Ministrul Mediului le cere primarilor să colecteze lâna și pieile de miei ca să nu fie aruncate în natură

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, aflat în Harghita, a făcut, vineri, un apel la primăriile din ţară să organizeze acţiuni de colectare a lânii şi a pieilor de miei, pentru ca acestea să nu ajungă în natură, de Paşti, ci să fie reciclate sau neutralizate, transmite Agerpres.

Tanczos Barna a dat exemplul primăriei din localitatea Mădăraş, care a organizat, vineri, o astfel de acţiune, unde a fost prezent. 


„Se apropie sărbătorile pascale, atât la catolici cât şi la cei de religie ortodoxă. În această perioadă, an de an, ajung în natură sute poate mii de tone de lână şi de piei de miei, pentru că în momentul de faţă nu există o industrie de reciclare, nu există o industrie care să proceseze aceste materii prime. Fac un apel către toate autorităţile publice locale, să ia exemplul primăriilor din judeţul Harghita.De exemplu, primăria din Mădăraş a organizat astăzi o acţiune, ‘Marea Debarasare’, unde s-au colectat câteva tone de lână şi, cu ocazia sărbătorilor pascale, vor organiza şi colectarea pieilor de miei. Este un exemplu bun de urmat. (…) În cazul în care nu se găseşte nicio societate care să proceseze pielea de miel, în cazul de faţă, sau lâna, ele ajung în incineratoare autorizate şi vor fi neutralizate”, a declarat ministrul Mediului, pentru AGERPRES.

El a adăugat că în zona Ciuc se organizează, în fiecare an, acţiuni de colectare a deşeurilor şi a îndemnat autorităţile publice locale să fie un catalizator şi să contribuie la schimbarea de mentalitate în acest domeniu.
 


„Cu ocazia venirii primăverii, tot aici, în regiunea noastră, se organizează aproape în fiecare comună ‘Marea Debarasare’, împreună cu societăţile de salubrizare, şi cantităţi uriaşe, sute de tone de deşeuri ajung în depozite, în gropi de gunoi autorizate, ajung la reciclare, sunt colectate selectiv şi alimentează, practic, economia, alimentează economia circulară. Apelul meu către autorităţile publice locale este să ia în serios acest rol de catalizator, de un bun exemplu, şi să contribuie la schimbările de mentalitate de care avem nevoie ca nici terenurile, nici râurile, nici şanţurile să nu fie pline de deşeuri”, a conchis Tanczos Barna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here