Pacienţii de la Foişor, transferaţi, vineri seară, la alte spitale sau externaţi. Spitalul devine unitate Covid. Precizările MS

Foto: INQUAM/Alberto Groşescu

Decizia transformării Spitalului Foişor în spital COVID a fost soluţia identificată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de vineri, pentru că avea 26 de locuri la ATI, 6 medici şi doar 3 pacienţi, iar sarcina transferării celor internaţi revine DSU, precizează Ministerul Sănătăţii referindu-se la ”situaţia regretabilă” creată la Spitalul Foişor, transmite News.ro.

Conform MS, deşi spitalul fusese informat încă de dimineaţă despre transformarea în unitate COVID, la ora 11:00 managerul încă nu întocmise documentele necesare eliberării avizului temporar.

”Modul cum a decurs evacuarea este regretabil şi ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, subliniază reprezentanţii ministerului, adăugând că va fi solicitată o analiză amănunţită a cauzelor pentru situaţia creată şi pentru modul în care s-a desfăşurat intervenţia.Pacienţii internaţi la Spitalul de Ortopedie Foişor din Bucureşti sunt transferaţi, vineri seară, la alte unităţi medicale sau externaţi, întrucât acest spital va primi, de sâmbătă dimineaţă, pacienţi cu infecţie COVID-19. Conform MS, în spital erau internaţi un număr de 105 pacienţi.

Treisprezece dintre aceştia au fost transferaţi cu ambulanţe SMURD şi SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanţa la domiciliu în Galaţi. Dintre ceilalţi 92 pacienţi, 25 erau programaţi pt intervenţii chirurgicale iar 67 erau pacienţi deja operaţi, care urmau sa fie externaţi la domiciliu.

Potrivit şefului DSU Raed Arafat, în Spitalul Foişor erau, vineri după-amiază, 105 pacienţi. 13 dintre aceştia au fost transferaţi cu ambulanţele, la Spitalul Elias – un pacient, Spitalul Clinic de Urgenţă – patru bolnavi, Spitalul Universitar Bucureşti – cinci pacienţi, câte unul la Spitalul „Bagdasar Arseni”, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău şi unul cu ambulanţa la Galaţi, la domiciliu.  „Din cei 92 rămaşi, 25 erau programaţi pentru intervenţii, dar care nu au suferit intervenţii, iar 67 care era deja operaţi şi care medicii lor curanţi au considerat că pot fi transferaţi la domiciliu, au fost pentru o parte anunţate familiile şi pentru o parte externarea se făcea cu ambulanţa”, a explicat Arafat. 

Medicul Bogdan Opriţa, de la Spitalul Floreasca, a afirmat că unitatea sanitară va primi patru pacienţi.

Reprezentanţi ai Spitalului Sf. Pantelimon au declarat pentru News.ro că au pregătit cinci paturi pentru cinci pacienţi care vor veni de la Spitalul Foişor.

De asemenea, şi Spitalul Bagdasar Arseni va primi un pacient provenit de la Spitalul Foisor.

ŞTIREA INIŢIALĂ – Primele informaţii indicau că 20 de pacienţi sunt transferaţi la alte spitale, iar alţii sunt externaţi.

„Spitalul Foişor, astăzi, după o analiză a situaţiei din Bucureşti, s-a luat decizia de tranformare a lui în spital pentru COVID. Situaţia astăzi în unităţile de primiri urgenţe este serioasă, pentru că astăzi dimineaţă (…) a trebuit să trimitem pacienţi din Bucureşti în alte zone, chiar cu un avion militar”, a explicat, vineri seară, şeful DSU, Raed Arafat, la Antena 3.

El a explicat că va fi pus în funcţiune un al treilea TIR de ATI, dar în continuare sunt pacienţi care au nevoie de terapie intensivă.

„Suntem pe cale a de porni al treilea TIR de Terapie Intensivă la «Babeş» şi se lucrează şi noaptea ca să fie conectat la curent de la o sursă, alta decât unde era conectat, decizie luată pentru siguranţă.

Ştim că am pornit şi al doilea la «Sfântul Ioan», şi este cel de la «Marius Nasta» şi al treilea la «Victor Babeş» va porni în cursul serii de astăzi sau mâine. În unităţile de primiri urgenţe mai avem pacienţi care necesită terapie intensivă. Sunt îngrijiţi acolo, dar nu pot să rămână acolo, pentru că unităţile respective primesc şi alţi pacienţi care ajung, aşa că, după o analiză, Spitalul Foişor are o secţie de Terapie Intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumătatea secţiei de Terapie intensivă ocupată, din care trei sau patru pacienţi care necesită de fapt transfer în altă parte pe Terapie Intensivă (…)”, a arătat Arafat.

Raed Arafat a explicat că sâmbătă dimineaţă Spitalul Foişor trebuie să primească pacienţi COVID, iar pacientii care erau internaţi aici vor fi transferaţi – unii, iar alţii vor fi lăsaţi acasă.

„Contează orice oră când noi avem pacienţi de Terapie intensivă în UPU şi când continuă să vină pacienţi în cursul nopţii, nu pot să vă spun câţi o să apară. Deci normal că trebuie să evacuăm”, a subliniat el.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a explicat, la Digi 24, că spitalul va fi alocat unor pacienţi care au viaţa pusă în pericol.  

„Transferul tuturor pacienţilor a început în jurul orei 15, procesul s-a prelungit, îmi cer scuze pacienţilor, familiilor, tuturor celor care au avut de suferit neplăceri cu privire la acest transfer care se face până târziu în noapte, însă situaţia este destul de importantă la nivelul Bucureştiului, este nevoie de aceste paturi. Îmi pare rău pentru toată această situaţie, o facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi care sunt intubaţi sau care au realmente viaţa pusă în pericol”, a declarat Andrei Baciu. El a menţionat că la Spitalul de ortopedie vor fi medici de boli infecţioase care vor lucra alături de angajaţii spitalului.  

„Îmi pare rău, îmi cer scuze realmente pentru toată această situaţie, s-a lungit acest proces tocmai pentru că e necesar să se facă cu toate măsurile de siguranţă. Sperăm ca disconfortul creat să fie cât mai mic”, a adăugat oficialul din Ministerul Sănătăţii. 

Acesta a explicat că urgenţa impune o acţiune imediată şi activităţi de acest gen „pot să fie imperfecte”. „Acest lucru s-a făcut tocmai pentru a putea acorda şanse maxime pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă, care sunt răspândiţi în mai multe unităţi de primiri urgenţe”, a adăugat Baciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here