Orban: Șomajul tehnic pentru bugetari nu se mai aplică. Cine nu îşi face datoria, va pleca

Sursa: INQUAM/Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că măsura şomajului tehnic pentru bugetari ar fi fost eficientă dacă putea fi aplicată o lună de zile, ceea ce nu mai este posibil, având în vedre ridicarea stării de urgenţă în 15 mai. Întrebat dacă în aceste condiţii mai există solidaritate între angajaţii de la stat şi cei de la privat, Orban a spus că cea mai mare parte a bugetarilor îşi fac datoria, ar cei care nu o fac vor pleca acasă, transmite News.ro.

Ludovic Orban a fost din nou întrebat, vineri, despre şomajul tehnic al bugetarilor şi dacă mai există solidaritate între angajaţii de la stat şi cei de la privat.

”Nu mai este aplicabilă pentru că se va încheia starea de urgenţă pe 15 mai, măsura ar fi fost eficientă dacă puteam să o aplicăm o lună, adică 15 zile să lucreze unii şi în timpul ăsta jumătate să stea acasă. Există solidaritate, cea mai mare parte a angajaţilor din instituţiile publice îşi fac datoria. Cine nu îşi face datoria, va pleca. Pe de altă parte, am luat în calcul şi un lucru care nu este lipsit de semnificaţie. În foarte multe familii există persoane afectate de şomaj tehnic, sunt familii în care sunt persoane angajate în instituţii publice şi persoane angajate în mediul privat. Dacă afectam ambele venituri ale familiei, ar fi existat un risc mai mare. De asemenea, există şi un alt lucru pe care vi l-am spus din capul locului, intenţia noastră este să nu aplicăm politici de austeritate, menţinerea unei cereri la un nivel cât mai ridicat reprezintă o garanţie a unei recuperări economice cât mai rapide, atâta timp cât  omul are venituri, atâta timp cât îşi păstrează dorinţa de a cumpăra, atâta timp cât uşor, uşor revine la un consum normal, acest semnal va fi semnal pozitiv inclusiv pentru economie şi va permite reluarea foarte multor activităţi de producţie, de servicii care sunt aferente satisfacerii nevoilor oamenilor”, a răspuns premierul.

Acesta a explicat că nu s-a luat o decizie nici în ceea ce priveşte reducerea indemnizaiilor demnitarilor.

”Dacă vom lua o decizie, vom anunţa”, a mai spus premierul.

În ceea ce priveşte bugetarii din instituţiile de spectacol care nu vor mai beneficia de şomaj tehnic, prmierul a spus: ”Chiar dacă stau acasă, organizează spectacole pe online şi chiar au fost câteva momente extrem de frumoase pe care cred că le-au apreciat toţi românii. Uşor, uşor vor exista o redeschidere a activităţilor şi în domeniul cultural, dar sigur după o analiză foarte serioasă astfel încât relaxarea diferitelor măsuri să genereze efecte minime în ceea ce priveşte riscul de răspândire a bolii”.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, că şomajul tehnic pentru cei din instituţiile publice ”nu mai este de actualitate” având în vedre că ne apropiem de finalul stării de urgenţă, dar şi pentru că mulţi din sectorul public sunt implicaţi n prima linie a luptei mpotriva coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here