Mișcare bruscă: Turcia îşi închide spaţiul aerian tuturor avioanelor rusești care se duc în Siria

Turcia şi-a închis spaţiul aerian avioanelor ruseşti care se duc în Siria, anunţă sâmbătă ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, potrivit agenţiilor turce de presă, relatează AFP, preluată de News.ro.

„Am închis spaţiul aerian avioanelor militare ale Rusiei – dar şi avioanelor civile – cu destinaţia Siria”, anunţă Mevlut Cavusoglu, fără să precizeze care este motivul acestei decizii.
Şeful diplomaţiei turce anunţă că i-a comunicat această decizie omologului său rus Serghei Lavrov, care i-a comunicat-o preşedintelui rus Vadimir Putin.

Această interdicţie urmează să fie valabilă timp de trei luni de zile, precizează ministrul turc, în contextul în care autorizaţii de acest tip se înnoiesc trmisterial.

Rusia, unul dintre principalii susţinători ai regimului lui Bashar al-Assad de la începutul războiului cvil dn Siria, în 2011, nu a reacţionat imediat.

Unii experţi consideră că această închidere a spaţiului aerian turc riscă să complice sarcina armatei ruse, foarte prezentă în Siria.

Turcia, un stat membru NATO, depune eforturi, de la începutul războiului rus în Ucraina, să faciliteze o mediere între Moscova şi Kiev şi a refuzat, până în prezent, să se alăture sancţiunilor impuse de către Occident Rusiei, având grijă să păstreze, astfel, o linie deschisă la Kremlin.

Turcia a găzduit în două rânduri negocieri directe între cele două părţi beligerante, la 10 martie, la nivel de miniştri, la Antalya (sud), şi la 29 martie la Istanbul.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a apropiat de Moscova în ultimii ani, după o serie de neînţelegeri şi de tensiuni cu Occidentul.

Turcia şi Rusia au reuşit să depăşească o criză, după ce un avion de vânătoare rus a fost doborât de către turci, în 2015.

Care e atmosfera la Kremlin? Se caută scenarii de încheiere a războiului prin negocieri, dar numai dacă Putin nu pierde popularitate. Rezultatul e prost

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here