Nu s-au lăsat până nu l-au găsit: 13% dintre americani cred că Bill Gates e în spatele pandemiei

Sursa: Pixabay

„Teoria conform căreia numărul deceselor legate de coronavirus a fost exagerat este susținută de aproape 30% dintre americani, comparativ cu doar 13% care consideră că Bill Gates este în spatele pandemiei coronavirusului”, relevă un raport recent, referitor la diferitele forme ale dezinformării asupra Covid-19 şi consecinţele lor.

„Teoriile conspiraționiste mai abstracte tind să găsească cea mai mare aderenţă, probabil din cauza generalității lor mai mari. Cu cât este mai generală ideea dubioasă, cu atât este mai ușor pentru indivizi să completeze cu detalii specifice, folosind sistemul de credințe existent și alte predispoziții.

Această linie de raționament este în concordanță cu dovezile empirice care demonstrează că întrebările generale despre teoriile conspirației (de exemplu, o conspirație privind asasinarea președintelui Kennedy) sunt mai populare decât versiunile care indică un ticălos anume. Idei precum acestea pot găsi, de asemenea, sprijin, deoarece politicienii și personalitățile media au un ecou asupra acestora adesea doar în moduri foarte generale și abstracte.

În schimb, dezinformarea mai specifică despre tratamentul și transmisibilitatea COVID-19 găsește mai puțin sprijin. De exemplu, doar 12% dintre respondenți sunt de acord că injectarea dezinfectantului în corp poate preveni sau vindeca boala COVID-19. În timp ce factorii de decizie politică și oficialii din domeniul sănătății publice ar trebui să fie îngrijorați de faptul că cineva crede acest lucru, sprijinul relativ slab semnalează, pe de o parte, rezistența publicului larg la unele dezinformări periculoase, chiar și atunci când ele sunt răspândite de președinte. Pe de altă parte, nivelurile scăzute de sprijin sugerează, de asemenea, că ar putea fi necesară o abordare îngustă pentru a aborda unele convingeri. De exemplu, comunicatorii din domeniul sănătăţii, împreună cu companiile de servicii de socializare și internet, ar putea programa avertismente pentru persoanele care caută termeni legați de dezinfectant și COVID-19. Comunicatorii ar putea viza, de asemenea, profesioniștii din domeniul sănătății, care ulterior pot aborda probleme specifice cu pacienții lor cu cel mai mare risc (în ceea ce privește sănătatea lor sau susceptibilitatea percepută la dezinformare)”

Documentul integral – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here