Ministrul care îi dă fiori lui Dacian Cioloș a fost secretar de stat în Guvernul… Cioloș

Dacian Cioloș a criticat, în urmă cu două zile, declarația ministrului Educației, Monica Anisie, pe marginea rezultatelor la testele PISA. Liderul PLUS a declarat, revoltat: „Ministrul Educației, Monica Anisie, ne spune că nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm. Că evaluarea de la Testele PISA nu pune accent pe ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor în situații concrete de viață. Seninătatea doamnei ministru ne dă fiori”.

”Sistemul de educație din România nu e în stare să formeze tineri capabili să se descurce în situații concrete de viață, dar ministrul Educației ne spune să stăm liniștiți, pentru că elevii știu,” a mai scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Ce a omis să precizeze Dacian Cioloș este că ministrul pe care îl critică a fost membru și în cabinetul pe care l-a condus ca premier, în urmă cu trei ani. În februarie 2016, Monica Anisie, în prezent ministru al Educației, a fost numită secretar de stat în cadrul aceleiași instituții. Instalarea lui Anisie pe acel post a fost semnată de premierul în exercițiu de la acea dată, Dacian Cioloș.

„Având în vedere solicitarea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice (…), prim-ministru emite prezenta decizie: (…) începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Monica Cristina Anisie se numește în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice”, se arată în documentul consultat de Universul.net.

Iată postarea integrală a lui Dacian Cioloș, din 3 decembrie, în care critică atitudinea fostei membre a Guvernului pe care l-a condus:

”Rezultate dezamăgitoare pentru sistemul românesc de educație la Testele PISA din 2018: aproape 50% dintre ei nu sunt capabili să își folosească cunoștințele învățate la școală în viața de zi cu zi. De exemplu, elevii au fost puși să compare distanța totală pe două rute alternative sau să convertească prețurile într-o monedă diferită. La asemenea teste, România are, în 2018, rezultate chiar mai slabe decât în 2012 sau în 2015. Comentând situația, ministrul Educației, Monica Anisie, ne spune că nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm. Că evaluarea de la Testele PISA nu pune accent pe ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor în situații concrete de viață.

Seninătatea doamnei ministru ne dă fiori. Sistemul de educație din România nu e în stare să formeze tineri capabili să se descurce în situații concrete de viață, dar ministrul Educației ne spune să stăm liniștiți, pentru că elevii știu. În fapt, este o tragedie: elevii români învață după un curriculum care nu are legătură cu viața reală. Dincolo de resurse, de finanțarea învățământului, de baza materială precară, de numărul de copii dintr-o clasă, rezultatele de la Testele PISA țin de modul în care profesorii reușesc să-i facă pe elevi să creadă că sunt capabili să rezolve probleme din viața reală.

Programa școlară din România este depășită, manualele arată, cele mai multe dintre ele, mai rau decât cele din perioada comunistă. Copiii se plictisesc la ore pentru că materiile le sunt predate ca acum 30 de ani. Ne facem că nu știm toate acestea și vorbim despre reforme pe hârtie, despre educație subfinanțată, despre profesori prost plătiți. Dar niciodată nu punem degetul pe rană. Nu ne ducem la originea dezastrului. Cauzele sunt multe, însă, înainte de toate, trebuie să schimbăm filosofia de funcționare a sistemului. Trebuie să înțelegem că, dincolo de experimentele pe care le face un ministru sau altul, de promisiunile neonorate ale unui partid sau ale altuia, important este ce produce sistemul românesc de educație.

Nu mai putem continua cu o abordare fals competitivă în urma căreia tinerii ies din școală incapabili să-și asume proactiv un loc și un rost în societate. Cei mai mulți dintre antreprenorii cu care am stat de vorbă în ultima vreme ne spun că trebuie să-i califice pe tineri la locul de muncă, indiferent că este vorba despre absolvenți de școală generală, de liceu sau de facultate. Da, avem nevoie de un pact adevărat pe educație. Reforma învățământului din România este o urgență. Trebuie să fie prioritatea zero a oricărui guvern responsabil, căruia îi pasă de soarta acestei țări. Iar reforma trebuie făcută împreună cu cei mai buni specialiști pe care România îi are. Din țară și din diaspora.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here