Orban: Nicio prevedere nu îl împiedică pe președinte să desemneze un premier cum sunt eu. Voi încerca să formez majoritate

Sursa: INQUAM/Octav Ganea

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a criticat, luni, decizia Curții Constituționale, care a acceptat sesizarea depusă de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Orban a afirmat că judecătorii CCR au acționat politic, iar hotărârea de luni nu este o premieră, din acest punct de vedere. Și în trecut, instituția a avut puncte de vedere congruente cu ale PSD, a adăugat Orban

„Cu siguranță comunic cu președintele României”, a mai răspuns Ludovic Orban, întrebat de jurnaliști dacă va merge luni la Palatul Cotroceni.

La ora 18.00, șeful statului urmează să facă declarații.

Alte declarații făcute de Ludovic Orban:

 • Nu există nici o prevedere constituțională care să îl împiedice pe președintele României să nominalizeze un candidat cum sunt eu.
 • CCR a tratat de pe poziții partizane sesizările, dând satisfacție PSD, fie grupurilor parlamentare, fie președinților celor două Camere. Constat un partizanat evident în favoarea PSD manifestat sistemic. Nu pot să înțeleg pe ce text constituțional se bazează această decizie.
 • CCR se contrazice. CCR invocă o decizie a CCR privitoare la un proiect de revizuire a Constituției, din 2014, uitând că în 2018, prin decizia 875, a statuat că acele pronunțări ale CCR privitoare la revizuirea Constituției, care nu au fost adoptate, nu pot face parte din jurisprudența CCR.
 • Este clar că deciziile CCR afectează atribuțiile constituționale ale președintelui României. Președintele României este persoana publică cu cea mai mare legitimitate din arhitectura instituțională a statului român deoarece este ales direct.
 • Ca un fir roșu, de câțiva ani, CCR afectează atribuțiile constituționale ale președintelui. Dacă veți citi Constituția, veți vedea că președintele nu este constrâns să numească un premier. Doar dacă există un partid care în alegeri obține 50%+1, atunci trebuie să desemneze un premier din acel partid.
 • Eu cred că în toate deciziile pe care le ia CCR cel mai important lucru este litera și spiritul Constituției.
 • Sigur că trebuie să așteptăm motivarea. Din punctul meu de vedere, procedura trebuia să se deruleze. Astăzi au chiulit toți parlamentarii PSD.
 • Pur și simplu a existat un boicot al PSD și nu îmi pare întâmplător acest boicot al PSD la această ședință de învestire.
 • Voința oamenilor nu poate fi înfrântă nici de o majoritate parlamentară nocivă (…), nici de deciziile Curții Constituționale pentru că mai devreme sau mai târziu, această voință a fiecărui cetățean se va exprima. Iar exprimarea se face prin vot. Vot care se va da fie cu ocazia alegerilor anticipate, fie cu ocazia alegerilor la termen. Dar oamenii vor veni să voteze și sunt convins că cetățenii care s-au săturat de PSD și modul în care PSD încearcă să înfeudeze instituții ale statului, își vor exprima această voință. Și această voință va fi transformată inclusiv în revizuiri de Constituție.
 • Voi încerca să formez majoritate parlamentară. Decizia de desemnare a candidatului la funcția de premier este decizia președintelui. Sunt convins că președintele va lua cea mai bună decizie pentru România.
 • Conducerea PNL este pregătită pentru orice situație (întrebat ce se va întâmpla dacă șeful statului va desemna altă persoană de la PNLn.r.).

Context

Ce cale de urmat indică judecătorii curții Constituționale:

 • În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.
 • Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Detalii – AICI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here