O nouă provocare colosală bate deja la uşă. Apar primele pierderi în lupta cu noile tulpini ale coronavirusului

Sursa: Pixabay

După primul şoc, legat de răspândirea agresivă, tulpina sud-africană de Sars-CoV-2 îl pune acum pe masă pe al doilea: rezistenţa surprinzătoare la vaccinurile aflate pe piaţă. Care este tabloul general în acest moment – de la ce au aflat cercetătorii şi până la ce decizii au luat deja guvernele ori sunt pe cale să ia?

Africa de Sud a anunţat, duminică, suspendarea temporară a programului de vaccinare împotriva COVID-19, care urma să înceapă în următoarele zile cu un milion de vaccinuri dezvoltate de Oxford şi AstraZeneca, după un studiu care a dezvăluit eficienţa „limitată” împotriva mutaţiei sud-africane, notează AFP, preluată de Agerpres.

Studiul, realizat de Universitatea Witwatersrand din Johannesburg şi care nu a fost examinat deocamdată de instituţii similare, afirmă că vaccinul britanic oferă o „protecţie limitată împotriva formelor moderate ale bolii cauzate de varianta sud-africană, la adulţii tineri”.

„Este o problemă temporară, trebuie să suspendăm vaccinurile AstraZeneca până când vom rezolva aceste probleme”, a declarat duminică ministrul sănătăţii, Zweli Mkhize, într-o conferinţă de presă organizată online.

Potrivit primelor rezultate, acest vaccin este eficient numai 22% împotriva formelor moderate ale virusului. Nu sunt disponibile încă rezultate privind eficienţa sa împotriva formelor severe.

Cercetarea a fost realizată pe 2.000 de voluntari cu vârste în jur de 31 de ani. O versiune (a vaccinului Oxford/AstraZeneca) pentru tulpina sud-africană este în pregătire, susţine cercetătoarea britanică Sarah Gilbert, care coordonează dezvoltarea vaccinului, la Universitatea din Oxford. Când ar putea fi gata noua formulă? Răspunsul nu este încă prea clar. Cercetătorilor „le-ar plăcea mult” să fie gata pentru toamnă, susţine Gilbert.        

„Aceste rezultate ne obligă să regândim modul de a aborda pandemia”, a estimat Shabir Madhi, profesor în vaccinologie la Universitatea Witwatersrand, care se ocupă de studiu în Africa de Sud. 

Ce veşti vin dinspre BionTechPfizer, Novavax şi Johnson & Johnson

Speranţe foarte mari, legat de combaterea tulpinii sud-africane a Sars-CoV-2, nu vin pentru moment nici din alte zone. De exemplu, un studiu britanic, dat publicităţii recent, relevă că vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea proteja mai puţin împotriva infectării cu varianta care circulă în Africa de Sud.

Studiul, publicat marţi, a folosit probe sangvine de la 26 de persoane care au primit prima doză a vaccinului Pfizer cu trei săptămâni înainte de a fi testaţi pentru a vedea dacă inocularea va proteja împotriva a două variante ale virusului SARS-CoV-2 – varianta britanică, cunoscută sub denumirea B1.1.7, şi varianta sud-africană, care conţine mutaţia E484K.

În urma analizei probelor de ser recoltate, toţi participanţii, cu excepţia a şapte persoane, aveau niveluri de anticorpi suficient de ridicate pentru a neutraliza virusul – şi anume, a proteja împotriva infecţiei, au precizat cercetătorii.

Cu toate acestea, când oamenii de ştiinţă au adăugat toate mutaţiile-cheie aflate în varianta B1.1.7, au descoperit că eficacitatea vaccinului a fost afectată, în medie, cu o concentraţie de două ori mai mare de anticorpi necesari pentru neutralizarea virusului.

Când a fost adăugată şi mutaţia E484K, au fost necesare niveluri încă şi mai ridicate de anticorpi pentru neutralizarea virusului, cu o medie de 10 ori mai mulţi anticorpi necesari, au spus cercetătorii.

Dami Collier, unul dintre coordonatorii cercetării, a afirmat că descoperirile sugerează ”că e posibil ca o proporţie semnificativă de persoane peste 80 de ani să nu fi dezvoltat anticorpi protectori neutralizanţi împotriva infecţiei la trei săptămâni după prima doză de vaccin”.

Date ale unor studii clinice publicate anterior, referitoare la alte două vaccinuri împotriva COVID-19 – produse de Novavax şi Johnson & Johnson – au descoperit de asemenea că varianta sud-africană le reduce abilitatea de a proteja împotriva bolii.

Ecouri

Situaţia critică din Africa de Sud reverberează tot mai puternic dincolo de continent. În Australia, ministrul Sănătății, încearcă să calmeze spiritele inflamate de anunţul autorităţilor de la Pretoria. „În prezent, nu există dovezi care să indice o reducere a eficacității vaccinurilor AstraZeneca sau Pfizer în prevenirea bolilor severe și a decesului. Obiectivul fundamental este cel de a proteja sănătatea”, a declarat Greg Hunt, ministrul Sănătătţii de la Canberra, citat de Reuters.

Intervenţia oficialului a venit totodată şi în contextul în care ţara sa este pe punctul de a aproba utilizarea vaccinului AstraZeneca, după ce în ianuarie primise undă verde şi produsul dezvoltat de BioNTech/Pfizer.

Context

Pe ultimele locuri în cursa mondială a vaccinurilor, Africa de Sud, oficial ţara cea mai afectată de coronavirus de pe continent, cu peste 1,5 milioane de cazuri şi mai mult de 46.000 de decese, a primit luni prima livrare de un milion de vaccinuri. O livrare de 500.000 de doze suplimentare este de aşteptată în februarie, notează Agerpres.

Este vorba în totalitate despre vaccinuri AstraZeneca/Oxford produse de Serum Institute of India. Primele doze erau destinate prioritar celor 1,2 milioane de lucrători din domeniul sănătăţii.

„În următoarele patru săptămâni, vom avea vaccinuri Johnson&Johnson şi Pfizer”, a dat asigurări Zweli Mkhize. Discuţiile cu alte companii farmaceutice sunt, de asemenea, în desfăşurare, în special cu Moderna şi cu producătorul rus de vaccinuri Sputnik V, a adăugat el.

Ministrul sud-african al sănătăţii a anunţat recent că a rezervat 20 de milioane de vaccinuri Pfizer/BioNTech.

Cele 1,5 milioane de vaccinuri AstraZeneca obţinute de Africa de Sud, care vor expira în aprilie, vor fi păstrate până când oamenii de ştiinţă vor da indicaţii clare privind utilizarea lor, a precizat el.

„Va dura mai mult timp pentru a fi produsă a doua generaţie de vaccin pentru a lupta împotriva tuturor variantelor”, a avertizat deja Salim Abdool Karim, epidemiolog şi copreşedinte al comitetului ştiinţific din cadrul Ministerului sud-african al Sănătăţii.

Africa de Sud intenţionează să vaccineze cel puţin 67% din populaţie până la sfârşitul anului, circa 40 de milioane de persoane.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford a fost aprobat de mai multe ţări, dar unele au preferat să îl recomande numai celor până în 65 de ani, din cauza datelor insuficiente privind persoanele mai în vârstă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here