Stiglitz: Nu va fi o criză ca în 2008, ci o epidemie de falimente

Chiar dacă nu se așteaptă în prezent la o criză economică similară cu cea din 2008, laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, se așteaptă la falimente în serie şi se miră că băncile centrale îşi irosesc încă de pe acum muniția, potrivit unui interviu acordat AFP, transmite Agerpres.

„Pe baza a ceea ce ştim, aş spune că nu mă aştept la o criză”, afirmă economistul american cu ocazia apariţiei în Franţa a cărţii sale People, Power, and Profits.

Chiar dacă se declară „preocupat” de recenta injecţie de zeci de miliarde de dolari făcută de Banca Centrală a SUA (Fed) pe piaţa interbancară americană, Stiglitz observă pentru moment o „încetinire semnificativă a creşterii (…) care va antrena mai multe falimente”, o aluzie la colapsul recent al touroperatorului britanic Thomas Cook.

„Proasta gestiune a unei companii nu are în mod neapărat consecinţe în perioade de creştere, dar atunci când economia încetineşte aceasta dă faliment”, constată Joseph Stiglitz, care se aşteaptă ca şi alte companii să urmeze acelaşi drum, fără a declanşa însă un cataclism financiar comparabil cu cel din 2008.

„Este adevărat că această situaţie îi face nervoşi pe oameni, dar este nevoie de perturbări mai ample pentru a provoca o criză mondială”, a apreciat Stiglitz, care nu a exclus însă ipoteza ca unele state emergente, cum este Argentina, să intre în criză.

„Însă nu cred că acesta este cazul în Europa sau SUA”, a subliniat economistul, potrivit Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here