Înfricoșătoarea variantă P.1, noua variantă P.2, din Rio, și efectul Bolsonaro. Modul în care e gestionat Covid în Brazilia amenință întreaga lume

Sursa: Pixabay

„Sérgio Olímpio Gomes, mai cunoscut sub numele de Major Olímpio e un fost polițist intrat acum 15 ani în politică. În 2018, a condus campania din statul São Paulo pentru actualul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, și a fost ales în Senatul național. La 18 martie anul acesta, el a murit de covid-19, la vârsta de 58 de ani. Este al treilea senator în funcție care a murit de această boală. Aproape 4% din membri camerei superioare a legislativului au pierit în pandemie”, notează The Economist.

<< Acest lucru a pus clasa politică în fața unui șoc pe care îl trăiesc milioane de brazilieni. Țara trece printr-un al doilea val de Covid, unul mult mai rău decât primul. Bilanțul înregistrat al morților, în medie peste 2.300 pe zi, reprezintă un sfert din totalul înregistrat la nivel mondial. Iar asta, în condițiile în care Brazilia numără mai puțin de 3% din populația lumii.

Sistemul de sănătate se află într-o stare de „colaps” pentru pacienții cu cazuri severe de covid-19, potrivit unui buletin publicat, pe 23 martie, de Fiocruz, un institut de cercetare. În 25 din cele 27 de state sunt ocupate peste 80% din paturile de terapie intensivă. Optsprezece state au lipsă de medicamente, cum ar fi blocantele neuromusculare, utilizate atunci când pacienții sunt puși pe ventilatoare. În șase state, rezervele de oxigen sunt periculos de mici, potrivit Ministerului Sănătății. Forumul Național al Guvernatorilor avertizează că lipsurile amenință să provoace „un colaps în colaps”.

Bahia, un stat din nord-estul Braziliei, se confruntă cu o „presiune”, nu cu un eșec complet, spune secretarul său de sănătate, Fábio Vilas-Boas. Dar asta e deja destul de rău. Numărul pacienților care au nevoie de oxigen a „explodat”. Unele spitale tratează pacienții de covid-19 în camerele de urgență, deoarece unitățile lor de terapie intensivă (ATI) sunt pline.

Al doilea val al pandemiei, manifestat în Brazilia, este considerat a fi în mare parțial și din cauza noii variante de coronavirus, denumită P.1, apărută probabil în orașul amazonian Manaus. Mai contagioasă decât originalul și capabilă să reinfecteze oameni care au avut deja covid-19, P.1 a alarmat nu doar Brazilia, ci și restul lumii. A fost detectată în 33 de țări. Unele vaccinuri sunt mai puțin eficiente împotriva P.1 decât împotriva altor variante majore ale virusului în Europa și Statele Unite.

Vecinii îi trântesc ușile Braziliei. Peru și Columbia au oprit zborurile. Doar două dintre primele zece țări de destinație ale brazilienilor rămân deschise pentru ei. „Dacă Brazilia nu este serioasă, atunci va continua să afecteze tot vecinătatea și nu numai”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

Dar seriozitatea, la fel ca blocantele musculare, este insuficientă. Domnul Bolsonaro a susținut rețetele șarlatanilor, a criticat blocajele și a încercat să împiedice publicarea datelor. El tocmai și-a luat rămas bun de la al treilea ministru al sănătății (un general de armată) de când a început pandemia. Vaccinurile nu sunt pentru el, a susținut dl Bolsonaro. Guvernul său a întârziat să le comande, chiar dacă producători precum Pfizer și Janssen le-au testat în Brazilia.

Guvernatorii și primarii, care trebuie să implementeze blocajele, au urmat în mare parte direcția președintelui. După ce au ținut lucrurile în frâu, la începutul pandemiei, ulterior au început să le relaxeze. Dar chiar și atunci când există restricții, retorica domnului Bolsonaro le poate împiedica aplicarea. În cartierele sărace din Bahia viața a continuat normal, cel puțin până foarte recent. „Nu le putem impune celor care trăiesc în favele obligația de a fi în interiorul unei căsuțe încinse”, spune dr. Vilas-Boas. Statul nu are suficientă poliție pentru a se asigura că barurile rămân închise.

Nu surprinde faptul că o variantă precum P.1 a apărut în Manaus, spune Natalia Pasternak, un microbiolog care conduce Institutul Questão de Ciência, care susține utilizarea științei pentru a modela politica. Primul val care a lovit orașul a fost atât de sever, încât unii au crezut că a atins imunitatea de turmă. Localnicii au luat cu asalt plajele cu prima ocazie, oferind variantei P.1 un start rapid în viață. Iar alte zone ale țării au întâmpinat-o la fel de bine. Deși Brazilia face prea puține secvențieri genetice pentru a ști cu siguranță cât s-a răspândit, studiile din statul São Paulo identifică varianta în 80-90% din cazuri.

P.1 este înfricoșătoare întrucât poate fi atât mai contagioasă decât versiunile anterioare, cât și capabilă să reinfecteze oamenii. Un studiu a sugerat că ar putea fi de două ori mai transmisibilă și ar putea reinfecta 25-61% dintre persoanele care au avut covid-19. De râspândit, se răspândește și P.2, o altă variantă îngrijorătoare, originară din Rio de Janeiro.

Șocul celui de-al doilea val schimbă comportamentul oamenilor. Guvernatorii și primarii înăspresc acum restricțiile și oamenii le respectă mai mult. Începând cu 22 martie, interdicția de circulație începe la 18:00, nu la 22:00. Cei din Bahia și-au redus recent la jumătate distanța pe care o parcurg, potrivit datelor de telefonie mobilă. Aceasta încetinește răspândirea covid-19. Dr. Vilas-Boas estimează că numărul cazurilor active din Bahia a scăzut de la 21.000 la 17.000. Numărul pacienților care așteptau paturi în ATI a scăzut de la 513, pe 12 martie, la 280, 10 zile mai târziu.

În această lună, guvernul federal a fost de acord să cumpere vaccinul Pfizer și serul într-o singură doză, de la Janssen. Acestea vor completa vaccinurile AstraZeneca și CoronaVac chineze, deja administrate. Brazilia a început și producția internă. Fiocruz a livrat primele doze de AstraZeneca produse de fabrica sa; Institutul Butantan din São Paulo a început să facă CoronaVac. Aproximativ 8% dintre adulți au primit o primă doză. „Pentru prima dată”, spune doamna Pasternak, „sunt plină de speranță”.

Pe 23 martie, când numărul zilnic de morți a atins un record de 3.158, domnul Bolsonaro a ieșit pe televizor pentru a se lăuda cu progresul vaccinării Braziliei. Cu toate acestea, atâta timp cât este necesară distanțarea socială, președintele va rămâne o amenințare pentru sănătatea brazilienilor. El a intentat procese la Curtea Supremă împotriva a trei state, inclusiv Bahia, care au înăsprit blocajele. Acțiunile sale sunt dăunătoare atât pentru Brazilia, cât și pentru lume. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here