O piesă și un joc video au declanșat un val de ură în Franța. „Ceea ce-i foarte diferit în acest caz este că revolta vizează o întreagă generație”

În Franța a apărut recent un scandal care are în centrul atenției generația de tineri care au vârsta de 10 și 11 ani. De câteva zile, copiii născuți în 2010 au devenit ținta unei campanii de cyberstalking (utilizarea internetului sau a altor mijloace electronice pentru a urmări sau hărțui o persoană, un grup sau o organizație) condusă de adolescenții puțin mai mari. Pe rețelele sociale populare pentru adolescenți, cum ar fi TikTok și Twitter, elevii de clasa a șasea din Franța născuți acum un deceniu sunt batjocoriți și insultați, iar în anumite cazuri chiar amenințați că vor fi bătuți.

Astfel, unii dintre copii au refuzat să mai meargă la școală din cauza acestei campanii, iar pentru a soluționa acest scandal a fost nevoie de intervenția ministrului Educației Naționale, Jean-Michel Blanquer, scrie cotidianul Le Figaro.

Joi, 16 septembrie, pentru a calma valul de comentarii, ministrul Educației din Franța a făcut o declarație publică în care a subliniat că „există o mișcare în creștere care constă în batjocorirea elevilor din clasa a VI-a și a elevilor născuți în 2010”.

„Campania aceasta de bullying este evident stupidă și contrară valorilor noastre”, a transmis Jean-Michel Blanquer într-un videoclip postat pe Twitter, întrebându-se ce este în neregulă cu tinerii născuți în 2010.

De asemenea, oficialul guvernamental de la Paris a avertizat că orice elev prins că recurge la bullying va fi pedepsit, adăugând că părinții copiilor agresați vor putea raporta astfel de incidente printr-o linie telefonică. Totodată, ministrul francez a cerut profesorilor să fie „foarte atenți” și să aplice procedurile adecvate de disciplină și sancționare în astfel de situații.

Acest conflict între generații a pornit de la jocul video online Fortnite.

Totul a început după ce jucătorii mai experimentați au început să critice generațiile tinere pentru că membri acesteia nu respectă regulile și codurile etice ale jocului.

În urmă cu opt luni, a fost lansată o petiție online intitulată „Banning FortKids from Tiktok”. Aceasta avea rolul de a le interzice tinerilor generației 2010 accesul la joc, însă, deocamdată, petiția a strâns doar câteva sute de semnături.

Conflictul a explodat în momentul în care tânăra cântăreață Pink Lily a lansat pe 16 august 2021 o melodie numită „Pop it Mania”, în care se autointitulează ea însăși și alte fete de vârsta ei „Regina anului 2010”.

Videoclipul, vizionat de peste 6 milioane de ori într-o lună, a strâns aproape 400.000 de reacții negative și doar 76.000 de aprecieri, iar secțiunea „comentarii” a fost dezactivată din cauza durității acestora.

Melodia laudă generația 2010 și dar și „Pop it”, un obiect format dintr-o serie de bule de silicon colorate dispuse pe un platou și care poate fi stâns cu degetele mâinilor, producând un efect similar cu cel al foliei cu bule. Această melodie a devenit pretextul principal al adolescenților de a-i agresa pe copiii de 10 și 11 ani.

Sub hashtag-ul #anti2010, pe rețelele sociale este criticat și stilul de îmbrăcăminte al fetelor din videoclipul „Pop it Mania” și în general al tinerilor din generația 2010, adolescenții mai mari consideru-l „depășit”. În același timp, tinerilor născuți în 2010 li se mai reproșează pe internet că nu își au locul într-o ordine prestabilită de „cei mari”, utilizatorii agresivi spunând în mai multe rânduri că tinerii generației 2010 „sunt imaturi și nu arată cool”.

Federația Părinților din Franța a îndemnat guvernul de la Paris și ministerul Educației Naționale să dezvolte un program de protejare a copiilor pe rețelele sociale, subliniind că intimidarea copiilor pe internet este complet inacceptabilă, potrivit Euronews.

„Chiar dacă un număr mare de copii cu vârsta de 10 ani nu folosesc platformele sociale, pentru cei care își petrec timpul acolo, este evident că sănătatea lor mentală și psihologică este afectată și pusă în pericol real”, au transmis reprezentanții Federației de părinți a elevilor din Franța.

