică un răspuns oficial al Colegiului.

Cum s-a ajuns aici și ce ar însemna acest lucru? Germina Nagâț, fosta șefă a Direcției Investigații din CNSAS, a explicat pentru Universul.net că un astfel de demers nu a putut fi inițiat decât în baza unei cereri de verificare a dosarului Șora, depusă de un terț. „De această cerere nu am cunoștință, n-am ce să comentez. Dacă ea există, asta e, e perfect legitimă și legală”, susține Germina Nagâț.

Potrivit acesteia, reverificarea situației lui Mihai Șora ar putea dura de la câteva săptămâni la câteva luni

Mai jos, declarațiile și procedura descrisă de fosta șefă a Direcției Investigații din CNSAS, pentru Universul.net:

  • Înseamnă că cineva a făcut o cerere de reverificare sub aspectul colaborării cu Securitatea și ea a fost pusă în lucru.
  • Se scrie din nou la toți foștii deținători de arhivă, întrucât noi nu avem evidențele lor. Ei ne răspund, căutăm și noi în evidențele noastre. Dacă sunt dosare, ele se studiază și se face un raport de către Direcția Investigații. Raportul prezintă probele, documentele care descriu o eventuală relație cu Securitatea, atâtea câte sunt și exact în forma în care sunt. Se avizează de către Direcția Juridică, potrivit procedurii legale, și vine la vot.
  • Cât ar putea să dureze, este impredictibil. Întâi, pentru că nu știm cât durează până ne vin răspunsurile. Să zicem că ni s-ar răspunde într-un termen rezonabil, de o lună, o lună și un pic. Te duci pe urmă la dosarele persoanei. Dacă lucrarea impune, te duci și la anturaj, cum se întâmplă în multe situații.
  • Nu poți să probezi numai pe baza dosarului propriu, dacă el există, pentru că sunt și situații în care el nu mai există, situații celebre.
  • Cea mai recentă e cea de săptămâna trecută, cu domnul Viorel Cataramă. A ieșit ce-a ieșit, cât a fost, din dosarul altuia, nu din dosarul propriu. Dar pentru asta trebuie să citești în arhivă.
  • Încă o dată, este impredictibil (cât poate dura toată procedura până la un verdict – n.r.).
  • Foștii deținători de arhivă înseamnă: SRI, SIE și MApN.
  • Noi putem grăbi procedura, în sensul că facem cât se poate de repede toate adresele, apoi după ce lucrarea e gata, cât de repede se obține avizul juridic, dar există sevențe în această procedură pe care nu le poți anticipa.

Foto: INQUAM/Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here