În culisele valului 5 de Covid. De ce este mai afectată Europa de Est și de Nord. Situația particulară a României

Foto: Inquam Photos / George Călin

Situația este considerată „foarte îngrijorătoare” în zece țări. Cele din Vest și Sud, inclusiv Franța, sunt totuși mai la adăpost, pentru moment, notează Le Figaro. În acest context, mai semnalează publicația franceză, în joc și-au făcut loc mai mulți factori.

<< Epidemia de Covid-19 continuă să câștige teren în Uniunea Europeană, ba chiar este considerată „foarte îngrijorătoare” în zece dintre statele sale membre, potrivit agenției europene pentru boli. „Situația epidemiologică din UE se caracterizează în prezent printr-o creștere rapidă și semnificativă a cazurilor și o rată scăzută, dar în creștere lentă, a mortalității”, rezumă situația Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), în cea mai evaluarea riscurilor, prezentată vineri, 12 noiembrie. „Este de așteptat ca numărul cazurilor și al spitalizărilor, ca și numărul deceselor să crească în următoarele două săptămâni”, avertizează, în continuare, agenția cu sediul la Stockholm.

Dintre cele 27, Belgia, Polonia, Țările de Jos, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria și Slovenia sunt în cea mai mare categorie de îngrijorare – „foarte îngrijorătoare”. Alte țări sunt clasificate în categoria „îngrijorătoare”: Germania, Austria, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, România și Slovacia.

Marea majoritate a acestor țări sunt situate în Europa Centrală, de Est și de Nord, Europa de Vest și Mediteraneană părând mai „cruțată”. Cum se explică?

Debutul iernii și o variantă mai rezistentă la vaccin

Debutul iernii și temperaturile foarte scăzute, care afectează țările din Europa Centrală, de Est și de Nord, constituie un „factor agravant”, potrivit lui Mylène Ogliastro, virolog și director de cercetare la INRAE, ​​din Montpellier. „Aceste condiții meteorologice înseamnă că trăim mai mult și începem mai devreme în interior, pe fondul unei relaxări a gesturilor barieră și a unui virus mult mai transmisibil decât în variantele anterioare”, observă virologul.

Acoperire mai redusă a imunizării

O altă explicație poate fi găsită în rata de acoperire a vaccinării. „Țările din sudul și vestul Europei, cum ar fi Portugalia, Spania, Italia, Franța și Marea Britanie, au unele dintre cele mai bune acoperiri vaccinale. Țările din Est sunt, în unele cazuri, la 10 puncte distanță”, notează Pierre Parneix, igienist și ofițer de sănătate publică la Spitalul Universitar Bordeaux și membru al misiunii de evaluare pentru gestionarea crizei Covid.

„Inclusiv în Germania, există o mare disparitate între Germania de Vest și Germania de Est – situația din această ultimă regiune este mai apropiată de cea a țărilor din Est”, punctează Mylène Ogliastro.

Pentru a verifica această ipoteză, să comparăm ratele de administrare a vaccinurilor (schema completă de vaccinare) la 100 de locuitori, din aceste țări, folosind instrumentul de urmărire a vaccinurilor al Financial Times, care face referințe încrucișate la informațiile din Our World in Data, OMS și surse oficiale britanice.

Ipoteza este valabilă pentru ratele de acoperire vaccinală din țările Europei de Est, Balcani și țările baltice, cu mult sub ratele de acoperire vaccinală din Portugalia (în frunte), Spania, Italia, Regatul Unit și Franța.

Cu toate acestea, o asemenea explicație nu mai funcționează când vine vorba de acoperirea vaccinală foarte bună din Belgia și Țările de Jos, unde evoluția epidemiei este totuși considerată „foarte îngrijorătoare”. Același lucru este valabil și pentru buna acoperire vaccinală din Germania, Austria, Danemarca, Irlanda, Luxemburg și Finlanda, unde situația este totuși considerată „îngrijorătoare”.