La rândul său, SNPDEN, principala organizație a liderilor din sistemul de învățământ francez, a minimizat fenomenul. „Nu am văzut astfel de incidente în instituțiile de învățământ din Franța și nimeni dintre cei 70 șefi de instituții școlare care au participat la conferința națională a SNPDEN din această săptămână nu a auzit despre această mișcare pe rețelele sociale”, a declarat Bruno Bobkiewicz, secretarul general al organizației, citat de canalul de televiziune francez La Chaîne Info.

Totodată, reprezentanții acestei organizații au declarat că mai mulți tați și mame de elevi de clasa a VI-a născuți în 2010 au afirmat că copiii lor „nu sunt deloc preocupați de această campanie de hărțuire” în online.

Dintr-un alt unghi, Justine Atlan, directorul general al asociației E-enfance, care se ocupă cu lupta împotriva violenței digitale, a spus că această campanie de defăimare este un fenomen „care trebuie luat foarte în serios”.

Aceasta a precizat că, deși nu este necesar să „dramatizăm” situația, deoarece „privește o grupă de vârstă întreagă”, a amintit, într-o declarație pentru canalul național francez de știri France Info, că internetul este „o zonă în care legea este de multe ori încălcată”. De asemenea, Justine Atlan a salutat reacția autorităților la acest fenomen, subliniind că această campanie de defăimare se poate transforma într-o mare campanie de hărțuire cibernetică, care poate avea consecințe chiar și la locul de joacă, deși astăzi este dificil de preconizat care este adevărata amploare a fenomenului.

Hărțuirea se bazează de obicei pe respingerea diferențelor, însă mulți dintre francezi se întreabă, referitor la acest scandal între generații, cum pot fi hărțuiți niște copii doar din cauza unei date de naștere.

Psihologul francez Jean-Luc Aubert a încercat să răspundă la această întrebare, explicând că una dintre caracteristicile adolescenței constă în faptul că tinerii trebuie să simtă că aparțin unui grup care are propriile sale criterii, propriile legi și propriile sale rituri.

Problema este că există două tipuri de grupuri: pe de o parte, grupul sănătos, cel din care ești mândru că faci parte și unde îi respecți pe ceilalți, iar pe de altă parte, grupul nesănătos, care este format în general din indivizi fragili, care vor căuta mereu conflicte pentru a-și consolida unitatea, stigmatizându-i astfel pe cei pe care nu îi înțeleg. Aceștia din urmă vor căuta orice motiv pentru a se revolta împotriva celorlalți”, a declarat Jean-Luc Aubert pentru La Chaîne Info.

Acesta mai spune că problemă legată de data nașterii este doar un pretext. „De fapt, acest bullying este un fel de ritual care permite unui grup să accepte un alt grup. Dar, din nou, totul depinde de grupul care urmeză să fie acceptat. Există cazuri în care grupul nesănătos poate avea un ritual mult mai umilitor, care poate merge până la agresiune fizică, căci se teme de necunoscut, adică de ceea ce poate reprezenta celălalt grup”, subliniază psihologul Aubert, care mai spune că acest fenomen nu este nou, pentru că întotdeauna au existat grupuri care se protejează de alte grupuri.

„Rețelele sociale au multiplicat însă fenomenul. Cu toate acestea, în multe instituții, din fericire, s-a dezvoltat un sentiment sănătos de apartenență la grup, iar elevii nu încearcă să se revolte, unii împotriva altora, ceea ce explică de ce în multe unități de învățământ din Franța nu a apărut hashtag-ul #Anti2010”, a mai punctat psihologul Jean-Luc Aubert.

La rândul său, expertul educational Edouard Geffray a spus, într-o declarație pentru BFMTV, că „atunci când ne confruntăm cu fenomene de intimidare, acestea sunt fenomene care afectează în general un anumit student sau elev, motiv pentru care în ultimii ani sistemul de educație din Franța a creat mecanisme în fiecare instituție de învățământ pentru a lupta împotriva acestor incidente”.

„Ceea ce este foarte diferit în acest caz este tocmai faptul că revolta este o mișcare colectivă, care vizează o întreagă generație”, a punctat Edouard Geffray, adăugând însă că odată cu începerea noului an școlar francez s-a lansat în școli programul „Phare”, care presupune acțiuni „zilnice” de sensibilizare a elevilor cu privire la posibilele sancțiuni în caz de agresiune.

De altfel, nu este prima dată când apare un conflict între generații. Pe rețelele de sociale din Franța, noile generații sunt adesea criticate și batjocorite. În 2018, în preajma examenului de bacalaureat, elevii francezi din anii terminali născuți în anul 2000 au fost, de asemenea, atacați în mod agresiv de tinerii născuți la sfârșitul secolului XX.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here