Octavian Schen, directorul general al Monetăriei Statului, sfidează prevederile legale și își secretizează veniturile

Directorul general al Monetăriei Statului, Octavian Schen (foto dreapta) sfidează prevederile legale și își anonimizeze veniturile, dezvăluie Newsweek.ro.

Potrivit sursei citate, Monetăria Statului este condusă de un Director General în persoana lui Octavian Schen. Acesta lucrează în instituție din 1998, când s-a angajat ca electrician la secția mecano-energetic. A fost, dealtfel, cinci ani, electricianul instituției. A absolvit Grupul Școlar Industrial Energetic București, apoi a obținut o licență la ASE.

Schen a urcat în ierarhie trecând pe la contabilitate, reurse umane. Este Director general al Monetăriei Statului din 2010. În ultima sa declarație de avere (din decembrie 2020), Schen a decis să treacă la secret sumele de bani pe care le cîștigă ca Director, ștergându-le cu un marker negru. Acest aspect este ilegal.

A doua zi, Newsweek România a scris că Schen a completat corect declarația de avere în anii trecuți. Dintr-o Declarație de avere mai veche, aflăm că Schen a câștigat, în 2017, suma de 291.812 lei. Cum euro era 4,55 lei, rezultă că Schen câștiga lunar 5.300 euro. 

Ultima sa declarație de avere din 2020 este, însă, secretizată.

La acea dată, Newsweek România a contactat Monetăria statului pentru explicații. Răspunsul primit a fost că întreaga conducere este în ședință.

*Electricianul care conduce Monetăria statului rămâne în afara legii: averea și casele, tot la secret

O zi mai târziu, pe 11 februarie, Monetăria Statului a dat un comunicat de presă în care ceartă jurnaliștii că nu informează obiectiv: „Având în vedere evenimentele ultimelor zile, dar și pentru informarea corectă și obiectivă a opiniei publice, regăsiți mai jos  declarația de avere a Directorului General al Regiei Autonome MONETĂRIA STATULUI”.

*Averea, doar pentru jurnaliști

În comunicatul de presă sumele pe care le câștigă Schen nu mai sunt acoperite cu markerul.

De atunci, instituția a publicat numeroase alte comunicate de presă „îngropând” comunicatul cu Declarația de avere în care Schen își dezvăluie averea.

În schimb, la rubrica aferentă publicării declarațiilor de avere de pe www.monetariastatului.ro, Declarația de avere a lui Octavian Schen rămâne, în continuare, secretizată după cum se vede în facsimilul mai jos.

În Declarația sa de avere oficială, în continuare Schen a anonimizat informații despre terenurile pe care le deține și cine le deține. Același lucru l-a făcut cu clădirile pe care le deține, dar și cu banii pe care îi are în cont el și soția.

Aceasta este o ilegalitate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here