Franţa se teme de consecinţele economice mondiale ale unei eventuale escaladări a conflictului din Orientul Mijlociu

Sursa foto: Wikipedia

Degradarea în continuare a situaţiei din Orientul Mijlociu ar avea „un impact economic puternic” asupra economiei mondiale, a apreciat luni ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, informează AFP, citată de Agerpres.

„Atât evenimentele din Marea Roşie, cât şi riscurile de escaladare în Orientul Mijlociu sau perpetuarea conflictului din Ucraina, toate aceste evenimente geopolitice atârnă greu asupra creşterii economice”, a afirmat oficialul într-un dialog cu presa, înaintea reuniunilor de primăvară de la Washington ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale.

Iranul a lansat sâmbătă noaptea sute de drone şi rachete asupra Israelului, iar statul evreu a cerut să fie impuse Teheranului „toate sancţiunile posibile”.

Atacul fără precedent, denumit „Promisiune cinstită”, a avut loc ca reacţie la lovitura din 1 aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, pusă pe seama Israelului.

Le Maire a explicat că „adevăratele riscuri economice sunt riscurile geopolitice”, iar „perspectivele de creştere şi prosperitate se pot sfărâma de realităţile geopolitice”. El şi-a exprimat temerea că decizia Teheranului de a ataca Israelul de pe teritoriul iranian a provocat „o ruptură adâncă”, iar „posibilitatea care s-a deschis este foarte periculoasă ca reacţie”.

FMI urmează să îşi publice prognozele economice actualizate; o sursă din ministerul francez al economiei a declarat agenţiei France Presse că „contextul geopolitic nu este favorabil creşterii şi încrederii”.

Conflictul Iran-Israel | ONU: Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here