JURNAL DE CORONAVIRUS | 24 februarie: „Jumica” de votcă de la Sadova, agitpropul și diaspora COVID-19

Așadar, a debutat oficial isteria coronavirusului în România, odată cu declanșarea unor focare COVID-19 în Italia, unde avem o diasporă uriașă. Tranzit, mobilitate, liberă circulație – iată cuvintele-inamic ce ar putea face din spațiul public românesc un incubator de angoase sanitare.

Întrebare vitală: care sunt șansele ca o eventuală declanșare a epidemiei la noi să nu fie transformată de autorități într-un circ de incompetență balcanică?

Agitprop-ul a ieșit la încălzire

Nici bine nu a ricoșat coronavirusul de „Italea” în țară, că subiectul a fost deja căpușat politic. Marcel Ciolacu, Victor Ponta și apartanicii Mihai Gâdea și Ion Cristoiu induc ideea că, având sabia coronavirusului deasupra capului, alegerile anticipate, prin fluxul geografic al votanților, ar fi paie puse pe focul epidemiei.

Jurnaliști din toate cotloanele, notați-vă în agendă, iată un master class: cum să stârnești un uragan într-o ulcică. Ion Cristoiu: „Ăștia sunt iresponsabili, Iohannis trebuie să oprească acest proces cu anticipate. Noi suntem deja terminați. Anticipatele, forțate, această criză provocată exclusiv de președinte, are loc pe o Românie care e vie, se întâmplă mii de lucruri: iată, coronavirus, poate veni poimâine nu știu ce creștere.”

„Pornind de la originea cuvântului, originea virusului devine mai clară. Cum este el numit? Coronavirus. Luați cuvântul «coroană». Este baza numelui. Ce a făcut Donald Trump, președintele Americii, principalul rival al Chinei pe arena mondială, în trecutul său? Corect, a înmânat coroane la celebrul său concurs de frumusețe! Deci originea coronavirusului și, cel mai important, obiectivele și scopul utilizării sale devin absolut clare.” Nu, citatul nu-i aparține lui Ion Cristoiu, ci rusului Kiril Kleimenov, prezentator Pervyy Kanal (Canalul 1). Dar observați abundența „vedeniilor” ioncristoiene.

112 și păhărelele cu votcă

Pâră virusologică la Sadova, județul Dolj. Doi localnici se întorc duminică dimineața din Italia cu mașina personală. Serviciul 112 primește un apel de la un alt localnic, care îi reclamă pe ăștia doi că au pătruns în România fără să fie controlați sanitar. Imediat, un echipat de poliție intră în acțiune. Cei doi localnici diasporeni sunt găsiți la o cârciumioară, unde își întăreau liniștiți imunitatea cu o „jumică” de votcă.

Ipoteza primarului de Sadova, Eugen Safta: „Cei doi sunt de etnie romă. Anunţul la 112 şi toată tevatura asta a fost făcută de un cetăţean tot de etnie romă. Probabil este o râcă între ei. În loc să anunţe medicul de la permanenţă, pentru că avem Centru Medical de Permanenţă, Poliţia, autorităţile locale, a sunat direct la 112 şi s-a produs această alertă care mie mi se pare puţin deplasată pentru că cunosc şi eu foarte multe persoane care locuiesc în Italia şi mi-au spus că nu sunt probleme în zona în care ei locuiesc. Cei doi se simt foarte bine, n-au niciun fel de problemă.Şi eu am vorbit cu ei. Oamenii erau la o vodcă, să v-o spun pe-a dreaptă, şi mâine îi vede din nou domnul doctor.”

Concluzie: coronavirus, briceag multifuncțional, cinste cui te-a creat.

Modelul Ucraina

Dar pe acest caz se poate broda un scenariu. Electoral, diaspora este privită ca un colac de salvare. Ei bine, acum vom da un examen de foc: cât rezistăm să nu blestemăm, să nu facem un inamic public din diaspora COVID-19, care, cuprinsă de frică, vrea să dea buzna acasă? Panica ne transformă în tăișuri ascuțite, e o logică de supraviețuire a naturii umane greu de înfrânat. Să nu vi se pară de domeniul aberației sau comediei bulevardiere dacă și la noi veți vedea scene de rebeliune ca săptămâna trecută în Ucraina. Adică asta:

Recomandări și Realitate

Ministerul Sănătății recomandă folosirea măștii chirurgicale și strănutul în interiorul cotului.

Teoria probată pe viu, în metrou, în dimineața asta. Un tip tușește de mama focului lângă urechea mea, hlizindu-se cu ochii în telefon. Tuse liberă, democrată, bogată în flegmă, nestingherită de vreun șervețel nazal sau mască.

La câteva persoane distanță, pieptul unei doamne este zguduit de o tuse greu de definit. Pentru mine, fost fumător, pare horcăială tabagică. Dar pentru fata care se ridică furioasă de lângă ea, albă ca varul, pare o sirenă de alarmă.

Ministerul Sănătății recomandă: „să mențină o distanță de cel puțin 1 metru față de orice persoană cu simptome respiratorii (de ex. tuse, strănut)”.

Teoria probată pe viu, la tombola hazardului: traversez trotuarul spre Ambasada Siriei. Dintr-o curte, cineva iese valvârtej și tușește. Nu în interiorul cotului, ci direct în obrazul meu. Iar obrazul meu e obraz de fost copil bolnăvicios, actual ipohondru de carieră.

Universul.net va consemna zilnic, în format diaristic, evoluția virusului în România – de la informații concrete, la detalii de atmosferă socială mai mult sau mai puțin colorate.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here