Moscova a trimis SUA și NATO harta cu sfera sa de influență și cere ca discuția să înceapă „încă de mâine”

Sursa: pxfuel.com

Rusia a prezentat, vineri, două propuneri de tratate privind o limitare a influenţei militare a Statelor Unite şi NATO în vecinătatea sa şi vrea să negocieze ”începând de sâmbătă” cu Statele Unite aceste măsuri pe care le prezintă drept esenţiale în vederea împiedicării unei escaladări a tensiunilor, relatează AFP, preluată de News.ro.

Aceste documente sunt publicate pe fondul unei intensificări a tensiunilor ruso-occidentale în centrul cărora se află Ucraina.

Americanii şi europenii îi acuză pe ruşi de pregătirea unei ofensive militare în Ucraina.

Cele două texte – denumite ”Tratat între Statele Unite şi Federaţia rusă prvind garanţii de securitate” şi ”Acord privind măsuri de asigurare a securităţii Federaţiei ruse şi unor state membre (NATO)” – prevăd o interzicere a oricărei noi extinderi a NATO şi a instalării unor baze americane în ţări din fostul spaţiu sovietic.

”Este esenţial ca garanţiile de securtate pentru Rusia să fie puse pe hârtie şi să aibă forţă de drept”, a subliniat adjunctul diplomaţiei ruse Serghei Riabkov, care a prezentat presei aceste documente, predate săptămâna aceasta unei oficiale de rang înalt din cadrul diplomaţiei americane.

El propune totodată deschiderea unor negocieri începând ”încă de mâine, în sensul propriu al cuvântului, sâmbătă, 18 decembrie” şi a anunţat că Moscova le-a propus americanilor ca aceste negocieri să aibă loc la Geneva.

În opinia sa, aceste propuneri sunt mjlocul restabilirii unei cooperări ruso-occidentale, ”în absenţa totală a încrederii” reciproce şi ţinând cont de politica ”agresivă” a NATO ”în vecinătatea Rusiei”.

Riabkov consideră că este vorba despre o ”relansare a relaţiei de la o pagină albă”.

Între alte obligaţii, aceste tratate interzic Statelor Unite să înfiinţeze baze militare în orice ţară care a făcut parte din fosta URSS care nu este membră NATO şi ”să nu le folosească infrastructura în vreo activitate militară sau să dezvolte o cooperare militară bilaterală”.

Toate statele membre NATO s-ar angaja, de asemenea, să numai extindă niciodată Alianţa Nord-Atlantică – mai ales în Ucraina – şi să nu desfăşoare nico activitate militară pe teritoriul Ucranei şi în alte state din Europa de Est, din Caucazul de Sud şi din Asia Centrală”.

Washngtonul, NATO şi Uniunea Europeană (UE) acuză Rusia de faptul că a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina şi de pregătirea unei agrsiuni militare.

Occidentul ameninţă Rusia cu sancţiuni fără precedent în cazul unei invazii, însă par să excludă orice intervenţie militară.

Kremlinul respinge aceste acuzaţii şi acuză, din contră, că Rusia este ameninţată de NATO, care înarmează Kievul şi îşi multiplică desfăşurările unor mijloace aeriene şi maritime în regiunea Mării Negre.

Boris Johnson și virtutea faptului de a da socoteală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here