Într-adevăr, prin intermediul instrumentului Vaccine Tracker, vedem că acoperirea vaccinală a Danemarcei și Belgiei este mai mare decât cea a Italiei și Franței. Cea a Germaniei și Austriei este apropiată de cea a Franței.

De asemenea, acoperirea din Irlanda este mai mare decât cea din Italia și Franța, iar cea din Țările de Jos este mai bună decât în ​​Franța.

Prin urmare, trebuie luați în considerare și alți factori.

Severitate variabilă a măsurilor anti-Covid, de la țară la țară

Medicul Pierre Parneix invită astfel la observarea stringency index (indicele de severitate), cu alte cuvinte, a măsurilor anti-Covid aflate în vigoare în țările Europei. Acest indice se bazează pe nouă indicatori (închiderea școlilor, locuri de muncă, restricții de călătorie etc.), pe o scară de la 0 la 100.

Site-ul Our World in Data permite compararea acestui index de la o țară la alta. Cu toate acestea, între jumătatea lunii octombrie și jumătatea lunii noiembrie, indicele de severitate este într-adevăr mult mai mare în Franța și Italia decât în ​​Germania, Polonia și alte țări din Europa de Est și de Nord. Putem observa o uşoară întărire a măsurilor, în noiembrie, în întreaga Europă. O tendință care, în mod logic, ar trebui să continue și în zilele și săptămânile următoare.

Respect pentru gesturile barieră

Mai complicat, dar și important de luat în considerare: respectarea măsurilor de barieră în rândul populației, notează Pierre Parneix. Există puține date. Un studiu Ifop, din octombrie 2021, arată că rata de respectare a instrucțiunilor privind spălarea mâinilor (și transport, la întoarcerea acasă) este mai scăzută în țările din nord (Germania, Regatul Unit) – francezii rămân însă cei mai slabi elevi în ceea ce privește spălarea mâinilor după mersul la toaletă.

Calitatea sistemului de sănătate și mortalitate

În plus, „calitatea sistemului de asistență medicală, și în special îngrijirea critică, poate juca un rol”, subliniază Pierre Parneix. Situația nu este însă atât de catastrofală de la o țară la alta, chiar și printre cei aflați pe lista „foarte îngrijorătoare” sau „îngrijorătoare” a Centrului European pentru Controlul Bolilor.

Astfel „epidemia poate decola în anumite țări europene, precum Belgia sau Germania, fără să existe o creștere masivă a mortalității. În Lituania, pe de altă parte, vârful mortalității este mai mare”. Site-ul Our World in data face posibilă compararea deceselor cumulate, raportat la un milion de locuitori, din diferitele țări menționate.

Există într-adevăr disparități mari, de exemplu între Danemarca și Finlanda, unde decesele cumulate, la un milion de locuitori, din 12 septembrie până pe 12 noiembrie 2021, sunt mult mai mici și mai stabile decât în ​​Bulgaria, România sau Lituania.

Numărul de teste efectuate

Ultimul factor de luat în considerare: numărul de teste efectuate și deci de cazuri depistate, care variază foarte mult de la o țară la alta. „În Danemarca, am făcut în medie 15 teste pe locuitor”, subliniază Catherine Hill, epidemiolog la Institutul Gustave-Roussy. F„ață de 2,3 teste pe cap de locuitor în Franța”, continuă ea.

Datele de la începutul lunii noiembrie arată într-adevăr o rată deosebit de ridicată a testelor zilnice în Danemarca și Austria, dar și în Belgia, Cehia și Slovacia, țări în care Centrul European pentru Controlul Bolilor s-a referit, pe bună dreptate, la o „creștere rapidă și cazuri importante”.

Această revenire a epidemiei în țările din Europa Centrală, de Est și de Nord este, așadar, multi-factorială. Cu toate acestea, experții subliniază că acest „al cincilea val” nu ar trebui să cruțe restul Europei, inclusiv Franța, unde respectul pentru gesturile barieră este în scădere și unde, în continuare, 13% dintre cei cu vârsta de 80 de ani și peste nu au fost vaccinați. >>

De ce resping unii oameni vaccinul anti-Covid

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here