O companie britanică testează un vaccin anti-COVID din generația a doua, sub formă de plasture, care ar putea oferi imunitate pentru zeci de ani

O companie din Marea Britanie va începe în curând testele clinice ale unui vaccin de a doua generație împotriva Covid-19, un plasture cutanat ușor de administrat care utilizează celule T pentru a ucide celulele infectate și ar putea oferi o imunitate de durată mult mai lungă decât vaccinurile actuale, chiar zeci de ani, a scris The Guardian luni.

Compania Emergex a fost înființată în Abingdon, în 2016, pentru a dezvolta vaccinuri cu celule T, o creație a profesorului Thomas Rademacher, directorul executiv al companiei și profesor emerit de medicină moleculară la University College London.

Vaccinurile pregătesc celulele T pentru a elimina rapid celulele infectate din organism după infectare, prevenind astfel înmulțirea virusului și îmbolnăvirea. În timp ce anticorpii produși de actualele vaccinuri Covid se lipesc de virus și îl împiedică să infecteze celulele, celulele T găsesc și distrug celulele infectate. Celelalte vaccinuri, cum ar fi vaccinurile Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Oxford University, produc, de asemenea, un răspuns al celulelor T, dar într-o măsură mai mică.

Noul vaccin va fi testat în Elveția, începând din 3 ianuarie

Emergex a primit undă verde de la autoritatea elvețiană de reglementare a medicamentelor pentru a efectua primele teste pe oameni, la Lausanne. În cadrul acestor teste 26 de persoane vor primi o doză mare și o doză mică din vaccinul experimental Covid-19, începând cu 3 ianuarie. Rezultatele intermediare ale experimentului sunt așteptate în iunie.

Este prima dată când un organism de reglementare a aprobat intrarea în studii clinice a unui vaccin împotriva Covid-19 al cărui unic scop este de a genera un răspuns țintit al celulelor T în absența unui răspuns al anticorpilor, iar aceste celulele T caută celulele infectate și le omoară”, a declarat Robin Cohen, directorul comercial al companiei.

Folosind analogia cu un asteroid care lovește o planetă, Cohen a explicat: „Virusul este asteroidul: trage în planetă și un cod viral, o semnătură pentru acel virus, este afișat rapid pe toată suprafața. Aceste semnături sunt citite de celulele T ca străine, iar celulele T ucid celula infectată înainte ca aceasta să poată produce noi viruși vii.

Imunitate de lungă durată

Vaccinurile actuale împotriva Covid-19 provoacă în principal un răspuns al anticorpilor care scade în timp, ceea ce înseamnă că oamenii au nevoie de doze de rapel pentru a menține protecția împotriva virusului. Vaccinul Emergex funcționează diferit, ucigând rapid celulele infectate. Aceasta înseamnă că ar putea oferi o imunitate de lungă durată – posibil timp de zeci de ani – și ar putea fi, de asemenea, mai bun în lupta împotriva mutațiilor virusului, a spus Cohen.

Un studiu publicat în Nature săptămâna trecută a arătat că unii oameni suferă de „infecție abortivă” când virusul intră în organism, dar este eliminat de celulele T ale sistemului imunitar în stadiu incipient.

Oamenii de știință au spus că descoperirea ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care vizează răspunsul celulelor T, care ar putea produce o imunitate mult mai durabilă.

Este luată în calcul și combinarea cu alte vaccinuri

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London, a spus că se îndoiește că un vaccin cu celule T „ar putea face treaba singur”, dar ar putea juca un rol complementar, într-o abordare combinată în care sunt folosite vaccinuri diferite pentru prima, a doua și a treia doză.

El a spus că vaccinurile ARNm, cum ar fi vaccinul Pfizer/BioNTech, funcționează atât de bine, deoarece produc un răspuns puternic de anticorpi neutralizanți. Vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi mai eficient împotriva Covid decât AstraZeneca/Oxford, care provoacă un răspuns mai puternic al celulelor T.

Dar un vaccin cu celule T ar putea fi folosit pentru a completa alte seruri, a spus el, deoarece vaccinurile cu celule T ar putea fi mai rezistente la mutațiile virusului. „Anticorpii sunt foarte sensibili la mutații, în timp ce celulele T pot vedea multe alte părți ale virusului. Poate că acesta este un punct forte pentru vaccinurile cu celule T.

El a precizat că ideea vaccinurilor cu celule T nu este nouă – de exemplu, prof. Sarah Gilbert, profesorul de la Universitatea din Oxford, care a dezvoltat testul AZ/Oxford, lucrează la acest tip de vaccinuri împotriva gripei de mai bine de un deceniu.

Vaccinul va fi administrat sub formă de plasture cutanat cu micro-ace

Cohen a spus că partea dificilă a fost elaborarea mecanismului de livrare a vaccinului Emergex către sistemul imunitar. Rademacher și echipa sa au optat pentru particule minuscule de aur acoperite cu peptide (biți de proteine) concepute pentru a genera răspunsul celulelor T în organism.

Vaccinul va fi administrat în cele din urmă ca un plasture cutanat, de mărimea unei unghii, cu micro-ace care eliberează substanța activă în câteva secunde. Poate fi păstrat până la trei luni la temperatura camerei, spre deosebire de alte seruri care trebuie ținute la congelator sau la frigider.

Noul vaccin ar putea fi disponibil din 2025

Studiul asupra noului vaccin va fi condus de profesorul Blaise Genton de la Centrul de îngrijire primară și sănătate publică de la Universitatea din Lausanne, Elveția. „Această nouă abordare științifică interesantă pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva Sars-CoV-2 abordează nevoia de a genera un răspuns al celulelor T pentru a genera imunitate pe termen lung”, a spus el.

Cu toate acestea, vaccinul Emergex nu va fi disponibil mai devreme de 2025, intervalul de timp obișnuit pentru dezvoltarea unui astfel de ser. Anul trecut, vaccinurile Covid au fost dezvoltate în câteva luni, deoarece procesul de reglementare a fost accelerat, dar urgența a trecut, a explicat Cohen.

Emergex testează pe oameni un alt vaccin cu celule T, împotriva febrei Dengue, în cadrul unui studiu separat, tot în Elveția, ale cărui rezultate sunt așteptate în ianuarie.

Jumătate din populația planetei este expusă riscului de febră Dengue, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, și nu există un tratament sau un vaccin specific pentru aceasta.

Emergex dorește, de asemenea, să-și implementeze vaccinurile cu celule T împotriva gripei, Zika, Ebola și a altor infecții.

Dr. Andrew Freedman, specialist în boli infecțioase la facultatea de medicină de la Universitatea Cardiff, a declarat săptămâna trecută: „Un vaccin care stimulează imunitatea celulelor T împotriva diferitelor ținte de proteine ​​virale care sunt împărtășite între multe coronavirusuri diferite ar completa vaccinurile noastre de vârf care induc anticorpi neutralizanți”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here