Ministrul german de Externe se opune retragerii armamentului nuclear american din țara sa

Foto: US Air Force

Ministrul de externe german Heiko Maas a pledat pentru dezarmare nucleară în timpul unei vizite efectuate vineri în oraşul japonez Hiroshima, dar s-a pronunţat împotriva unei retrageri unilaterale a armelor atomice staţionate de către SUA în Germania, informează agenţia DPA, citată de Agerpres.

„Nu are rost o deplasare a armelor nucleare dintr-o ţară în alta. Dacă ar trebui să dispară, atunci să dispară de peste tot”, a spus Heiko Maas, reacţionând astfel şi unor cereri venite din interiorul formaţiunii sale, Partidul Social-Democrat (SPD), privind retragerea acestor arme.

„În privinţa dezarmării nucleare, avem nevoie mai presus de orice de acorduri pe o bază extinsă”, a argumentat şeful diplomaţiei germane.

Potrivit unor comentatori, circa 20 de bombe nucleare americane se află în continuare în bazele militare create de SUA în Germania în perioada Războiului Rece în cadrul politicii de descurajare elaborate de NATO.

Venit în Japonia pentru reuniunea miniştrilor de externe din statele G20, Heiko Maas a depus o coroană de flori la Hiroshima în memoria celor peste 140.000 de victime ale primului atac cu bombă atomică efectuat de SUA la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. El s-a întâlnit şi cu supravieţuitori ai acelui atac şi le-a vorbit studenţilor de la Hiroshima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here