Papa Francisc, în mesajul de Crăciun: Avem nevoie de „fraternitate” şi „vaccin pentru toţi”

Papa Francisc a insistat vineri, în mesajul său tradiţional de Crăciun, asupra ”nevoii de fraternitate” în această periadă de pandemie şi a pledat cu forţă ca vaccinurile împotriva covid-19 să fie ”accesibile tuturor”, relatează AFP, preluată de News.ro.

”În acest moment istoric, marcat de criza ecologică şi de grave dezechilibre economice şi sociale, agravate de pandemia (noului) coronavirus, avem nevoie, mai mult ca niciodată de fraternitate”, subliniază Suvernaul Pontif.

El îndeamnă la o fratermitate concretă – în afara familiei, etniei, religiei, limbii sau culturii, în cel de-al optulea mesaj de Crăciun, pe care l-a citit în palatul apostolic, pentru a evita ca o mulţime să se adune în Piaţa Sfântul Petru, în contextul în care Italia este în carantină de sărbători.

Apelul său la solidaritate se aplică ”mai ales persoanelor celor mai fragile, bolnavilor şi tuturor celor care, în această perioadă, au rămas fără serviciu sau sunt în mare dificultate din cauza consecinţelor economice ale pandemiei, dar şi femeilor care, timp de luni de izolare, au fost supuse unor violenţe domestice”.

Evocând descoprirea vaccinurilor şi apariţia loc ca nişte ”raze de speranţă” într-o ”perioadă de obscuritate şi incertitudine”, el subliniază că aceste raze ”trebuie să fie accesibile tuturor”.

”Noi nu putem permite ca naţionalismele închise să ne împiedice să trăim ca o adevărată familie umană, aşa cum suntem”, declară Francisc.

”Nu putem nici să lăsăm virusul individualismului radical să ne învingă şi să ne facă indiferenţi faţă de suferinţele celorlalţi fraţi şi surori”, subliniază el.

Papa consideră că ”legile pieţei şi brevetele de inveţie” nu trebuie să facă legea în ”sănătatea omenirii”.

El le cere, astfel, liderilor statelor, întreprinderilor şi organismelor internaţionale ”să promoveze cooperarea şi nu concurenţa şi să caute o soluţie pentru toţi: vaccinuri pentru toţi, mai ales pentru cei mai vulnerabili şi cei mai nevoiaşi în toate regiunile lumii”.

Visul fraternităţii împotriva inegalităţilor socio-economice – opus adesea ”dogmei neoliberale” – constituie o temă-far de aproape opt ani a pontificatului papei argentinian.

Însă ea a devenit deosbit de prezentă în discursurile sale de la începutul pandemiei covid-19, şi mai ales odată cu publicarea, în octombrie, a unei lungi pledoarii în acest sens, Enciclica „Fratelli tutti” (”Toţ fraţi”).

Vineri, Papa s-a gândit şi la întâlnirile dificile în familie, o ocazie să le sublinieze importanţa.

”Mă gândesc în acest moment la familii: la cele care azi nu se pot reuni, dar şi la cele care sunt obligate să rămână acasă”, declară el în mesajul său.

”Fie ca acest Crăciun să fie pentru toţi ocazia redescopririi familiei ca leagăn al vieţii şi credinţei, un loc de iubire primitor, de dialog, al iertării, solidarităţii fraterne şi bucuriei împărtăşite, o saursă de pace pentru toată omenirea”, a spus Papa înainte să ureze un ”Crăciun fericit tuturor!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here