Jihadiști ISIS, evadare din închisoare după raidurile aeriene turce / Ministrul Apărării din SUA: Ne opunem ferm operațiunii din Siria

Foto: Hurriyet Daily News

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a declarat că Washingtonul „se opune ferm” operaţiunii militare a Turciei în nord-estul Siriei, dar că nu va trimite soldaţi americani în mijlocul „lungului conflict” dintre Ankara şi kurzi, informează dpa şi AFP, citate de Agerpres.

„Să fie clar, noi (SUA) nu abandonăm forţele kurde partenere”, a declarat Esper în faţa jurnaliştilor, adăugând că forţe ale SUA rămân cu kurzii în unele zone ale Siriei şi că SUA au retras doar 50 de soldaţi din zona de conflict.

Turcia a pus SUA într-o „situaţie dificilă”, a adăugat el.

Mark Esper a subliniat că i-a cerut omologului turc ca Ankara să pună capăt operaţiunii sale din nord-estul Siriei, dar că nu a vede niciun semn că Turcia va face un pas înapoi, informează vineri dpa şi AFP.

„Nu am niciun semn sau indiciu că ei (turcii) vor să-şi suspende” operaţiunea, a declarat Esper în timpul unei conferinţe de presă la Washington, precizând că se bazează în aceste afirmaţii pe o discuţie telefonică pe care a avut-o joi cu omologul său turc Hulusi Akar.

Esper a adăugat că şi alţi oficiali americani „au îndemnat Turcia să-şi oprească această incursiune”. De asemenea, potrivit ministrului american al apărării, şi alte ţări din NATO i-au cerut Turciei, membră a Alianţei, să-şi oprească operaţiunea din nord-estul Siriei.

Mark Esper a mai spus că Turciei i s-a pus în vedere că este responsabilă pentru orice aspect ce ţine de combatanţi ai Statului Islamic care reuşesc să evadeze din închisori în contextul atacurilor turce asupra kurzilor.

Forţele kurde au anunţat vineri fuga a cinci jihadişti ai grupării Statul Islamic (SI) dintr-o închisoare din apropiere de Qamishli, în nord-estul Siriei, după raiduri aeriene turce în împrejurimi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here