Ministerul Finanțelor anunță marți rectificarea bugetară. Cîțu: PSD nu a prevăzut în buget plata pensiilor pentru ultimele două luni din 2019

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Ministerul de Finanțe urmează să publice marți, la ora 9.00, ultima rectificare bugetară pentru anul 2019. Execuţia bugetară îi constrânge pe liberali fie să mărească deficitul la 4% din PIB şi să păstreze nivelul asumat de cheltuieli, fie să-l reducă sub 3% din PIB, ceea ce înseamnă tăieri la cheltuieli de 10 miliarde de lei scrie Ziarul Financiar.

Sursa citată mai precizează că se va merge pe prima variantă, pentru că pensiile şi salariile pen­tru ultimele două luni sunt deja asu­mate, iar cheltuielile de investiţii sunt deja prea mici pentru a mai putea avea spaţiu de manevră.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, a acuzat la preluarea mandatului că din veniturile programa­te lipsesc 20 de miliarde de lei, 10 miliarde din neîncasarea ve­niturilor la buget şi 10 miliarde din neîncasarea banilor de la UE.

Astfel, deficitul bugetar după nouă luni din an este în jur de 27 de miliarde de lei şi reprezintă 2,6% din PIB. Prin urmare, guvernul este pus în situaţia de a reduce cheltuielile, în loc să poată face o rectificare pozitivă cum s-a întâmplat în anii anteriori.

Plata pensiilor pentru ultimele două luni din an nu a fost inclusă de PSD în buget

Cîțu a declarat luni la B1 TV, că executivul PSD nu a prevăzut în buget banii pentru plata pensiilor pentru ultimele două luni ale anului. Însă, sumele vor fi incluse la rectificarea bugetară, a dat asigurări ministrul Finanțelor.

„La multe ministere, acești bani nu erau în buget. Veți vedea la rectificare că banii de pensii nu erau incluși în bugetele multor ministere și a trebuit să-i includem acum. De aici apare acest deficit mai mare. Nu tăiem, plătim toate facturile. (…) Nu facem rost de bani, ne împrumutăm, asta facem. Trebuie să plătim cumva aceste facturi și nu este cinstit să tăiem de la unii”, a declarat Florin Cîțu.

El a mai spus că rectificarea bugetară pornește de la o execuție bugetară dezastruoasă lăsată în urmă de PSD. „Avem probleme pe partea de venituri, în special, venituri care au fost supraestimate la începutul anului. Avem și o mare parte din venituri pe fonduri europene care nu au fost realizate și nu se vor realiza. Asta este realitatea cu care pornim la această rectificare bugetară și, în același timp, cheltuieli care sunt mai mari decât cele care au fost bugetate. La Casa de Sănătate avem trei sau patru luni de concedii medicale neplătite. Aici e o sumă aproape de 1,3 miliarde de lei. Avem o problemă la contribuții, care au fost supraestimate”, a spus Cîțu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here