„Mai bine să nu te îmbolnăvești în România” – concluzia The Economist despre sistemul medical românesc

Foto: Pixabay

The Economist face o analiză sumbră sistemului medical din România care, în ciuda măjorării salariilor de către guvernul PSD, este încă cel mai prost din UE. Concluzia este dură: Mai bine să nu te îmbolnăvești în România.

„Avem salarii mai mari, nu avem nevoie de mită” scrie pe un poster lipit de un geam în spitalul de urgență din Slatina. Cinci doctori cu stetoscoapele de gât zâmbesc încurajator: „Noi lăsăm corupția să sufere, noi te vindecăm pe tine!”

Chiar și așa, scrie The Economist, sistemul sanitar din România este mereu pe ultimul loc în UE, potrivit Euro Health Consumer Index. Deși salariile s-au dublat în ultimii cinci ani, corupția, lipsa de investiții și exodul personalului medical sunt în continuare o năpastă.

Tradiția de a grăbi tratamentul medical prin mici șpăgi este extrem de greu de distrus. Mai îngrijorătoare sunt sumele mari de bani delapidate prin contracte umflate cu furnizorii de echipament și provizii.

Eurostat consideră că România cheltuie cei mai puțini bani pe sănătate din UE, atât pe cap de locuitor (1/13 din cât dă Luxemburg, fruntașa UE) cât și ca procent din PIB. Niciun spital de stat nou nu a fost construit după căderea comunismului în 1989. UE a oferit 170 de milioane de euro pentru a finanța construcția, dar nicio lucrare nu a fost începută. Străvechile clădiri existente sunt bombe cu ceas biologice. În decembrie anului trecut, 39 de bebeluși au fost infectați cu o superbacterie rezistentă la antibiotice, chiar într-una dintre cele mai bune maternități din țară. România are cea mai mare rată de infecții intraspitalicești.

Deși țara produce un număr mare de absolvenți de medicină, mulți nu stau să lucreze. De când a intrat în UE în 2007, România a pierdut 15.000 – 20.000 de doctori, care s-au mutat în căutare de un salariu mai bun. Asta înseamnă că o treime din posturile din spitale sunt vacante. Doar 10% din doctori lucrează în mediul rural, unde sunt „avanposturi” cu personal puțin și slab echipate. De aceea, unul din patru români are acces insuficient la servicii medicale, recunosc oficialii de la ministerul Sănătății.

Guvernul (n.red. articolul face referire la guvernul PSD) vrea să arate că se fac progrese. Salariile medicilor cresc mai repede decât ale altor angajați, cu 88% până la 122% peste media națională în ultimii cinci ani. În schimb, doctorii sunt nevoiți să semneze declarații anticorupție. Pe 15 iulie, ministrul de atunci al Sănătății a anunțat că trimite pacienți „sub acoperire” în spitale să prindă angajații corupți. Primul era prins a doua zi.

Dar mai sunt multe de schimbat. Adaptarea vechilor spitale la standardele medicale din prezent ar putea costa mai mult decât construirea unora noi, a spus pentru The Economist Cristian Vlădescu, șeful Școlii Naționale de Sănătate Publică, deși asta ar fi dificil din punct de vedere politic. Eliminarea corupției va dura ani de zile: Până atunci, concluzionează revista britanică, mai bine să nu te îmbolnăvești în România.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here