Grupul AVANGARDE, condus de Marius Pieleanu, acreditat să facă sondaje la alegerile parlamentare

Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie.

„Acreditează Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie, la nivel naţional”, se arată în decizia BEC de marţi.

Potrivit deciziei BEC, operatorii de sondaj au acces în imobilul în care funcţionează secţia de votare şi în zona de protecţie de 50 de metri a acesteia, fără a avea acces în interiorul localului de vot.

Aceştia au obligaţia de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, se mai arată în decizia BEC.

Pe 15 octombrie, Biroul Electoral Central a acreditat şi Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS pentru efectuarea de sondaje la ieşirea de la urne, la nivel naţional. 

AVANGARDE, firmă preferată constant de PSD

Grupul AVANGARDE este deținut de sociologul Marius Pieleanu, unul dintre invitații constanți ai Antenei 3.

După rezultatul scos în alegerile locale, Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, a răbufnit la adresa acestei case de sondaje, spunând că exit-poll-ul Curs-Avangarde „a bătut toate recordurile negative pe plan mondial” şi „va rămâne în cărţile de sociologie ca cel mai trucat exit-poll de pe planetă, pregătind frauda” .

PSD a folosit zeci de milioane de lei în ultimii ani pentru a plăti contracte cu firmele de consultanță și cu institutele de sondare a opiniei publice. Două firme care apar în contabilitatea PSD au avut legături cu Vasile Dîncu, devenit de curând președinte al Consiliului Național al partidului, scria recent, într-o analiză, Europa Liberă.

Printre firmele preferate de PSD pentru sondaje se numără IRES, Avangarde sau CURS, deținut de Iosif Buble, patronul siteului Știri pe surse.

Firme apropiate de sociologul Marius Pieleanu au încasat de la PSD peste 1.3 milioane de lei, conform documentelor PSD.

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL a încheiat în 2017 un contract, iar alte acte adiționale au fost încheiate în 2018. Valoarea a fost de 1.1 milioane de lei. Contractul s-a prelungit și în 2019, în perioada Vioricăi Dăncilă.

Pe baza sondajului realizat de Avangarde s-a luat decizia în Comitetul Executiv al PSD ca Viorica Dăncilă să candideze la prezidențiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here