Kremlinul: Este periculos de aplicat acordul privind exportul de cereale ucrainene fără Rusia

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat luni că ar fi „periculos” şi „dificil” să se continue implementarea acordului privind exportul de cereale din porturile ucrainene prin Marea Neagră fără Rusia, care şi-a suspendat sâmbătă participarea la acest pact, în timp ce nave de transport încărcate cu cereale au părăsit chiar luni porturi ucrainene, relatează AFP şi EFE, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit acestuia, acordul încheiat cu trei luni în urmă este ”greu de realizat” pentru că Rusia nu poate să garanteze securitatea acestor transporturi, transmite Reuters.

”Când Rusia vorbeşte de imposibilitatea de a garanta siguranţa navigaţiei în aceste zone, un astfel de acord este puţin fezabil şi capătă un caracter mult mai riscant, periculos şi lipsit de garanţii”, a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică.

Peskov a acuzat Ucraina de subminarea acordului negociat de Turcia (şi ONU), din care Rusia a anunţat sâmbătă că se retrage.

El a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat în ce circumstanţe ar putea Rusia să revină la acest pact. Este ”o chestiune complicată”, a spus el laconic, adăugând: ”contactele continuă”.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a exprimat cu câteva ore înainte angajamentul ţării sale de a menţine acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, în pofida retragerii Rusiei din acesta.

”Chiar dacă Rusia are îndoieli în privinţa acestuia pe motiv că nu i s-ar acorda aceleaşi facilităţi, vom continua să ne străduim să servim umanitatea”, a declarat preşedintele Turciei, care, alături de Ucraina, Rusia şi Naţiunile Unite, este partener în acordul care, începând din vară, a permis transportul a 9,5 milioane de tone de cereale şi alte produse alimentare.

Cât despre poziţia Ankarei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns că ”Rusia continuă contactele cu partea turcă prin canale diplomatice şi alte instituţii”.

Rusia a anunţat cu o zi în urmă că îşi suspendă pe termen nedefinit participarea la acest acord în urma atacului cu drone asupra unor nave de război ruseşti în Sevastopol, port în Crimeea anexată de Moscova în 2014.

Mai multe nave au plecat luni din porturile ucrainene spre Istanbul, au confirmat pentru EFE surse ONU.

”Sunt 16 nave care planifică să tranziteze coridorul maritim umanitar. Trei se află deja pe acest coridor”, a declarat Ismini Palla, purtător de cuvânt al ONU în cadrul Centrului Comun de Coordonare (JCC), din care mai fac parte Ucraina, Rusia şi Turcia.

”Şaisprezece nave sunt planificate să se deplaseze astăzi prin acest coridor, dintre care 12 încărcate, venind din Ucraina, şi patru îndreptându-se spre Ucraina”, a specificat Palla.

Site-ul specializat de urmărire a navelor MarineTraffic indică faptul că, în prezent, 13 nave se află în larg, pe o rază de aproximativ 20 de mile marine în largul coastei Odesei, zonă în care navele trebuie să se adune pentru a stabili cursul spre Istanbul.

Şase dintre ele au plecat deja în cursul dimineţii – două din Odesa, două din Cernomorsk şi două din Iujnîi – aşa cum se arată în datele de traseu, în concordanţă cu planul publicat pe site-ul JCC.

INFO RUSIA | Kazahstanul, tot mai rece / Huawei pleacă / Recruții, menajați / Reportaj de contraofensivă / Prețuri mari, obicei nou / Toate cărțile pe Iran, dar e complicat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here