Londra bate cu pumnul în masă în disputa dintre UE și AstraZeneca: „Vrem vaccinurile pe care le-am comandat”

Autorităţile din Regatul Unit au declarat joi că trebuie să primească toate vaccinurile anti-COVID-19 pe care le-au comandat şi plătit, după ce UE a cerut companiei AstraZeneca să redirecţioneze din Marea Britanie o parte din serurile dezvoltate de aceasta în parteneriat cu Universitatea Oxford, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Uniunea Europeană – aflată cu mult în urma SUA, Chinei şi Marii Britanii în ceea ce priveşte vaccinarea – a cerut AstraZeneca să explice cum va furniza blocului comunitar dozele de vaccin anti-COVID-19 rezervate de la fabrici din Europa şi Marea Britanie.

AstraZeneca, cu sediul la Cambridge, în Anglia, a propus decalarea unor livrări ale vaccinului său către UE, care a cerut fabricantului de medicamente să redirecţioneze – dacă poate – un număr de doze din Marea Britanie pentru a compensa deficitul în aprovizionare.

„Cred că trebuie să ne asigurăm că se face livrarea vaccinurilor, care au fost comandate şi achitate, cumpărate pentru cei din Marea Britanie”, a declarat ministrul de stat Michael Gove, pentru postul LBC Radio.

„Prioritatea noastră trebuie să fie să ne asigurăm că oamenii din ţara noastră, care sunt vulnerabili şi pe care i-am vizat pentru vaccinare, vor primi vaccinul”, a spus Gove.

Întrebat de mai multe ori de BBC dacă guvernul britanic va împiedica AstraZeneca să redirecţioneze livrările de vaccinuri esenţiale din Marea Britanie spre UE, Gove a spus că principalul este ca Marea Britanie să-şi primească comenzile, aşa cum a fost prevăzut, şi la timp.

„Este cazul ca aprovizionările care au fost planificate, plătite şi programate să continue”, a declarat Gove pentru BBC. „Absolut, nu va exista nicio întrerupere în acest sens”, a adăugat el.

„Dar, din nou, cred că abordarea corectă pe care trebuie să o avem cu prietenii noştri din Europa este să ne asigurăm că promovăm un dialog cooperant pentru a vedea cum putem face tot ce putem pentru a ajuta”, a spus el.

Premierul britanic a declarat miercuri că ar fi fost „mare păcat” dacă Regatul Unit ar fi rămas în programul de vaccinare al Uniunii Europene, mai degrabă decât să-şi pună în aplicare propriul plan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here