Orban, despre remanierea lui Nazare: „Ce m-a deranjat cel mai mult este faptul că a fost invocat acordul meu. Nu a avut nici acordul meu, nici al forurilor statutare ale PNL”

Foto: INQUAM/George Călin

Luldovic Orban a afirmat că a fost deranjat de faptul că premierul Florin Cîţu a invocat că a avut acordul său pentru revocarea lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru al Finanţelor. Liderul liberalilor a precizat că nu a existat nici un acord al său, nici al forurilor statutare ale PNL în acest sens.

„M-aţi mai întrebat legat de remaniere şi v-am spus că, în conformitate cu evaluare mea ca preşedinte al PNL, dar şi cu activitatea miniştrilor, eu ca preşedinte sunt mulţumit de activitatea miniştrilor PNL şi îi susţin. Ce m-a deranjat cel mai mult este faptul că a fost invocat acordul meu. Nu a avut nici acordul meu, nici al forurilor statutare ale PNL. De asemenea, ştiţi foarte bine că la şedinţa coaliţiei este adevărat că am fost prezent împreună cu domnul preşedinte Barna, cu domnul preşedinte Hunor şi ceilalţi colegi din coaliţie, dar domnul prim-ministru nu a fost prezent”, a declarat Ludovic Orban, joi, într-o declaraţie de presă.

Acesta a adăugat că a fost mulţumit de activitatea lui Alexandru Nazare ca ministru al Finanţelor.

„Eu am urmărit pentru că am capacitatea de a evalua activitatea miniştrilor noştri şi în privinţa activităţii ministrului de Finanţe chiar avem motive de mândrie, nu de remaniere. Ratingurile de ţară, menţinerea sau îmbunătăţirea ratingurilor de ţară, modul în care a gestionat situaţia bugetară. Suntem pe un deficit bugetar mai mic cu 1,6% faţă de anul trecut şi pe prognoză avem un deficit bugetar anul acesta sub 7%. Din punct de vedere al încasărilor bugetare, avem o creştere de 23%, vă vorbesc de datele pe luna mai, faţă de 2020 şi de 18% faţă de 2019. În ceea ce priveşte veniturile fiscale, care sunt venituri care reflectă gradul de colectare, există o creştere de 29%. Au fost depăşite obiectivele de încasare la bugetul de stat. În ceea ce priveşte digitalizarea, s-au făcut paşi serioşi. La ora actuală sunt colectate la serverele ANAF peste 85.000 de case de marcat cu transmitere digitală. Aproape toţi contribuabilii importanţi au fost conectaţi la casele de marcat. Programul e-facturare care e programul prin care se vor digitaliza toate facturile şi care poate să permită o îmbunătăţire semnificată a colectării la bugetul de stat, în special TVA, e un program care e în curs de derulare”, a completat Orban.

El a reamintit că însuşi Florin Cîţu l-a propus pe Nazare la Finanţe.

„Trebuie să ştiţi că eu am avut alte propuneri pentru Ministerul Finanţelor la momentul la care s-a făcut Guvernul. Cel care l-a propus pe domnul Nazare a fost domnul Florin Cîţu”, a explicat Ludovic Orban.

Acesta a adăugat că viitorul ministru de Finanţe trebuie decis, conform statului PNL prin prezentarea de candidaturi şi un vot în Biroul Politic Naţional al partidului.

„Ştiţi că nu am obiceiul să redau din discuţii pe care le am între patru ochi. Din punctul meu de vedere nu există niciun motiv serios pentru a susţine această remaniere. Viitorul ministru de Finanţe ar trebui decis conform statutului PNL şi anume prin prezentarea de candidaturi şi prin vot în BPN. În mod normal orice astfel de discuţie ar fi trebuit să fie făcută şi în PNL şi în coaliţie. Noi am modificat acordul de coaliţie în urma remanierii lui Vlad Voiculescu şi sunt nişte paşi procedurali care trebuiau derulaţi. Deocamdată este un fapt şi în momentul de faţă practic nu am altceva de făcut decât să îmi exprim punctul de vedere şi să spun, repet, consider că această propunere de revocare formulată de premier nu are la bază motive obiective. Activitatea ministrului de Finanţe Alexandru Nazare a fost o activitate, în condiţiile date, prin care au fost atinse obiectivele stabilite”, a mai afirmat Orban.

