FOTO VIDEO | Turcia distruge vestigiile istorice ale unui oraş cu un patrimoniu de mii de ani

Oraşul Hasankeyf, situat în sud-estul Turciei, traversat de Tigru, este ameninţat de construcţia unui baraj hidraulic gigant. În ciuda protestelor apărătorilor antichităţilor arheologice din sit şi ale locuitorilor din regiune, lucrările au început. Şi deja numeroase distrugeri sunt iremediabile, potrivit Le Figaro, preluat de News.ro.

Locuitorii din regiune se folosesc în prezent de reţelele sociale pentru a încerca, dacă mai este posibil, să alerteze opinia mondială despre ceea ce consideră ei că reprezintă o crimă contra istoriei. 

În ciuda negărilor autorităţilor turce care vor pretinde că au pus la adăpost vestigiile având valoare istorică, locuitorii din această regiune mesopotamiană publică videoclipuri şi fotografii care încearcă să dovedească contrariul. În aceste imagini, vestigiile sunt puse la pământ de excavator. 

Hasankeyf este una dintre cele mai vechi aşezări locuite continuu de pe Pământ, datând de acum 12.000 de ani şi care deţine sute de peşteri, biserici şi morminte.

Lucrările de construcţie la baraj şi la hidrocentrală au început în 2006 iar Hasankeyf va fi distrus curând, în ciuda opoziţiei rezidenţilor şi a organizaţiilor de mediu care vor să-l salveze. 

Proiectul prevede inundarea a 199 de aşezări din zonă, sute de peşteri făcute de om şi sute de situri istorice şi religioase. Militanţii au avertizat că 80.000 de persoane vor fi strămutate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here