Lukașenko pregătește Belarus pentru legea marțială

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a ordonat să înceapă pregătirile „pentru apărarea statului în condiții de război”. Potrivit acestuia, situația este „gravă” și chiar „periculoasă”, scrie The Moscow Times, citat de onet.pl.

”Trebuie să punem o unitate militară în standby, în conformitate cu normele în vigoare din timpul războiului. Trebuie să o mobilizăm pentru a putea verifica dacă persoanele care sunt repartizate în această unitate sunt în viață sau nu. Ar trebui să ridicăm nivelul de apărare teritorială. Trebuie să verificăm cum arată miliția populară, ce luptători vom avea și ce arme au”, a spus Lukașenko în timpul unei întâlniri cu secretarul Consiliului de Securitate din Belarus, Alexander Wolfovich.

Lukașenko a declarat că țara sa are datoria de a sprijini Rusia: ”Dacă suntem cu Rusia, suntem cu Rusia. Am creat un spațiu defensiv, avem o forță militară comună. Există deja o grupare regională”.

Potrivit ”Meduza”, și Kremlinul vrea să anunțe o mobilizare parțială și să introducă legea marțială în Rusia dacă Ucraina continuă o contraofensivă de succes. Pentru a o opri, autoritățile vor organiza referendumuri în teritoriile ocupate Herson, Zaporojie și Donbas. Votul va avea loc în perioada 23-27 septembrie . Administrația președintelui rus consideră că trupele ucrainene „nu vor risca o ofensivă pe teritoriul Rusiei”, dar dacă o vor face, Vladimir Putin va anunța mobilizarea pentru a apăra pământurile „rusești”.

Marți, 20 septembrie, Duma a adoptat într-o singură zi, în trei lecturi, amendamente la Codul penal rus, introducând conceptele de „mobilizare”, „lege marțială” și „timp de război”. 

În fața invaziei ruse a Ucrainei, autoritățile din Belarus organizează regulat manevre militare și verifică rezerviștii. În iulie, armata belarusă a efectuat exerciții la postul de comandă din regiunea Homel, la granița cu Ucraina. În august, Rusia și Belarus au desfășurat exerciții comune, inclusiv exerciții în apropierea granițelor Kazahstanului. Între 8 și 14 septembrie, la poligonul de antrenament din Brest au avut loc manevre tactice, unde soldații au exersat eliberarea teritoriilor și recăpătarea controlului asupra frontierei de stat .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here