Întrebat dacă are o propunere de ministru de Finanţe, liderul PNL a răspuns: „Vom discuta acest subiect. Nu am avut nicio discuţie cu premierul privind pe cine şi-ar dori la MFP. Am înţeles că va fi interimar chiar premierul la Finanţe”.

Chestionat cum vede faptul că premierul ar vrea să asigure interimatul la MFP pentru 45 de zile, perioadă în care va fi făcută rectificarea bugetară, liderul liberalilor a replicat: „Aş vrea să sper că nu este nicio legătură între revocarea domnului Nazare şi rectificarea bugetară. Vreau să cred, deşi mi-e foarte greu, că nu există nicio legătură între faptul că Alexandru Nazare nu a apărut în poză (cu premierul, candidat la şefia PNL – n.r.) şi faptul că a fost demis. Aş vrea să cred că nu e aşa, o răzbunare a premierului, deşi mi-e foarte greu”.

Premierul Florin Cîţu a anunţat joi că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru al Finanţelor.El a precizat că a discutat cu liderii coaliţiei despre această remaniere, că în cursul zilei de marţi a informat despre această decizie şi că a avut încă o discuţie joi dimineaţă cu toţi liderii coaliţiei.

La rândul său, Alexandru Nazare, ministrul de Finanţe revocat de premierul Florin Cîţu, a explicat că şi-a făcut treaba la minister cu rezultate vizibile , apreciate de multe ori chiar şi de şeful Guvernului. El a adăugat că i-a spus prim-ministrului că nu are motive întemeiate ca să demisioneze din funcţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru revocarea lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru al Finanţelor, precum şi decretul pentru preluarea interimară a portofoliului de către premierul Florin Cîţu.

4 COMENTARII

  1. Foarte urata atitudinea presedintelui in aceasta situatie ,declansata in momentul in care catu s-a autopropus (sau nu?)candidat la sefia PNL!Sa nu ceri explicatii ,macar intre 4 ochi,cum a facut in caxul lui Orbsn,cand i-a cerut sa-si asume SINGUR rexultatul slegefilor,desi el s-a implicat mai mult decat ii permitea legea,facand reclama psd si astfel partidul a pierdut procente bune prin absenteism masiv..Lucrurile astea nu sunt jocuri de glezna,cand remaniezi un astfel de ministru,trebuie sa explici clar ,oficial,motivul sau motivele,nu in doi peri,lasand loc la speculatii..mai sles ca el l-a propus pentru post!!!!Iar presedintele s-a conformat fara nicio obiectie,semnand interimatul imediat,parca ar fi fost deja o intelegere intre cei doi…urat a ales sa-si termine mandatul presedintele,alegand sa sustina un om lipsit total de scrupule,care ori e avid de putere,ori executa un ordin de mai de sus..vom trai si vom mai asista la multe lucruri urate din partea lui catu, caci odata intrat in jocul asta,lupii care-l sustin nu-l mai lasa din mana…

  2. Pina si contracandidatul Orban recunoste meritele guvernului Citu si lauda si numirea si toata activitatea acestui ministru . Totusi este lesne de inteles ca seful guvernului este singurul responsabil pentru alegerea unui ministru . Dealtfel premierul preia acest portofoliu ministerial si nimic nu este mai simplu de inteles decit cum premierul va multiplica forma de decizie in cadrul ministerului .Ceea ce , ca probabilitate , actualul ministru nu a dorit a pune in practica se va face prin semnatura directa a premierul ce este si interimar al ministerului in cauza .

  3. O adunătură de hoți!!..dar ce-i mai grav e că nenorociții ăștia distrug țară cu alegerile lor de căcat din partid..si culmea mai pune si botul ăl ce păzește cotroceniul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here