„Armata” lui Dan Voiculescu vrea să oblige firmele să angajeze pensionari pe post de consilieri. Meleșcanu și Căprar, printre inițiatori

Mai mulţi parlamentari, printre care Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Dorel Căprar propun printr-un proiect legislativ înregistrat joi, la Senat, ca firmele cu cifra de afaceri de peste 5 milioane de lei şi cu cel puţin cinci angajaţi să fie obligate să angajeze pensionari în calitate de consilieri, argumentul iniţiatorilor fiind că astfel pensionarii ar putea obţine venituri suplimentare şi ar fi evitată şi izolarea lor socială, transmite News.ro.

”Societătăţile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, sunt obligate să angajeze, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experienţă, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societăţii comerciale respective. Pentru persoanele angajate conform prevederilor prezentului articol nu se datorează contribuţiile de asiguări sociale şi contribuţia de asigurări de sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu cîştigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asiguraărilor sociate de stat”, propun iniţiatorii: Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Dorel Căprar, Alexandru Băişanu, Eugen Durbacă, Andrei Gerea, Rodica Paraschiv. Majoritatea au devenit, recent, membri ai Partidului Puterii Umaniste (Social-liberal), controlat de Dan Voiculescu.

În cazul societăţilor comerciale cu o cifră de afaceri mai mare de 5 000 000 lei şi cu cel puţin de 5 angajaţi, unul dintre acestia trebuie să fie pensionar, iar în cazul firmelor cu o cifră de afaceri mai mare de 5 milioane de lei şi cu mai mult de cinci angajaţi ”paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un număr de 5 persoane care nu au atins pragul vârstei de pensionare”.

Neîndeplinirea acestor obligaţii poate fi constatată de Inspecţia Muncii, afirmă autorii propunerii legislative privind reintegrarea pe piaţa muncii a pensionarilor care îşi doresc să îşi continue activitatea în domeniile în care au activat anterior pensionării.

Iniţiatorii argumentează că pensionarii devin din ce în ce mai săraci comparativ cu ceilalti membri ai societăţii, iar pentru o mică parte dintre ei venitui suplimentar reprezintă o reaiă sursă de existenţă,, fiind direcţionat pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere, sănătate şi alimentaţie.

De asemenea, ei subliniază, că retragerea din activitate, lipsa de comunicare cu foştii colegi de breasIă, renunţarea la unele activităţi obişnuite, toate contribuie la o izolare socială treptată a persoanelor vârstnice.

”Cu certitudine, scăderea potenţialului biologic şi a fluxului informaţional contribuie la o deteriorare a sănătăţii şi stării psihologice a persoanelor vârstnice. Pe de altă parte, exodul profesioniştilor români către statele Europei Occidentale – au plecat, în general, persoane active din categoria de vârstă 25-45 de ani – a generat, pe lângă reducerea drastică a resursei de forţă de muncă înalt calificată, şi o falie între generaţii. Beneficiile demersului nostru, care nu necesită resurse bugetare de ordin public, se vor resimţi, în egală măsură, în rândul  profesioniştilor de vârsta a treia (obţin un venit suplimentar, își mentin un ritm de viaţă activ cu efecte pozitive asupra echilibrului psihosomatic, îşi consolidează statutul social), angajatorilor (îşi asigură o forţă de muncă înalt calificată loială responsabilă), tinerilor (care vor avea posibilitatea de a ‘învăţa meserie” de ta modele profestonale consacrate) societăţi, în general (care ar deveni mai echilibrată, coezivă şi eficientă)”, afirmă iniţiatorii.

Printre care se numără şi fostul ministru de Externe, fost preşedinte al Senatului Teodor Meleşcanu, în vârstă de 79 de ani, aceasta fiind una dintre cele 11 iniţiative legislative la care este co-autor în actuala legislatură.

2 COMENTARII

  1. Propaganda si demagogie. Nu exista nici un rationament logic pentru o astfel de lege.

    Sa luam exemplul unei companii care are 1000 de angajati. Dupa aceasta lege, acea companie trebuie sa angajeze „obligatoriu” 200 de pensionari, nu conteaza daca ei produc ceva sau nu, daca aduc vreo contributie acelei firme sau nu, dar firma este obligata sa ii angajeze. Acest lucru va frustra pe toata lumea, inclusiv pe o parte din pensionari care nu vor sa primeasca pomana.

    Apoi, in ultimii 30-40 de ani au aparut domenii noi care efectiv nu existau (cel putin in Romania) acum 40 de ani. Sa vorbim despre IT de exemplu care este un domeniu foarte mare in Romania acum. In IT probabil ca lucreaza 100.000 de angajati. Dupa aceasta lege, ar trebui angajati 20.000 de pensionari ITsti. Acestia efectiv nu exista in Romania. Probabil ca se facea ceva cu calculatoare prin RO acum 40 de ani, dar cu siguranta nu gasesti 20.000 de pensionari.

    Mai mult de atat, cum obligi tu pensionarii sa munceasca? Poate ca dupa 30-40 de ani de munca chiar vor sa stea acasa cu nepotii si sa mearga la pescuit. Eu mai am vreo 5 ani pana la pensie… daca nu schimba legea din nou. Astept cu nerabdare sa imi scot cei doi nepoti la balta si sa ii invat cum se leaga un carlig. Sa vina acum guvernul si sa ma oblige sa lucrez in continuare pana la moarte? Hai sa fim seriosi.

    Pai nu e mai ok sa faci un sistem de pensii bun (nu speciale) care sa se ocupe de pensionari?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here