INFO RUSIA | Avocatura… paliativă / „Fuge” peștele / Dragi elevi, la muncă / Nebuniile ventilate de greii de la Moscova / Banii „prietenoșilor”

Sursa: TASS
  • Intensificând represiunile împotriva celor care nu sunt de acord cu războiul și cu acțiunile dictaturii lui Putin, statul rus nu a uitat să-i priveze pe oameni de dreptul la apărare, scrie The Insider. Publicația arată că lucrurile s-au degradat într-atât de mult, încât asistența juridică seamănă cu îngrijirea paliativă: apărarea cu succes a celor acuzați în dosare politice a devenit imposibilă. Astfel, statul îi pedepsește pe avocați, identificându-i cu clienții lor, și a declarat efectiv război profesiei juridice independente. The Insider remarcă de altfel că aceeași soartă au avut-o înainte media independentă, educația și inițiativele civice.

  • Creșterea bruscă a prețurilor și dificultățile cu importurile amenință să reducă ponderea somonului în structura consumului de pește din Rusia, anticipează Agenția Națională de Rating, citată de Kommersant. Este posibil ca dimensiunea pieței de sebastă să fi scăzut deja de la embargoul alimentar din 2014, cumpărătorii trecând la specii mai ieftine. Dispariția somonului de pe masa rușilor se contura deja în vara lui 2022. De altfel, în Rusia următorilor ani, pe fondul dificultăților economice, chiar consumul general de pește poate scădea cu 5-7% de persoană pe an. De reținut că în 2021, potrivit Rosstat, consumul de pește a scăzut cu o rată de 2% pe persoană pe an.

  • Elevii ruși ar putea avea noi obligații chiar din anul următor școlar, dacă deputații se vor mobiliza în următoarele săptămâni. Potrivit Izvestia, în atenția parlamentarilor de la Moscova este un proiect de lege care introduce la nivelul fiecărei școli de pe cuprinsul Federației Ruse prestația în muncă utilă social. De la declanșarea războiului din Ucraina, sistemul de învățământ din Rusia trece printr-o serie de transformări care aduc aminte nu doar de epoca sovietică în sens larg, ci în mod special de perioada stalinistă.

  • Nikolai Patrușev și teoria „miliardului de aur”. Dmitri Medvedev și Ramzan Kadîrov împotriva lui Satana. Probleme regionale explicate prin „planul Dulles”. Oficiali care vorbesc de „războaiele mentale” purtate împotriva Rusiei. Printre aceștia, Andrei Ilnițki, consilier al ministrului Apărării, Serghei Șoigu. Ilnițki dădea lecții de astfel de „războaie de un nou tip – de distrugere a conștiinței de sine, de schimbare a bazei mentale și civilizaționale a societății inamicului”. Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin ventilează ideea că Polonia va prelua controlul asupra unor teritorii din Ucraina de Vest folosindu-se de… „experiența rusă”, adică recurgând la celebrele referendumuri ilegale și fantomatice de anexare. Într-un material care explorează, cu ajutorul antropologului Alexandra Arhipova, astfel de elucubrații la nivel VIP, Novaia Gazeta.Europa observă că deputații ruși, oficialii structurilor de securitate, miniștrii și Vladimir Putin însuși apelează din ce în ce mai mult la teoriile conspirației pentru a explica evenimentele actuale. Și, cel mai rău, ei înșiși cred în ele. Potrivit publicației, în Rusia, există multe teorii ale conspirației în care oamenii cred. De exemplu, conform unui sondaj VȚIOM, în 2020 66% dintre ruși credeau în teorii despre pericolele OMG-urilor, 60% în teoria existenței unei organizații care rescrie istoria Rusiei, iar 54% în existența unui grup de indivizi care încearcă să distrugă valorile tradiționale. După izbucnirea războiului din Ucraina, s-a întețit ritmul în care politicienii ruși ventilează aceste teorii.

  • Guvernul de la Moscova și Banca Rusiei intenționează să creeze stimulente pentru investitorii din țările prietene, astfel încât să sporească investițiile din această zonă în active financiare rusești, reiese din Strategia de dezvoltare a pieței financiare ruse până în 2030, consultată de Vedomosti. În mod special, autoritățile vor să simplifice raporturile intermediarilor financiari ruși cu emitenții și investitorii străini, să creeze condiții fiscale favorabile pentru deservirea companiilor de brokeraj și administrare nerezidente, precum și să dezvolte emisiunea de valori mobiliare în Rusia de către emitenți din jurisdicții prietene. Potrivit documentului citat, modificarea semnificativă a situației geopolitice și reorientarea comerțului exterior și a relațiilor financiare către țări prietenoase generează noi provocări în dezvoltarea pieței financiare.

INFO RUSIA | Războiul gazului, pierdut / Criză, în 4 scenarii / Mărturie despre „șocul” Makiivka / Raiul pedofililor / China și talibanii, nu NATO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here